Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sprinter Boers heeft Jamaicaans bloed en 'kan niet verliezen'

Sprinter Boers heeft Jamaicaans bloed en 'kan niet verliezen'

ARNHEM (ANP) - Jamaicaans sprintersbloed stroomt door de aderen van Amsterdammer Isayah Boers. Het geeft de 22-jarige atleet een onoverwinnelijk gevoel. "Ik zeg bij wedstrijden stiekem tegen mezelf: Isayah, je bent Jamaicaan, je kunt niet verliezen."

Boers heeft zich dit indoorseizoen nadrukkelijk bij de elite op de 400 meter gemeld. Met een scherpe tijd van 46,21 plaatste hij zich voor de WK indoor, die vrijdag beginnen in de Servische hoofdstad Belgrado. Hij wil zijn debuut op een groot kampioenschap glans geven. "De halve finales zijn het belangrijkst. Ik zal denk ik een persoonlijk record moeten lopen om de finale te halen, maar dat zit er zeker in. Ik ben al heel constant en best wel comfortabel op deze afstand en dat is een goed teken. Eenmaal in de finale is alles mogelijk."

De moeder van Boers is Jamaicaans en zij deed als meisje in haar geboorteland aan atletiek. "Ik ben ermee opgegroeid. Ik keek als kind altijd naar Usain Bolt en Asafa Powell. Ik voel me heel verwant met die Jamaicaanse sportcultuur. Bolt is echt mijn grote voorbeeld."

Harde leerschool

Boers had wel een harde leerschool nodig om zijn kwaliteiten als sprinter te ontdekken. "Ik heb van mijn tiende tot mijn zestiende bij mijn oma gewoond in Londen. Ik was de snelste op school en de voetbalcoach zei al gauw tegen mij dat ik aan atletiek moest gaan doen. Maar bij de junioren viel het tegen", vertelt Boers. "Het niveau in Engeland is veel hoger dan in Nederland en in wedstrijden eindigde ik vaak als laatste. Het heeft me wel gepusht tot wie ik nu ben en hongerig gemaakt."

De snelle atleet begon met de 100 en 200 meter, maar toen hij merkte dat de stijgende lijn op de kortste sprintafstanden eruit was, maakte hij de overstap naar de 400 meter. "Ik ben ook iets te blessuregevoelig voor het explosieve werk", zegt de sprinter, die zich de 400 meter in korte tijd meester maakte. "In mijn eerste jaar liep ik 45,99. Dat was al heel goed. En als ik vorig jaar niet door een langdurige liesblessure was geplaagd, was ik denk ik wel met het estafetteteam naar de Olympische Spelen gegaan."

Boers verwacht dat hij vanwege zijn snelle opmars op de 400 meter ook een plekje krijgt in de estafetteploeg voor de WK indoor, die voor de medailles gaat. De concurrentie is echter groot, want coach Laurent Meuwly heeft een groep van zeven specialisten in Belgrado waaruit hij kan kiezen. "We zijn heel erg aan elkaar gewaagd en iedereen is zich ervan bewust dat de samenstelling van het team steeds kan veranderen. Maar iedereen is ook bereid een stap opzij te zetten, want we zijn een hechte groep atleten en gunnen elkaar het succes."

Meer uit Sport

Wielerploeg Bora-hansgrohe ontkent overgang Uijtdebroeks

RAUBLING (ANP) - Wielerploeg Bora-hansgrohe ontkent dat talent Cian Uijtdebroeks bij de ploeg vertrekt en gaat fietsen voor Team Visma - Lease a Bike, de opvolger van Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg meldde eerder zaterdag dat de 20-jarige Belg voor vier seizoenen heeft getekend bij de ploeg, maar volgens zijn Duitse werkgever heeft Uijtdebroeks nog een contract tot eind 2024.

12 uur geleden
Zwemmers Corbeau en De Groot naar EK-finale 50 meter schoolslag

OTOPENI (ANP) - De zwemmers Caspar Corbeau en Koen de Groot hebben zich bij de EK kortebaan in Roemenië gekwalificeerd voor de finale op de 50 meter schoolslag. Corbeau, ruim een uur eerder nog winnaar van de Europese titel op de 200 meter schoolslag, werd met 26,20 tweede in zijn halve finale achter de Italiaan Nicolo Martinenghi. De Groot zat daar met een persoonlijk record van 26,22 als nummer 3 vlak achter.

13 uur geleden
Toussaint wint bij EK kortebaan ook goud op 100 meter rugslag

OTOPENI (ANP) - Zwemster Kira Toussaint heeft bij de Europese kampioenschappen kortebaan ook goud gewonnen op de 100 meter rugslag. De Nederlandse titelverdedigster zette in Otopeni in Roemenië een tijd neer van 55,88 seconden. De Britse Medi Harris werd tweede in 56,81, voor de Française Mary-Ambre Moluh (57,10).

15 uur geleden
Schaatsster Kok houdt brons over aan tweede 500 meter in Polen

TOMASZÓW MAZOWIECKI (ANP) - Schaatsster Femke Kok heeft op de tweede 500 meter bij de wereldbeker in Tomaszów Mazowiecki genoegen moeten nemen met brons. De regerend wereldkampioene werd met een tijd van 38,13 seconden verslagen door olympisch kampioene Erin Jackson. Ook Kim Min-sun uit Zuid-Korea was nog sneller.

15 uur geleden
Van Aert wint cross in Essen bij terugkeer in het veld

ESSEN (ANP) - Wout van Aert heeft de cross gewonnen in het Belgische Essen. Het was voor de renner de eerste cross sinds lange tijd. Na de Belg kwam zijn landgenoot Jens Adams als tweede over de finish, gevolgd door Thijs Aerts.

16 uur geleden
Schaatser Roest grijpt naast medaille op 1500 meter in Polen

TOMASZÓW MAZOWIECKI (ANP) - Patrick Roest heeft bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszów Mazowiecki naast de bronzen medaille gegrepen op de 1500 meter. De 28-jarige Lekkerkerker moest met 1.47,07 genoegen nemen met de vierde plaats. De zege ging naar de Noor Peder Kongshaug die met 1.46,41 wereldkampioen Jordan Stolz voorbleef.

16 uur geleden
Nederlandse schaatsers ver van podium op 500 meter in Polen

TOMASZÓW MAZOWIECKI (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijd in Polen ver van het podium gebleven op de 500 meter. Jenning de Boo was de beste Nederlander op de elfde plaats. De zege ging naar olympisch kampioen Tingyu Gao uit China in 34,70 voor de Canadees Laurent Dubreuil (34,77) en Wataru Morishige uit Japan (34,82).

17 uur geleden