Staat mag militaire goederen blijven uitvoeren naar Israël
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat mag goederen blijven uitvoeren naar Israël die kunnen worden gebruikt voor militaire doeleinden. De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de Staat voldoet aan de regelgeving over dergelijke export.
De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq en negen andere Nederlandse en Palestijnse organisaties hadden in kort geding een volledig wapenembargo geëist. Zij hamerden erop dat Nederland "alles moet doen wat in de redelijkheid in de macht ligt om genocide te voorkomen".
De rechter stelde dat zij terughoudend moet zijn in een oordeel over politieke beleidskeuzes. Daarnaast voldoet de Staat aan de verplichting om te toetsen "of er een duidelijk risico bestaat dat de goederen door Israël kunnen worden gebruikt op een wijze die tot schending van het humanitaire oorlogsrecht zou kunnen leiden".
Eigen grondgebied
De rechter erkende ook het recht van Israël om zijn eigen grondgebied te bewaken. "Er is dus alle reden onderscheid te maken tussen levering van militaire goederen die gebruikt kunnen worden bij aanvallen op de Palestijnse bevolking en goederen die uitsluitend ter verdediging van Israëls eigen grondgebied kunnen worden gebruikt."
Ook voor het geëiste verbod op handel met illegale nederzettingen in bezet gebied ziet de rechter geen grond, omdat de Staat al een ontmoedigingsbeleid voert. "Dat is erop gericht om bedrijven te helpen ervoor te zorgen dat zij niet onbedoeld betrokken raken bij mensenrechtenschendingen in de bezette gebieden."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De zaakgelastigde van Venezuela wordt op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ontboden. Minister Caspar Veldkamp wil opheldering over het besluit van het Zuid-Amerikaanse land om het aantal Nederlandse diplomaten daar te beperken tot drie.
9 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De woning van een Rotterdamse ambtenaar is de afgelopen maanden vijf keer het doelwit geweest van explosies. Dat schrijft burgemeester Carola Schouten dinsdag in een brief aan de gemeenteraad. De woning aan de Meidoornstraat in het Oude Noorden is sinds 2 januari op last van de burgemeester gesloten.
10 uur geledenDEN DOLDER (ANP) - Een patiënt van de psychiatrische kliniek Fivoor heeft per brief de inwoners van Den Dolder laten weten dat hij meeleeft met de buurt. Een woordvoerder van de kliniek bevestigt berichtgeving van RTV Utrecht over de brief. Begin januari werd een 76-jarige vrouw op straat neergestoken in het Utrechtse dorp. Een patiënt van Fivoor is opgepakt, hij wordt verdacht van moord of doodslag.
11 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De TU Eindhoven stelt tentamens die volgende week op de agenda stonden een week uit na de cyberaanval van afgelopen weekend. De universiteit stelt verder dat een oplossing voor de netwerkproblemen "in zicht" is. "De komende dagen worden naar verwachting stapsgewijs delen van het netwerk weer in de lucht gebracht, waarmee systemen weer beschikbaar komen."
13 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Verkeersborden langs provinciale wegen in Friesland worden in 2026 vervangen door tweetalige verkeersborden, met Nederlands en Fries erop. Het gaat om borden met tekst erop, zoals uitrit of fietspad. Het vervangen van de verkeersborden is onderdeel van afspraken over het Fries tussen de regering en de provincie.
14 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie vermoedt dat in het strafproces tegen voormalig advocaat Inez Weski niet duidelijk zal worden waarom zij een rol zou hebben vervuld in de criminele organisatie van haar gewezen cliënt Ridouan Taghi. "De 'waarom-vraag' zal in dit strafproces vermoedelijk niet beantwoord worden", zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste openbare zitting in de zaak tegen Weski.
14 uur geledenZWOLLE (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in hoger beroep opnieuw levenslange celstraffen geëist tegen de twee broers Dejan en Denis A. Ze worden verdacht van vier moorden in een growshop in Enschede. De slachtoffers zijn koelbloedig geëxecuteerd, zei de aanklager.
15 uur geleden