Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staalconcern ArcelorMittal gestopt met Russische grondstoffen

Staalconcern ArcelorMittal gestopt met Russische grondstoffen

LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG) - ArcelorMittal, de grootste staalproducent van Europa, is gestopt met het gebruik van steenkool uit Rusland om zijn hoogovens op te stoken. Ook gebruikt ArcelorMittal, dat een beursnotering in Amsterdam heeft, geen ijzererts van Russische leveranciers meer vanwege de sancties tegen Rusland om de oorlog in Oekraïne.

Volgens de topman van de Europese tak van ArcelorMittal kwam eerder ongeveer een vijfde van het steenkool voor zijn Europese hoogovens uit Rusland. Het bedrijf is de afgelopen weken bezig geweest om het gebruik van Russische grondstoffen uit zijn productieprocessen te verwijderen. Er wordt nu meer uit andere landen gehaald.

Hij zegt verder dat Rusland nu waarschijnlijk meer steenkool en ijzererts aan China zal gaan leveren, in plaats van aan Europa. China is op zijn beurt bezig de importen van steenkool uit Australië sterk te verlagen.

Vanwege de oorlog in Oekraïne en de economische sancties tegen Rusland zijn de staalprijzen naar records gestegen. Beide landen zijn belangrijke staal- en ijzerertsproducenten en ArcelorMittal heeft de productie bij zijn Oekraïense fabriek stilgelegd.

De Europese Unie heeft ook een importverbod opgelegd op Russisch staal. Daarnaast kampen staalbedrijven met hoge energiekosten, waardoor de productie soms verlaagd moet worden. Dit raakt het aanbod en jaagt de prijzen verder aan.

Meer uit Financieel

OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

2 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

14 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

16 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

16 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

18 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

18 uur geleden