Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Staalbedrijven krijgen op Damrak lucht na daling gasprijs

Staalbedrijven krijgen op Damrak lucht na daling gasprijs

AMSTERDAM (ANP) - Metaalbedrijven zijn maandag overwegend hoger geëindigd op de Amsterdamse aandelenbeurs. De gasprijs is na de recordhoogtes van vorige week weer iets gedaald, wat beleggers mogelijk wat minder nerveus maakt over te hoge kostenstijgingen voor de energievretende sector.

ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX en won 4,4 procent. Bij de middelgrote fondsen won roestvrijstaalproducent Aperam 2,8 procent. Ook kunstmestproducent OCI, die veel gas verbruikt, was met 3,5 procent een sterke stijger.

De prijs voor Europees gas daalde tot ongeveer 83 euro per kilowattuur, waar dat vorige week kortstondig nog ruim 160 euro was. Olieprijzen bleven nog wel oplopen. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,3 procent in waarde tot 81,14 dollar en Brentolie steeg 2 procent tot 83,90 dollar per vat.

AEX

De AEX sloot 0,2 procent hoger op 773,79 punten. De MidKap ging 0,5 procent vooruit tot 1049,35 punten. De beurs in Frankfurt daalde een fractie. Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent.

Een andere opvallende winnaar op het Damrak was Fugro. De oliedienstverlener heeft een contract gekregen van branchegenoot Saipem voor controlewerkzaamheden bij het transport van gas voor de kust van Senegal en Mauritanië en steeg 4 procent. ABN AMRO won 1,9 procent. De bank vereenvoudigt zijn organisatiestructuur, waarbij de vier huidige divisies worden vervangen door drie nieuwe afdelingen.

HSBC

De Britse banken HSBC en Barclays wonnen tot 2,7 procent door speculatie op een renteverhoging. Gouverneur Andrew Bailey van de Bank of England waarschuwde voor een "zeer schadelijke" periode van inflatie, die hoger zal uitvallen dan eerder werd gedacht. Dit voedde de verwachting dat de Britse centrale bank de rente moet verhogen om de inflatie in toom te houden.

ASOS verloor meer dan 13 procent aan beurswaarde. De Britse onlinekledingverkoper gaf een winstalarm vanwege hogere logistieke kosten en verstoringen in de toeleveringsketen, en kondigde het vertrek aan van topman Nick Beighton.

Carrefour

In Parijs zakte Carrefour bijna 3 procent. Het Franse supermarktconcern is volgens persbureau Bloomberg onlangs benaderd door zijn concurrent Auchan voor een overname. Auchan wilde zo'n 16,6 miljard euro betalen voor Carrefour. De overnamegesprekken zijn echter vastgelopen op de hoogte van het bod en de voorwaarden van de deal.

De euro was 1,1573 dollar waard, tegen 1,1572 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

NEW YORK (ANP) - Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar. Investeerders waren hoopvol dat de verwachte virtualrealitybril van Apple zou zorgen voor een flinke nieuwe inkomstenstroom. Maar toen bekend werd dat de Apple-bril pas begin volgend jaar beschikbaar komt en veel duurder wordt dan VR-brillen van Facebook-moeder Meta sloeg het sentiment om. Uiteindelijk daalde Apple 0,8 procent.

6 uur geleden
Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden. SEC-voorzitter Gary Gensler stelt dat consumenten hun "zuurverdiende bezittingen" niet "via of bij deze onwettelijke platformen" zouden moeten onderbrengen.

7 uur geleden
Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

8 uur geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

8 uur geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

10 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

11 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

11 uur geleden