Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staat langer garant voor kredietverzekeringen

Staat langer garant voor kredietverzekeringen

DEN HAAG (ANP) - De overheid staat langer garant voor verzekeringen van leverancierskredieten. Dat kondigt staatssecretaris Hans Vijlbrief aan. De regeling loopt tot eind van dit jaar, maar Vijlbrief wil deze verlengen tot en met 31 maart van volgend jaar.

De Staat staat voor 12 miljard euro garant voor kredietverzekeringen. De coronacrisis zorgt ervoor dat de kredietscore van de meeste ondernemers een flinke deuk oploopt: kredietverzekeraars schatten de kans kleiner dat de ondernemers zonder problemen hun leveranciers binnen de geldende termijnen kunnen afbetalen. Verzekeraars zijn daarom minder snel bereid om garant te staan voor die kredieten.

Als ondernemers geen geld meer kunnen lenen om hun leveranciers te betalen, komen die leveranciers in de problemen. Vijlbrief vreest een 'domino-effect', waardoor veel bedrijven in de problemen komen. Het is voor het kabinet lastig te voorspellen hoe de coronacrisis zich zal ontwikkelen, zegt Vijlbrief. Maar als de leverancierskredieten wegvallen is volgens hem wel duidelijk "dat de gevolgen groot zouden zijn en zouden kunnen leiden tot het stilvallen van handel en een golf van faillissementen. Ik acht het niet verantwoord dit risico nu te nemen."

Vijlbrief kan ook niet langer wachten met het besluit, omdat dit uiterlijk drie maanden voor de afloop van de regeling moet worden genomen. De verlenging geeft het kabinet de ruimte om te kijken of de regeling nog verder verlengd moet worden. Als het kabinet ook vanaf 1 april 2021 garant wil staan voor de kredietverzekering, moet het hiervoor toestemming krijgen van de Europese Commissie.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

5 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

5 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

5 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

6 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

7 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

9 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

10 uur geleden