Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staat hoeft niet voor gratis anticonceptie voor vrouwen te zorgen

Staat hoeft niet voor gratis anticonceptie voor vrouwen te zorgen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft hormonale anticonceptie voor vrouwen niet gratis te maken, zo heeft het hof in Den Haag besloten. Vijf maatschappelijke organisaties, onder meer Bureau Clara Wichmann en Stichting WOMEN Inc., voerden aan dat er sprake is van indirecte discriminatie, omdat de kosten voor anticonceptie "in de regel voor rekening komen van de vrouw". Het hof kan dat echter niet afleiden uit het rapport dat is gebruikt ter verdediging van dat standpunt.

De cijfers die in het overhandigde rapport 'We doen het samen' van expertisecentrum Rutgers naar voren komen zijn volgens het hof "onvoldoende eenduidig". Daarbij benadrukt het hof wel dat het niet zegt dat mannen en vrouwen de kosten van hormonale anticonceptie in gelijke mate verdelen.

Ook zegt het hof dat de Staat een "eventueel indirect onderscheid" niet zelf heeft veroorzaakt. De rechtbank oordeelde eerder al dat uit mensenrechtenverdragen geen recht voortvloeit op gratis anticonceptie.

Bureau Clara Wichmann en bondgenoot DeGoedeZaak laten weten "zeer teleurgesteld" te zijn in de beslissing van het hof. "Wij nemen hier geen genoegen mee en beraden ons, samen met het Humanistisch Verbond, WOMEN Inc. en de Nederlandse Vrouwenraad, op vervolgstappen voor gratis anticonceptie in Nederland. Ook de politiek is nadrukkelijk aan zet om deze traditionele ongelijkheid recht te zetten met wetgeving."

Meer uit Gezond

Aantal gokkers neemt toe, vooral onder minderjarigen online

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.

2 dagen geleden
Zorgakkoord rond: vaccinatie gordelroos en screening borstkanker

DEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.

2 dagen geleden
Onderzoek: vaker longontsteking bij omwonenden geitenhouderijen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".

2 dagen geleden
Verwijzing naar ggz loopt bij veel huisartsen vast

UTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.

2 dagen geleden
Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben niet vaker klachten

AMSTERDAM (ANP) - Siliconen borstimplantaten leiden niet tot een grotere kans op klachten zoals vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn en somberheid. Onderzoekers onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis ondervroegen vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker. De studie werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

3 dagen geleden
RIVM: PFAS bij iedereen in bloed, bijna altijd boven grenswaarde

BILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.

3 dagen geleden
Vorig jaar meer vergiftigingen met afslankmedicatie

UTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.

3 dagen geleden