Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staalmaker ArcelorMittal en verzekeraar NN onderaan in lagere AEX

Staalmaker ArcelorMittal en verzekeraar NN onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Staalfabrikant ArcelorMittal en verzekeraar NN Group waren woensdag de grootste dalers in de AEX-index, die een klein verlies liet zien. ArcelorMittal had last van tegenvallende Chinese handelscijfers, die wijzen op een verdere vertraging van de op een na grootste economie ter wereld. NN kampte met een adviesverlaging.

De beurshandel bleef daarbij in het teken staan van de recessievrees en de energiecrisis in Europa. Daarnaast wordt uitgekeken naar het zogeheten Beige Book van de Amerikaanse centrale bank, dat later op de dag verschijnt. Dat rapport van de Federal Reserve geeft inzage in de stand van de Amerikaanse economie.

Ook zijn beleggers terughoudend voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat donderdag op het programma staat. De ECB zal de rente dan naar verwachting opnieuw verhogen om de hoge inflatie aan te pakken. Hogere rentetarieven zetten echter ook een rem op de economie, waarmee de kans op een recessie toeneemt.

ArcerlorMittal

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de min op 671,24 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 915,42 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen daalden tot 0,6 procent.

ArcelorMittal zakte 2 procent. De Chinese export viel in augustus flink terug door een verzwakking van de wereldwijde vraag naar Chinese goederen en productieverstoringen als gevolg van de strenge coronamaatregelen in het land. NN verloor eveneens 2 procent. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan haalden de verzekeraar van hun kooplijst af. Informatieleverancier Wolters Kluwer was de sterkste stijger in de AEX, met een plus van 0,9 procent.

Philips

Philips daalde 1 procent. Beleggers verwerkten de oproep van het zorgtechnologieconcern aan mensen met een pacemaker, neurostimulator of een interne defibrillator om geen slaapapneumasker met magneetsluiting meer te gebruiken. Philips benadrukte daarbij dat de kans op een mogelijke gevaarlijke reactie van implantaten op de magneetsluiting "heel klein" is. Het bedrijf houdt dan ook geen terugroepactie en er zijn met de oproep ook geen grote kosten gemoeid.

De euro bleef vrijwel ongewijzigd op 0,9910 dollar. De olieprijzen veerden op na een eerdere daling tot het laagste niveau sinds januari dit jaar. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 87,71 dollar per vat. Brentolie kostte ook 1 procent meer, op 93,76 dollar.

Meer uit Financieel

Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

26 minuten geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

1 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

2 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

3 uur geleden
AI slaagt over vijf jaar voor alle examens, zegt topman Nvidia

PALO ALTO (ANP/RTR) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan over vijf jaar slagen voor alle examens die mensen ook kunnen halen. Dat heeft topman Jensen Huang van maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia voorspeld op een bijeenkomst aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij voegde er wel aan toe dat daarmee nog niet gezegd is dat computers dan even slim zijn als mensen.

4 uur geleden
Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

15 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

16 uur geleden