Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staat Georgia begint dinsdag met hertelling stemmen

Staat Georgia begint dinsdag met hertelling stemmen

ATLANTA (ANP) - De Amerikaanse staat Georgia, waar Trumps rivaal Biden nipt de verkiezingen won, begint dinsdag met het hertellen van de ruim 5 miljoen stemmen. Er is ruim een week voor uitgetrokken.

President Trump had om een ​​hertelling gevraagd om ervoor te zorgen dat elke wettelijke stem eerlijk wordt geteld, zo stellen zijn advocaten. Eerder verloren zij rechtszaken tegen de verkiezingsresultaten in Georgia. Trump kon een nieuwe telling aanvragen omdat het verschil tussen de kandidaten minder dan 0,5 procentpunt is.

De autoriteiten hadden eerder al de stemmen opnieuw geteld omdat Biden in Georgia een voorsprong behaalde van slechts zo'n 14.000 stemmen. Na zes dagen hertellen was Bidens voorsprong geslonken naar 12.670 stemmen, maar hij bleek dus nog wel steeds de winnaar.

Trump weigert zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van 3 november toe te geven. Hij zegt dat er is gefraudeerd, zonder met bewijzen te komen. Met zijn houding dwarsboomt hij een soepele machtsoverdracht.

Michigan, een andere staat die doorslaggevend bleek voor de landelijke overwinning van Biden, heeft inmiddels officieel bevestigd dat de Democratische uitdager van Trump daar de winnaar is. Dat is een nieuwe tegenslag voor de Republikeinse president. Ook in Michigan probeert Trump de uitslag om te buigen in zijn voordeel, in de hoop alsnog een meerderheid te krijgen.

Het juridisch team van Trump reageerde op de bevestiging van de verkiezingsuitslag van de staat Michigan door te zeggen dat het door middel van rechtszaken zal blijven proberen om de verkiezingsuitslag de laten kantelen. Een van de juridisch adviseurs van de president noemde de bevestiging van de uitslag "simpelweg een procedurele stap".

Meer uit Buitenland

Nobelprijs Scheikunde voor nanotechnologie, namen waren uitgelekt

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar de Tunesische Amerikaan Moungi Bawendi, de Amerikaan Louis E. Brus en de Rus Aleksej Ekimov. Zij ontvangen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun werk aan nanotechnologie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

20 minuten geleden
Servische politicus die aanval in Kosovo organiseerde vrijgelaten

BELGRADO (ANP/RTR) - De etnisch Servische politicus die achter een dodelijke schietpartij in Kosovo zegt te zitten, is vrijgelaten uit de cel. Een Servisch hof vindt het niet nodig om Milan Radoicic in detentie te houden. De politicus was dinsdag aangehouden nadat hij Kosovo was ontvlucht.

21 minuten geleden
Paus kritisch op klimaatbeleid: we naderen een mogelijk breekpunt

ROME (ANP) - Paus Franciscus is kritisch op het klimaatbeleid wereldwijd. Hij heeft de laatste jaren ingezien dat de internationale reactie op de klimaatcrisis "niet adequaat is geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en wellicht een breekpunt nadert". Dat schrijft de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de woensdag gepubliceerde encycliek, een pauselijke brief.

32 minuten geleden
Honderden migranten op zee gered bij Griekenland, kampen weer vol

ATHENE (ANP/DPA) - De Griekse kustwacht en passerende schepen hebben dinsdag en woensdag zeker 239 migranten gered op zee. Zij zaten op kleine bootjes. De voorzieningen op de Griekse eilanden zijn ondertussen niet meer toereikend om alle asielzoekers op te vangen. Daar zitten in de opvangkampen meer mensen dan ze aankunnen.

41 minuten geleden
Venetië rouwt na dodelijke crash met toeristenbus

ROME (ANP/AFP/DPA) - In de streek van Venetië worden vlaggen halfstok gehangen na een dodelijk busongeval bij de stad. Daar stortte een voertuig met toeristen van een viaduct, met 21 doden en 15 gewonden tot gevolg. Over de oorzaak van de crash bestaat nog onduidelijkheid. "We snappen niet hoe zoiets kon gebeuren", zei burgemeester Luigi Brugnaro. Aanklagers hebben een onderzoek ingesteld.

1 uur geleden
Congreslid stelt Trump voor als voorzitter Huis

WASHINGTON (ANP) - Een Republikeins parlementslid uit Texas, Troy Nehls, gaat naar eigen zeggen deze week ex-president Donald Trump voordragen als nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Nehls stemde dinsdag niet voor de afzetting van voorzitter Kevin McCarthy, maar hij is net als andere Republikeinen op zoek naar een opvolger voor McCarthy.

2 uur geleden
Russische journaliste veroordeeld na protestacties tegen oorlog

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Een Russische journaliste heeft bij verstek een gevangenisstraf van ruim acht jaar opgelegd gekregen voor het verspreiden van nepnieuws. Marina Ovsjannikova kreeg internationale bekendheid door een geruchtmakend protest op de Russische staatstelevisie. Ze verstoorde een nieuwsuitzending en liet een bord zien met teksten als "ze liegen tegen jullie" en "stop de oorlog". Dat gebeurde enkele weken na het begin van de Russische invasie van Oekraïne.

3 uur geleden