Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sprinter Bol werkt op hoogte aan Tourvorm

Sprinter Bol werkt op hoogte aan Tourvorm

KÜHTAI (ANP) - Met de renners die eind augustus ook namens Team Sunweb in de Tour de France starten, verblijft Cees Bol in de Oostenrijkse bergen. Zijn eerste ervaring met een hoogtestage maakt de Noord-Hollander vooral nieuwsgierig. "Ik heb dit nooit eerder gedaan, vraag me ook niet naar de details over de effecten. Daarvoor moet je bij de trainers zijn", zegt Bol, die zijn ploeg in Frankrijk aan sprintsuccessen moet helpen.

Bol (24) werd in het vanwege het coronavirus omgegooide wielerseizoen verrassend naar voren geschoven als kopman voor de Tour waar Sunweb start zonder klassementsrenner. De Australische sprinttroef Michael Matthews werd bovendien tot zijn eigen verbazing voor de Giro d'Italia ingedeeld. "Nee, het kwam niet als een volledige verrassing voor me", vertelt Bol vanuit Kühtai. "Er was natuurlijk al wel over gepraat. Het blijft mooi. De Tour is heel speciaal. Ik word uitgespeeld voor de sprints."

Vorig jaar maakte hij als eerstejaars prof voor het eerst kennis met het wielerspektakel in Frankrijk. Bol sprintte een keer naar de achtste plaats, maar keerde mede door een val na de zestiende etappe naar huis. "Nee, het was niet te vroeg om te debuteren. Het lijkt me juist goed dat ik er al heb kunnen rondkijken. Er gebeurt zo veel rond zo'n koers."

Verwachtingen

Dit jaar liggen de verwachtingen hoger. In het vroege voorjaar klopte Bol onder anderen Sacha Modolo, Fabio Jakobsen en Alexander Kristoff in een sprint in de Ronde van de Algarve, in Parijs-Nice bleef de score beperkt tot twee top 5-noteringen. "Ik ben beter geworden. Er ligt iets meer druk op me, maar er wordt niet gezegd: je moet een rit winnen in de Tour. Ik wil natuurlijk wel heel graag, maar er zijn voor onze ploeg ook genoeg kansen in de iets zwaardere etappes."

Bol en zijn ploeggenoten voor de Tour sloten zich woensdag aan bij de andere renners van Sunweb die al in Oostenrijk verbleven. Op ruim 2000 meter hoogte wordt gewerkt aan Tourvorm. "De eerste dagen zijn niet echt relevant. Het is wennen aan de hoogte, trainingsritjes maken met de groep. Pas vanaf woensdag splitsen we ons op en zal er specifieker getraind worden. Vanwege corona is de ploeg verdeeld in groepen. Met de Tourploeg eten we in een andere zaal dan de andere groepen. We spreken elkaar wel, maar houden afstand en het liefst buiten. Je moet de risico's zo veel mogelijk beperken en bij een positief geval hoef je ook niet meteen iedereen te isoleren."

Het blijft oppassen weet Bol, die in Milaan-Sanremo (8 augustus) zijn seizoen hervat. Deelname aan het NK, kort voor de Tour, is onzeker. "Als bij het NK de veiligheid rond corona niet 100 procent is, is het risico misschien te groot. Ik rijd er graag, maar zet mijn Tourdeelname niet op het spel."

Meer uit Sport

Jokic leidt titelverdediger Nuggets naar zege op Lakers in NBA

LOS ANGELES (ANP) - Nikola Jokic heeft de basketballers van Denver Nuggets dicht bij een plek in de halve finales van de play-offs van de Western Conference NBA gebracht. De Serviër had met 24 punten, 15 rebounds en 9 assists een groot aandeel in een zege op Los Angeles Lakers (105-112).

2 uur geleden
Van Gerwen strandt in halve finale Premier League in Liverpool

LIVERPOOL (ANL) - Darter Michael van Gerwen is in de dertiende ronde van de Premier League gestrand in de halve finales. De 35-jarige Brabander verloor op zijn verjaardag in Liverpool met 6-2 van Rob Cross.

10 uur geleden
Formule E-auto trekt in 2025 sneller op dan Formule 1-wagen

MONACO (ANP) - De elektrische sportwagen die in 2025 in de Formule E zal rijden, trekt sneller op dan een Formule 1-auto. De Gen3 Evo-auto gaat in 1,86 seconde van 0 naar 100 kilometer per uur en dat is 30 procent sneller dan de huidige Formule 1-auto, meldde Formule E-baas Jeff Dodds.

12 uur geleden
Atlete Bol loopt vlak voor Spelen in Diamond League Londen

LONDEN (ANP) - Atlete Femke Bol loopt op 20 juli, zes dagen voor aanvang van de Olympische Spelen in Parijs, een 400 meter horden op de meeting uit de Diamond League in Londen. De 24-jarige wereldkampioene liep vorig jaar in Londen haar Europees record van 51,45 seconden. De Amersfoortse is sinds augustus 2021 ongeslagen op de 400 meter horden in de Diamond League; ze won negentien races op rij.

13 uur geleden
Topontwerper Newey verlaat kampioensteam Red Bull

MILTON KEYNES (ANP/RTR) - Topontwerper Adrian Newey heeft besloten het Formule 1-team van Red Bull te verlaten. Dat meldden onder meer de BBC en diverse goed ingevoerde autosportmedia.

15 uur geleden
Nadal eenvoudig naar tweede ronde masterstoernooi Madrid

MADRID (ANP) - Rafael Nadal heeft de tweede ronde van het masterstoernooi van Madrid bereikt. De 37-jarige Spanjaard was in twee sets te sterk voor de Amerikaan Darwin Blanch: 6-1 6-0.

15 uur geleden
Shorttrackster Schulting gaat langebaanschaatsen bij Jumbo

HEERENVEEN (ANP) - Shorttrackster Suzanne Schulting sluit aan bij schaatsploeg Jumbo. De meervoudig olympisch kampioene gaat het shorttracken combineren met langebaanschaatsen, meldt de ploeg van coach Jac Orie.

16 uur geleden