Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Springen vanaf 10 meter geeft Van Duijn steeds weer een kick

Springen vanaf 10 meter geeft Van Duijn steeds weer een kick

TOKIO (ANP) - Als schoonspringster Celine van Duijn met haar tenen op het randje van de 10-metertoren staat, voelt ze steeds weer een kick. De 28-jarige Amersfoortse duikt keer op keer met salto's en schroeven vanaf de betonnen toren het water in. Een foutje leidt tot een klap op het water met veel impact op het lichaam en risico op blessures.

"Waarom ik dit doe? Voor die kick", zegt Van Duijn nadat ze op de Olympische Spelen in Tokio de halve finale had bereikt van haar favoriete onderdeel. "Het is heel bijzonder om te voelen dat je met je lichaam zulke sprongen van zo'n hoogte kan maken."

Donderdag gaat ze proberen de finale te halen, net als haar trainingsmaatje Inge Jansen afgelopen week op de 3-meterplank. "Het wordt weer een gevecht, sprong voor sprong. Stabiliteit is essentieel in onze sport. Als je één slechte sprong maakt, dan zak je weg in het klassement. Ik probeer altijd gelijkmatig te presteren en er dan 'sneaky' tussendoor te klimmen in het klassement."

Droom

Van Duijn veroverde in 2018 de Europese titel op de 10-metertoren, een jaar later pakte ze zilver bij de EK. Ze kwalificeerde zich dat jaar ook voor de Olympische Spelen. Daarmee kwam een droom uit van Van Duijn, al was het aanvankelijk niet haar droom om als schoonspringster op de Spelen te staan. "Als klein meisje wilde ik als turnster naar de Spelen. Dat is niet gelukt, maar nu sta ik hier als schoonspringster."

De Amersfoortse moest op 16-jarige leeftijd vanwege blessures stoppen met turnen. Ze besloot met haar atletische lichaam door te gaan in het schoonspringen. De 10-metertoren is haar favoriet. "Als je het dagelijks doet, is de enorme kick er wel een beetje van af. Maar wedstrijden springen vanaf 10 meter hoogte blijft heel gaaf. Als ik het een tijdje niet heb gedaan, dan voel ik ook weer die spanning als ik op het randje sta. Dan denk ik: waarom deed ik dit ook al weer?"

Balans

Nederland heeft met Van Duijn en Jansen twee schoonspringsters op de Spelen staan. Jansen haalde afgelopen week op de 3-meterplank als eerste Nederlandse sinds Daphne Jongejans in 1988 de olympische finale en werd daarin vijfde. "Geweldig dat Inge op hét belangrijkste moment heeft kunnen 'shinen' en heeft laten zien waar we zo hard voor hebben gewerkt. Dat geeft mij ook weer een boost."

Samen met Jansen komt Van Duijn ook uit op het synchroonspringen vanaf de 3-meterplank, al wisten ze zich op dat onderdeel niet te kwalificeren voor de Spelen. "Inge zal het niet leuk vinden om te horen, maar voor mij is dat echt een ontspanningsonderdeel", zegt Van Duijn lachend. "Op de 3-meterplank heb je veel meer balans nodig, het is ook echt heel moeilijk, maar mentaal vind ik het veel makkelijker dan de 10 meter."

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

4 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

6 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

7 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

8 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

8 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

8 uur geleden