Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staalreus ArcerlorMittal onderuit in AEX-index Amsterdam

Staalreus ArcerlorMittal onderuit in AEX-index Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Staalconcern ArcerlorMittal was dinsdag de sterkste daler in de AEX-index in Amsterdam. Het aandeel stond onder druk door de forse daling van de prijzen van ijzererts en koper. Een dag eerder behoorde het concern nog tot de smaakmakers op het Damrak na het nieuws dat de Verenigde Staten en Europa hun geschil over importheffingen op staal en aluminium hebben bijgelegd. ArcelorMittal verloor uiteindelijk bijna 4 procent, na de plus van 2 procent een dag eerder.

De AEX ging uiteindelijk 0,1 procent hoger de handel uit, op 812,29 punten. Ook het verlies van olie- en gasconcern Shell (min 1,6 procent) woog op de graadmeter. Daartegenover stonden onder andere winsten van chiptoeleverancier ASM International (plus 3,8 procent) en informatie- en dataspecialist Wolters Kluwer (plus 2 procent). Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway steeg verder dik 1 procent na sterke resultaten van branchegenoot HelloFresh. Het Duitse maaltijdboxenbedrijf schroefde zijn omzetverwachting op na een sterk kwartaal en werd beloond met een koerswinst van meer dan 17 procent in Frankfurt.

DSM maakte een eerder verlies goed en won uiteindelijk 0,3 procent. Het speciaalchemieconcern heeft de moeilijkheden met de bevoorrading in het derde kwartaal goed doorstaan en boekte een flink hogere omzet.

In afwachting

De Europese aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,9 procent. Londen daalde 0,2 procent. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve die dinsdag begint.

Verder reageerden beleggers op nieuwe cijfers over de bedrijvigheid van de industrie in verschillende landen, waaronder Duitsland. Daar was sprake van een minder sterke toename dan eerder gemeld. Italië was een positieve uitschieter en ook in Frankrijk ging het ietsje beter dan voorzien. Voor de hele eurozone kwam het cijfer lager uit dan gedacht.

Vraag naar personeel

BP daalde ruim 3 procent in Londen, ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten van de Britse olieproducent. In Zürich verloor Adecco 4 procent. Het Zwitserse uitzendconcern voorziet ook de komende maanden nog veel vraag naar personeel, maar waarschuwde wel dat tekorten aan getraind personeel bij veel klanten voor problemen zorgen. Concurrent Randstad daalde bijna 1 procent in Amsterdam.

De euro was 1,1577 dollar waard, tegen 1,1589 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent minder op 83,38 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 84,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

8 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

8 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

8 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

9 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

9 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

12 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

13 uur geleden