Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Srebrenica nog altijd 'grote factor' in leven Karremans

Srebrenica nog altijd 'grote factor' in leven Karremans

AMSTERDAM (ANP) - Een kwart eeuw na het drama van Srebrenica speelt die gebeurtenis nog altijd een belangrijke rol in het leven van toenmalig bataljonscommandant Thom Karremans. "Srebrenica is er natuurlijk niet meer elke dag, maar het blijft een factor in mijn leven. Een heel grote factor," zegt de 71-jarige Karremans in een interview met NRC.

Op 11 juli 1995 opent het Bosnisch-Servische leger de aanval op Srebrenica waar Dutchbat is gestationeerd. De aanval eindigt in een drama. Servische troepen voeren meer dan 7000 moslimmannen af die niet meer terugkeren. Het blijkt uiteindelijk de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

De mening van Karremans over Srebrenica 25 jaar na dato nog steeds dezelfde: "Mission impossible. Wat nog telkenmale afgeschoven wordt op de schouders van de mannen en vrouwen van Dutchbat die inmiddels ook 25 jaar ouder zijn geworden. Terecht dat deze mannen en vrouwen - die hun stinkende best hebben gedaan - boos zijn. En na 25 jaar heel erg boos zijn. Ik ben ook boos," zegt de oud-militair.

Karremans, die al 18 jaar in Spanje woont, heeft vanwege die boosheid besloten om me te werken aan een documentaire over de gebeurtenis.

Bij het zien van de beelden van zijn ontmoeting met oorlogsmisdadiger Ratko Mladic zegt hij: "Ja, dat zijn nog steeds pijnlijke beelden om terug te zien. Dit was geen taak op het niveau van een bataljonscommandant. Daar had het hoogste niveau van de VN moeten staan. Een VN-generaal. Niet ik. Screbrenica is een bijzonder zere plek. Ik wil nog steeds dat de regering in het openbaar haar excuses aanbiedt. Aan het bataljon. En dus ook aan mij. We verdienen het om met respect gerehabiliteerd te worden."

De driedelige documentaire Srebrenica - de machteloze missie van Dutchbat is op maandag 6, dinsdag 7 en woensdag 8 juli om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Meer uit Binnenland

BuZa: stel noodzakelijke reis Israël en Koerdische regio Irak uit

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders aan om noodzakelijke reizen naar Israël en de Koerdische Autonome Regio uit te stellen, ondanks dat het reisadvies oranje is. Die kleurcode betekent dat noodzakelijk reizen mogelijk is, maar sinds vrijdag wordt dit dus afgeraden door "de actuele situatie".

1 uur geleden
Hof doet op 12 november uitspraak in klimaatzaak tegen Shell

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag zal op 12 november uitspraak doen in de klimaatzaak tussen verschillende milieuorganisaties en Shell. Het tijdstip moet nog worden vastgesteld, omdat rekening gehouden moet worden met de beursnoteringen van het olie- en gasconcern. Vrijdag vond de laatste van vier zittingsdagen in hoger beroep plaats, in een zaak die was aangespannen door Milieudefensie met steun van Greenpeace en anderen.

4 uur geleden
Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

SÖLDEN (ANP) - De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een "op hoog niveau". Dat vertelt Christoph Silberberger van de Alpenpolitie aan het ANP. De hulpverlening werd bemoeilijkt door de constante dreiging van meer lawines en werd zelfs kort stilgelegd.

5 uur geleden
Den Haag stemt in met standbeeld Paul van Vliet

DEN HAAG (ANP) - Cabaretier Paul van Vliet krijgt hoogstwaarschijnlijk een standbeeld in zijn stad Den Haag. De gemeente steunt het plan daarvoor. Van Vliet overleed in april vorig jaar op 87-jarige leeftijd.

6 uur geleden
Lichaam drie Nederlandse lawineslachtoffers vrijdag vrijgegeven

SÖLDEN (ANP) - Het onderzoek op de lichamen van drie Nederlanders die donderdag zijn omgekomen bij een lawine in Oostenrijk is afgerond. De autoriteiten geven de lichamen vrijdag vrij, meldt de politie in Sölden. Daarna kunnen ze terug naar Nederland.

6 uur geleden
Diamantrovers Schiphol in beroepszaak samen miljoenen lichter

AMSTERDAM (ANP) - Drie veroordeelde hoofdrolspelers van de grote diamantroof op Schiphol in 2005 zijn vrijdag ook in hoger beroep veroordeeld tot het terugbetalen van bij elkaar enkele miljoenen euro's. Het gerechtshof in Amsterdam hanteerde wel een andere verdeelsleutel dan het Openbaar Ministerie vorige maand deed. Errol H.V. (59), het vermeende brein achter de roof, moet daardoor ruim 2,9 miljoen euro aan de Staat betalen. Het OM had in maart ongeveer 1,7 miljoen euro van hem geëist.

7 uur geleden
Nasrdin en Najib roepen Joost Klein op: doe niet mee aan ESF

HILVERSUM (ANP) - Nasrdin Dchar, Najib Amhali, Ramsey Nasr, Walid Benmbarek, Jerry Afriyie en Tofik Dibi vragen Joost Klein niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Ze horen bij de ruim 250 mensen die een brief aan de zanger hebben ondertekend. Reden voor de oproep is de oorlog in Gaza en het feit dat Israël mee mag doen aan het muziekevenement.

8 uur geleden