Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staalconcern ArcelorMittal voelt prijsdaling ijzererts op beurs

Staalconcern ArcelorMittal voelt prijsdaling ijzererts op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Staalconcern ArcelorMittal was vrijdag de grootste verliezer bij de hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel flink lager vanwege een forse prijsdaling van ijzererts. De Europese beurzen gingen verder over een breed front omlaag. De zorgen over een mogelijke vertraging van het economische herstel door de opmars van de Delta-variant van het coronavirus hielden de markten in de greep.

ArcelorMittal leverde meer dan 4 procent aan beurswaarde in. De prijzen van ijzererts, een grondstof voor ijzer en hard staal, zijn deze zomer bijna gehalveerd door een afnemende vraag uit China. Metalenspecialist AMG verloor bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 hierdoor bijna 4 procent. In Londen stonden de mijnbouwers BHP (min 5,2 procent) en Rio Tinto (min 3,7 procent) eveneens onder druk.

De Amsterdamse AEX-index ging 1,1 procent lager de handel uit op 789,49 punten. Eerder op de dag ging de graadmeter nog even voorbij de 800 punten. Maar de historische puntengrens raakte later uit beeld, zeker nadat de nieuwe cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen tegenvielen. De MidKap verloor 0,3 procent tot 1089,38 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt zakten tot 1,3 procent. De Londense FTSE-index daalde 1,2 procent na een onverwachte daling van de Britse winkelverkopen in augustus.

Accsys

Accsys won bij de kleinere fondsen bijna 5 procent. De houtveredelaar zag de omzet in de afgelopen vijf maanden sterk aantrekken. Ook profiteerde het bedrijf van de hogere verkoopprijzen voor zijn houtproducten dankzij de sterke vraag en hogere grondstofprijzen. Euronext zakte circa 2 procent. De Franse bank BNP Paribas verkocht 2,2 miljoen aandelen van de beursuitbater.

Commerzbank steeg zo'n 2 procent in Frankfurt. Volgens zakenkrant Handelsblatt overweegt de Amerikaanse investeerder Cerberus een belang te nemen van 15,6 procent in de Duitse bank. In de reissector werd gereageerd op berichten dat de Britse regering overweegt de coronamaatregelen in Engeland te versoepelen voor internationale reizen. IAG, het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij British Airways, won rond de 5 procent en InterContinental Hotels klom ongeveer 2 procent.

De euro was 1,1733 dollar waard, tegen 1,1759 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 71,66 dollar. Brentolie daalde 1 procent in prijs tot 74,90 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Energieleverancier Vattenfall verdubbelt tarief stadswarmte

DIEMEN (ANP) - Het tarief voor stadswarmte bij Vattenfall is volgend jaar bijna twee keer zo hoog als nu, meldt de energieleverancier. Door het prijsplafond voor de energierekening waarmee het kabinet de financiële klap voor huishoudens wil verzachten, zal voor de meeste klanten met een aansluiting op het warmtenet de rekening echter lager uitvallen.

2 minuten geleden
Denktank: rekening energiecrisis Europa loopt op tot 700 miljard

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De rekening van de Europese energiecrisis is deze maand opgelopen tot meer dan 700 miljard euro. Dat meldt de in Brussel gevestigde denktank Bruegel. Het hoge bedrag is het gevolg van de maatregelen om de energievoorziening voor deze winter veilig te stellen en de klap van de stijgende energieprijzen voor huishoudens en bedrijven te verzachten.

59 minuten geleden
Prijzen in België iets minder hard gestegen

BRUSSEL (ANP) - Het tempo waarin de prijzen in België stijgen is in november afgenomen, maar de inflatie blijft erg hoog. Onder andere voeding en energie werden aanzienlijk duurder, meldt het nationale statistiekbureau Statbel.

2 uur geleden
Britse overheid neemt belang van 700 miljoen pond in kerncentrale

LONDEN (ANP) - Om de energieonafhankelijkheid in Groot-Brittannië veilig te stellen, neemt de Britse overheid een belang van honderden miljoenen ponden in kerncentrale Sizewell C. De plannen voor de bouw van die centrale zijn dinsdag goedgekeurd.

2 uur geleden
Ahold Delhaize kondigt nieuwe klimaatdoelstelling aan

ZAANDAM (ANP) - Net als veel andere bedrijven, heeft ook Ahold Delhaize doelstellingen geformuleerd om duurzamer te worden in de komende jaren. De supermarktketen maakte dinsdag bekend dat de CO2-uitstoot van heel de keten in 2030 met minstens 37 procent moet zijn teruggebracht. Tegen 2050 zou deze op nul moeten uitkomen.

2 uur geleden
Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht. ASMI schroefde daardoor zijn omzetverwachting voor het huidige kwartaal op. Het aandeel werd ruim 5 procent meer waard.

2 uur geleden
Duitsland sluit langjarige deal voor vloeibaar aardgas uit Qatar

DOHA (ANP/BLOOMBERG) - Qatar gaat vloeibaar gemaakt aardgas (lng) leveren aan Duitsland. Het gas uit de Golfstaat is bedoeld ter vervanging van een deel van de gestopte gasstromen uit Rusland in de nasleep van de Russische invasie in Oekraïne en de sancties tegen Moskou.

3 uur geleden