Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spreidingswet wordt in huidige vorm zeker niet aangenomen

Spreidingswet wordt in huidige vorm zeker niet aangenomen

DEN HAAG (ANP) - Als de spreidingswet al in de Tweede Kamer wordt behandeld voordat er een nieuw kabinet zit, is het nog niet zeker dat een meerderheid voor zal stemmen. Zeker is dat het wetsvoorstel in zijn huidige vorm de eindstreep niet zal halen, zo blijkt uit een rondgang van het ANP langs de fracties.

De spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) moet zorgen voor een eerlijke en evenwichtige verdeling van asielzoekers over alle gemeenten. Als gemeenten meer asielzoekers opvangen dan van ze wordt verwacht, krijgen ze extra geld. Doen gemeenten niets of minder dan ze is opgedragen, dan kan de staatssecretaris ze dwingen om toch asielzoekers op te vangen.

Het wetsvoorstel was een broos compromis, waarbij vooral Van der Burgs eigen VVD lang dwarslag. Daarom heeft hij ondanks forse kritiek van de Raad van State zijn voorstel op geen enkel punt aangepast. Als hij weer aan de wet zou sleutelen, zou deze niet door de Kamer komen, zei de staatssecretaris eind maart.

Instroombeperking

Nu het kabinet is gevallen over een migratieakkoord, waarin maatregelen zouden komen om de asielinstroom omlaag te brengen, heeft de VVD laten doorschemeren tegen de spreidingswet te zullen stemmen. Fractievoorzitter Sophie Hermans zei maandag in een Kamerdebat dat een wet zonder instroombeperking niet goed is.

PVV, SGP, JA21, Groep Van Haga en Forum voor Democratie stemmen zeker tegen. Als ook de VVD tegenstemt, zijn in ieder geval 65 van de 150 Kamerleden tegen.

Aanpassingen

De VVD kan wellicht over de streep worden getrokken met het argument dat in Europees verband hard aan instroombeperking wordt gewerkt. Dan komt de wet hoogstwaarschijnlijk door de Tweede Kamer. D66, CDA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Volt zijn voor de spreidingswet. De laatste drie fracties willen wel aanpassingen.

Datzelfde geldt naar het zich laat aanzien ook voor PvdA en GroenLinks. Beide fracties zien de noodzaak in van een wet die vluchtelingen eerlijk verspreidt, maar twijfelen over de uitvoerbaarheid ervan. Als zij, met aanpassingen, akkoord gaan met de wet, is ruim twee derde van de Kamer voor.

Eerste Kamer

De wet kan daarna nog in de Eerste Kamer sneuvelen. Maar als ook de senaatsfractie van de VVD instemt, zijn de eventuele zestien tegenstemmen van BBB niet doorslaggevend. BBB-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Caroline van der Plas heeft vrijdag herbevestigd dat zij de wet in zijn huidige vorm niet steunt.

In ieder geval de rechtse oppositie wil dat de wet controversieel wordt verklaard. Veel fracties nemen daarover pas later deze zomer een standpunt in. Begin september neemt de Kamer hierover een besluit.

Meer uit Politiek

Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

12 uur geleden
Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

12 uur geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

16 uur geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 dagen geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 dagen geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

2 dagen geleden