Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staalconcern ArcelorMittal voelt prijsdaling ijzererts op beurs

Staalconcern ArcelorMittal voelt prijsdaling ijzererts op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Staalconcern ArcelorMittal was vrijdag de grootste verliezer bij de hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel flink lager vanwege een forse prijsdaling van ijzererts. De Europese beurzen gingen verder over een breed front omlaag. De zorgen over een mogelijke vertraging van het economische herstel door de opmars van de Delta-variant van het coronavirus hielden de markten in de greep.

ArcelorMittal leverde meer dan 4 procent aan beurswaarde in. De prijzen van ijzererts, een grondstof voor ijzer en hard staal, zijn deze zomer bijna gehalveerd door een afnemende vraag uit China. Metalenspecialist AMG verloor bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 hierdoor bijna 4 procent. In Londen stonden de mijnbouwers BHP (min 5,2 procent) en Rio Tinto (min 3,7 procent) eveneens onder druk.

De Amsterdamse AEX-index ging 1,1 procent lager de handel uit op 789,49 punten. Eerder op de dag ging de graadmeter nog even voorbij de 800 punten. Maar de historische puntengrens raakte later uit beeld, zeker nadat de nieuwe cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen tegenvielen. De MidKap verloor 0,3 procent tot 1089,38 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt zakten tot 1,3 procent. De Londense FTSE-index daalde 1,2 procent na een onverwachte daling van de Britse winkelverkopen in augustus.

Accsys

Accsys won bij de kleinere fondsen bijna 5 procent. De houtveredelaar zag de omzet in de afgelopen vijf maanden sterk aantrekken. Ook profiteerde het bedrijf van de hogere verkoopprijzen voor zijn houtproducten dankzij de sterke vraag en hogere grondstofprijzen. Euronext zakte circa 2 procent. De Franse bank BNP Paribas verkocht 2,2 miljoen aandelen van de beursuitbater.

Commerzbank steeg zo'n 2 procent in Frankfurt. Volgens zakenkrant Handelsblatt overweegt de Amerikaanse investeerder Cerberus een belang te nemen van 15,6 procent in de Duitse bank. In de reissector werd gereageerd op berichten dat de Britse regering overweegt de coronamaatregelen in Engeland te versoepelen voor internationale reizen. IAG, het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij British Airways, won rond de 5 procent en InterContinental Hotels klom ongeveer 2 procent.

De euro was 1,1733 dollar waard, tegen 1,1759 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent minder op 71,66 dollar. Brentolie daalde 1 procent in prijs tot 74,90 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Activistische aandeelhouder roert zich bij Just Eat Takeaway

AMSTERDAM (ANP) - De activistische aandeelhouder Cat Rock Capital Management roert zich bij maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl. Cat Rock is ontevreden over de sterk gedaalde beurskoers van Just Eat Takeaway en vindt dat het bedrijf zijn Amerikaanse dochteronderdeel Grubhub voor het einde van dit jaar moet afsplitsen of verkopen.

12 minuten geleden
Nog veel financiering banken voor fossiele energie

LONDEN (ANP) - Banken blijven nog steeds veel financiering verstrekken aan fossiele energieprojecten, ondanks zorgen over de impact van de uitstoot van broeikasgassen op het klimaat. Volgens berekeningen van persbureau Bloomberg werd dit jaar voor een bedrag van 459 miljard dollar, omgerekend 394 miljard euro, aan financiering geregeld door banken aan energie uit olie, gas en steenkool.

1 uur geleden
Shell in kopgroep licht hogere AEX door stijging olieprijs

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Shell behoorde maandag tot de sterkste stijgers in de Amsterdamse AEX-index, die licht vooruit ging. Het olie- en gasconcern bleef profiteren van de aanhoudende opmars van de olieprijzen. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de stroom kwartaalcijfers die later deze week naar buiten komt. Op het Damrak komen KPN, Besi en ASMI dinsdag met resultaten. Het socialemediabedrijf Facebook geeft maandag na de slotbel op Wall Street een kijkje in de boeken.

1 uur geleden
PayPal nu niet geïnteresseerd in overname plaatjessite Pinterest

SAN JOSE (ANP) - Betalingsbedrijf PayPal streeft "op dit moment" geen overname na van digitaal prikbord voor afbeeldingen Pinterest. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf laten weten na geruchten dat PayPal op die manier zou willen uitbreiden naar sociale media.

2 uur geleden
Webshops volgens Consumentenbond vaak te laat met terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Webwinkels betalen consumenten bij het retourneren van producten vaak te laat of te weinig geld terug. Daarover klaagt de Consumentenbond die voor de zevende keer onderzocht heeft hoe webwinkels omgaan met retourneren.

3 uur geleden
Damrak begint rustig aan drukke cijferweek

AMSTERDAM (ANP) - De beursweek op het Damrak begint maandag nog vrij rustig, maar vanaf dinsdag komt het kwartaalcijferseizoen goed op gang met resultaten van KPN, Besi en ASMI. Later in de week komen ook andere AEX-bedrijven als Heineken, Unibail-Rodamco-Westfield, Shell en Signify met cijfers. Ook geeft luchtvaartcombinatie Air France-KLM aan het einde van de week een kijkje in de boeken. Op Wall Street gaat de aandacht deze week vooral uit naar de kwartaalberichten van grote techbedrijven als Facebook, Google-moeder Alphabet, Microsoft, Apple en Amazon.

3 uur geleden
Autotak Chinese Evergrande stijgt flink op beurs in Hongkong

TOKIO (ANP) - Het aandeel China Evergrande New Energy Vehicle Group schoot maandag omhoog op de beurs in Hongkong. De koerssprong volgde op de plannen van de noodlijdende Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande om de voorkeur te geven aan de groei van zijn divisie van elektrische auto's boven de vastgoedactiviteiten.

3 uur geleden