Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sri Lanka bereikt akkoord met IMF over lening

Sri Lanka bereikt akkoord met IMF over lening

COLOMBO (ANP/RTR) - Sri Lanka heeft een voorlopig akkoord bereikt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een lening. De Aziatische eilandstaat verkeert al maanden in een diepe economische en politieke crisis. Met de lening van 2,9 miljard dollar, omgerekend een vergelijkbaar bedrag in euro's, kan een begin worden gemaakt met het stabiliseren van de economie.

De situatie in Sri Lanka verslechterde begin dit jaar snel na de Russische inval in Oekraïne. Wereldwijd schoten toen de prijzen van olie en gas omhoog en dat leidde tot tekorten in het land. Nog altijd zijn er te weinig brandstoffen, maar ook aan voedsel en andere basisgoederen zoals kookolie is er een gebrek in het land.

Dat leidde tot een opstand tegen de politieke leiding, waarbij president Gotabaya Rajapaksa in juli het land ontvluchtte. Aan zijn opvolger Ranil Wickremesinghe is het nu om de problemen van het land te helpen verminderen. De lening van het IMF helpt daarbij, maar als voorwaarde moet Sri Lanka wel de nodige hervormingen doorvoeren. Bovendien heeft Sri Lanka voor haast 30 miljard dollar aan schulden uitstaan.

Japan heeft aangeboden om gesprekken met grote crediteuren als India en China over de herstructurering van die schuld te leiden. Het IMF roept alle schuldeisers op om samen te werken omdat anders de kans bestaat dat Sri Lanka's crisis wordt vergroot en het land helemaal niet zal kunnen terugbetalen.

Meer uit Financieel

Moederbedrijf Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet

AMSTERDAM (ANP) - Sports Unlimited Retail, het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. De 54 winkels, waar in totaal zo'n 1100 mensen werken, blijven voorlopig wel open. Een door de rechter aangestelde curator gaat kijken of er nog een doorstart inzit.

1 uur geleden
McDonald's wil over enkele jaren 50.000 restaurants hebben

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - McDonald's wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller bij de Amerikaanse fastfoodketen nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen.

1 uur geleden
FNV: 24 uursstaking bij ijsfabriek Ben & Jerry's in Hellendoorn

HELLENDOORN (ANP) - De ijsfabriek van Ben & Jerry's in Hellendoorn gaat donderdagochtend vanaf 07.00 uur, 24 uur lang plat, meldt FNV. Volgens de vakbond leggen medewerkers het werk neer uit onvrede over het uitblijven van een goede cao bij hun moederbedrijf Unilever.

1 uur geleden
Google lanceert nieuw model voor kunstmatige intelligentie

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google komt met een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI). Het model heeft de naam Gemini gekregen. Google zelf noemt de lancering "een grote mijlpaal in de ontwikkeling van AI en het begin van een nieuw tijdperk voor ons".

2 uur geleden
Wall Street veert op na banenrapport ADP

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. Beleggers op Wall Street verwerkten een meevallend rapport van loonstrookverwerker ADP over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Dat cijfer geldt als een voorproefje van het belangrijke arbeidsmarktrapport van de overheid dat vrijdag wordt gepubliceerd.

2 uur geleden
ACM adviseert om vast energiecontract af te sluiten

DEN HAAG (ANP) - Met het einde van het prijsplafond in zicht, adviseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) mensen die zekerheid willen om een vast energiecontract af te sluiten. Volgens de toezichthouder liggen de prijzen van vaste contracten momenteel onder het huidige prijsplafond. Ook zijn die contracten nu goedkoper dan variabele contracten.

2 uur geleden
Europese Commissie wil autodeal met Verenigd Koninkrijk verlengen

BRUSSEL (ANP) - Om een dreigend tekort aan batterijen en elektrische auto's in de EU-landen tegen te gaan, stelt de Europese Commissie voor om gunstige Brexit-afspraken te verlengen tot 2027.

4 uur geleden