Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staat houdt rekening met rechtszaken rond aardbevingsschade

Staat houdt rekening met rechtszaken rond aardbevingsschade

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zegt te willen zorgen dat alle kosten als gevolg van aardbevingsschade die bij de NAM in rekening kunnen worden gebracht, ook in rekening zullen worden gebracht. De ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken zeggen desnoods naar de rechter te stappen als het bedrijf dwarsligt.

Volgens NAM-directeur Johan Altema kan het bedrijf niet "alles betalen wat de overheid belooft", zegt hij in een interview in NRC. Hij zegt na tientallen jaren gasboringen in Groningen "ruimhartig" te willen zijn in het uitbetalen van schade, maar hij vindt ook dat de overheid onredelijke verwachtingen heeft gewekt bij omwonenden. Bovendien komen er volgens hem claims binnen uit gebieden die niet eens in het bevingsgebied liggen.

Altema stelt in het interview dat het aantal aardbevingen is afgenomen doordat er nu minder geboord wordt in het gebied. Het zou daardoor ook niet meer nodig zijn om te onderzoeken of zo'n 13.000 huizen die in het gebied nog geïnspecteerd moeten worden, moeten worden versterkt. Uit berekeningen zou namelijk gebleken zijn dat versterking nog maar nodig is voor zo'n vijftig woningen.

Woningen los onderzoeken

De ministeries zijn het met die conclusie niet eens. Iedere woning zal los onderzocht moeten worden voordat gezegd kan worden hoeveel huizen versterkt moeten worden, stellen zij in een reactie.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman omschrijft de opstelling van de NAM vrijdagochtend als "harteloze hebzucht" die "ongekend en onacceptabel" is. "De minister is nu aan zet om onmiddellijk in te grijpen."

PvdA'er Henk Nijboer noemt het "stuitend" dat de directeur "zijn handen af trekt van Groningen. Sommige muren vallen eruit. Als je beweert dat er maar vijftig woningen versterkt moeten worden, weet je niet wat er speelt", aldus het Kamerlid. Hij wil dinsdag in het vragenuurtje vragen stellen. Ook hoopt hij de NAM en de aandeelhouders Shell en Exxon naar de Kamer te krijgen voor een hoorzitting.

Meer uit Binnenland

KNMI: kans op gladheid in westen en noorden, zondagmiddag sneeuw

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat het zaterdag in de westelijke kustprovincies vanaf het einde van de middag glad kan worden door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de avond kan dat ook in het noorden gebeuren.

1 uur geleden
MOJO waarschuwt fans opnieuw voor late eindtijd Madonna

AMSTERDAM (ANP) - Concertorganisator MOJO waarschuwt bezoekers zaterdag opnieuw om rekening te houden met een late eindtijd van de show van Madonna. Dat laat een woordvoerster zaterdagochtend weten, nadat de zangeres vrijdagavond het publiek in de Amsterdamse Ziggo Dome uren had laten wachten.

2 uur geleden
Vogelgriep in Putten: 110.000 kippen geruimd

PUTTEN (ANP) - Op een leghennenbedrijf in het Gelderse Putten is vogelgriep geconstateerd. De 110.000 kippen worden ter plekke geruimd om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

2 uur geleden
Protest op de Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam wordt vanaf het middaguur geprotesteerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten willen onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uitspreken voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

6 uur geleden
Fans boos om urenlang wachten op Madonna in Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Op sociale media reageren fans boos en teleurgesteld omdat zij vrijdagavond lang moesten wachten op Madonna. De 65-jarige artiest begon haar optreden in de Ziggo Dome pas tegen 22.30 uur, zo'n anderhalf uur nadat het voorprogramma was afgelopen. Verschillende fans melden dat zij daardoor maar een half uur van het concert konden zien, voordat zij moesten vertrekken om de trein te halen.

8 uur geleden
Ernstig ongeluk bij Neherkade in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Op de kruising van de Neherkade en de Calandstraat in Den Haag is in de nacht van vrijdag op zaterdag een ernstig ongeluk gebeurd. Dat melden diverse plaatselijke media op X. Twee auto's botsten op elkaar. Er vielen meerdere gewonden, aldus Regio 15.

9 uur geleden
Malik Azmani opnieuw VVD-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Malik Azmani is opnieuw lijsttrekker voor de VVD bij de Europese verkiezingen in juni. De migratiespecialist en tweede man van de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement gaat op voor zijn tweede termijn als Europarlementariër.

11 uur geleden