Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

Het van oorsprong Zweedse Spotify neemt daarbij wereldwijd afscheid van ongeveer 17 procent van zijn personeelsbestand. Dat komt neer op ongeveer 1500 arbeidsplaatsen. Begin dit jaar kondigde Spotify al een reductie aan van 6 procent van de banen. Dat zou toen zijn neergekomen op bijna 600 van de circa 9800 arbeidsplaatsen. Vervolgens werd in juni bekend dat er nog eens zo'n 200 banen extra moesten verdwijnen.

De algehele stemming bleef verder terughoudend. Vrijdag komt het banenrapport van de Amerikaanse overheid dat een belangrijke rol speelt bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Fed-voorzitter Jerome Powell zei vrijdag dat het nog te vroeg is om te speculeren over een renteverlaging door de centrale bank. Op de markt nemen de verwachtingen toe dat de Fed al in maart met een renteverlaging kan komen.

Bitcoin

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,3 procent lager op 36.141 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,6 procent tot 4566 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,9 procent tot 14.176 punten.

Cryptobedrijven konden ook op aandacht rekenen, omdat de bitcoin voor het eerst dit jaar de prijs van 40.000 dollar heeft overtroffen. De prijs van de bekendste cryptomunt is dit jaar al meer dan 140 procent gestegen door toenemende interesse van grote investeerders in digitale valuta. Cryptoplatformen als Coinbase Global, Riot Platforms en Marathon Digital liften mee met plussen tot ruim 12 procent.

Alaska Air

Verder maakte luchtvaartbedrijf Alaska Air Group bekend zijn branchegenoot Hawaiian Holdings over te nemen in een deal van 1,9 miljard dollar. De koers van Alaska Air dook ruim 16 procent omlaag, terwijl het aandeel Hawaiian liefst 185 procent omhoogschoot tot 13,85 dollar.

Virgin Galactic verloor bijna 11 procent. De bekende Britse zakenman Richard Branson heeft gezegd geen extra geld meer te steken in het door hem opgerichte commerciële ruimtevaartbedrijf.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf ASMI zakt in lagere AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASMI zakte woensdag 1,5 procent in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. De chiptoeleverancier wist de winst in 2023 bijna te verdubbelen. Het aantal nieuwe orders nam in het laatste kwartaal van 2023 wel opnieuw af. Het bedrijf uit Almere verwacht in de eerste jaarhelft van dit jaar te kunnen blijven profiteren van de sterke vraag uit China naar zijn producten, maar gaf volgens analisten desondanks een tegenvallende omzetverwachting af.

7 minuten geleden
Kendrion merkt zwakkere industriële activiteit Duitsland en China

AMSTERDAM (ANP) - De producent van elektromagnetische componenten Kendrion heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de afzwakking van de industrie in Duitsland en ook in China. Het beursgenoteerde concern is namelijk een toeleverancier aan Duitse en Chinese industrie- en autobedrijven. Door de afkoelende wereldeconomie staat de industriële bedrijvigheid in die landen onder druk.

40 minuten geleden
Datingapp Bumble schrapt een derde van banen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Datingapp Bumble schrapt wereldwijd bijna een op de drie banen. Het bedrijf wil de afdelingen voor technologische ontwikkeling en nieuwe producten op minder verschillende plekken laten werken. Daardoor kan Bumble efficiënter werken, verwacht topvrouw Lidiane Jones. In totaal gaan zo'n 350 banen verloren.

45 minuten geleden
Aandacht voor ASMI en Thuisbezorgd-moederbedrijf op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van chiptoeleverancier ASMI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. ASMI heeft het aantal nieuwe orders in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw zien afnemen. Het bedrijf uit Almere merkt nog wel een sterke vraag uit China naar zijn producten. Ook voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASMI daarvan te kunnen blijven profiteren. Over heel 2023 wist ASMI de winst bijna te verdubbelen.

1 uur geleden
Betaalrekening veel duurder dan 5 jaar terug, zegt Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Het hebben van een betaalrekening is de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, heeft de Consumentenbond becijferd. Volgens onderzoekers van de bond gingen de kosten vooral bij ING en ABN AMRO flink omhoog.

1 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl winstgevender na kostenbesparingen

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway heeft vorig jaar de eigen winstgevendheid fors opgevoerd. Het maaltijdbezorgbedrijf achter Thuisbezorgd.nl voerde onder andere kostenbesparingen door, maar verdiende ook meer aan de restaurants die gebruikmaken van het platform.

1 uur geleden
ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

AMSTERDAM (ANP) - ING verwacht dat de prijzen van commercieel vastgoed in de eerste helft van dit jaar zullen stabiliseren, meldt de bank in een vooruitzicht voor de markt van woningbeleggers. In het najaar ging de bank nog uit van prijsstabilisatie in de tweede helft van 2024. De sneller dan verwachte stabilisatie komt volgens ING onder meer door de lagere rentes en de licht aantrekkende economie, en legt een bodem onder de afkoeling van de vastgoedmarkt die in 2022 inzette.

1 uur geleden