Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staalconcern ArcelorMittal legt Duitse fabrieken stil om duur gas

Staalconcern ArcelorMittal legt Duitse fabrieken stil om duur gas

HAMBURG (ANP) - Staalconcern ArcelorMittal legt in Bremen en Hamburg fabrieken stil omdat het gas en de elektriciteit waarop ze draaien te duur is geworden. Het is daardoor niet meer mogelijk om tegen concurrerende prijzen staal te maken in die Duitse steden, meldt het bedrijf. Bij een Spaanse fabriek wordt bovendien een hoogoven stilgelegd vanwege de hoge gasprijzen.

ArcelorMittal legt één van de twee hoogovens van het complex in Bremen tot nader order stil. In Hamburg gaat een fabriek voor walsdraad in het vierde kwartaal dicht. Door de hoge energieprijzen had het metaalbedrijf uit Luxemburg al werktijdverkorting voor personeel op de productielocaties aangevraagd. Deze maatregel, vergelijkbaar met deeltijd-WW, wordt nu verder uitgebreid.

De Hamburgse fabriek had al maatregelen genomen om het gasverbruik sterk te verminderen. Zo importeerde ArcelorMittal voor deze locatie producten voor verdere verwerking die het voorheen zelf ter plekke maakte. Volgens het staalbedrijf levert die import meer CO2-uitstoot op dan in een normale situatie.

Hoge kosten

"De hoge kosten van gas en elektriciteit drukken zwaar op onze concurrentiekracht. Bovendien komt er vanaf oktober de door de federale overheid geplande gasheffing, die ons zal blijven belasten", zegt Reiner Blaschek, topman van ArcelorMittal in Duitsland. Hij roept de Duitse politiek op om snel in te grijpen zodat de energieprijzen onder controle komen.

Niet alleen personeel in Bremen en Hamburg zit noodgedwongen thuis vanwege de hoge energiekosten bij ArcelorMittal. Ook in Duisburg en Eisenhüttenstadt is sprake van werktijdverkorting.

Bij de staalfabriek van ArcelorMittal in het Spaanse Gijón gaat één hoogoven dicht. Die fabriek heeft net als die in Bremen twee hoogovens.

Meer uit Financieel

CBS: huizenprijzen 'stabiliseren' na maanden van prijsdaling

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.

2 uur geleden
Wall Street opnieuw omlaag door rentezorgen beleggers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.

4 uur geleden
Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

5 uur geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

7 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

8 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

8 uur geleden
Chipmaker Broadcom zakt op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.

10 uur geleden