Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staat: Medische zorg voor Van Laarhoven in cel is nu voldoende

Staat: Medische zorg voor Van Laarhoven in cel is nu voldoende

DEN HAAG (ANP) - De donderdag uit Thailand naar Nederland overgebrachte oud-coffeeshopbaas Johan van Laarhoven is er medisch gezien niet zo slecht aan toe dat hij onmiddellijk in een ziekenhuis moet worden opgenomen. Een arts in de gevangenis in Vught stelde na een eerste onderzoek vast dat de reguliere medische zorg in de gevangenis voor nu afdoende is. Hij kan daarom in de cel blijven.

Dat brachten de landsadvocaten vrijdag naar voren namens de Staat tijdens een kort geding in Den Haag. Ze verwezen ook naar een 'fit-to-fly'-verklaring die Thailand aan Van Laarhoven gaf om te mogen vliegen. Wel is afgesproken dat Van Laarhoven binnen twee weken een cardioloog moet zien en eventuele andere medici die nodig zijn. Bovendien moet Nederland zich aan de afspraken met Thailand houden om de betrokkene de straf verder uit te laten zitten, aldus de landsadvocaat.

Ze reageerde daarmee op de eis van advocaat Geert-Jan Knoops om zijn cliënt direct vrij te laten om zich in een academisch ziekenhuis te laten onderzoeken en behandelen. Volgens hem zijn enkele aandoeningen levensbedreigend, zoals een hartprobleem waardoor hij mogelijk snel moet worden gedotterd. Hij drong er na het verzet van de Staat nogmaals nadrukkelijk op aan om Van Laarhoven in het AMC te laten onderzoeken. Advocate Carry Knoops noemde zeventien aandoeningen waaraan Van Laarhoven lijdt die hij opliep door de erbarmelijke omstandigheden in de Thaise cel waar hij 5,5 jaar zat.

Daarnaast wil Knoops dat de detentie wordt onderbroken in verband met een gratieverzoek en een bodemprocedure om de Staat aansprakelijk te stellen. Volgens hem maakt dat verzoek grote kans, omdat de Staat onzorgvuldig handelde waardoor Van Laarhoven in een Thaise cel terechtkwam.

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

7 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

7 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

8 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

8 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

9 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

9 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

9 uur geleden