Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sportwagenmerk Koenigsegg investeert in Helmonds zonneautobedrijf

Sportwagenmerk Koenigsegg investeert in Helmonds zonneautobedrijf

HELMOND (ANP) - Het Helmondse zonneautobedrijf Lightyear vindt in de Zweedse fabrikant van exclusieve sportauto's Koenigsegg een nieuwe partner en investeerder. Volgens Lightyear-topman Lex Hoefsloot laat de samenwerking zien dat hij met zijn bedrijf "op het juiste spoor" zit.

Lightyear is opgericht door oud-studenten van de TU/e in Eindhoven en werkt aan de ontwikkeling van elektrische auto's met geïntegreerde zonnepanelen. Daarbij kan de start-up de jarenlange ervaring van de Zweden goed gebruiken. "Koenigsegg loopt voorop als het gaat om high-performance sportauto's", vertelt Hoefsloot naar aanleiding van de deal.

Zijn Lightyear 0-auto gaat volgens de planning deze herfst in productie. De technologieën van Koenigsegg zullen worden gebruikt om de energie-efficiëntie van Lightyear's tweede model, de Lightyear 2, verder te verbeteren. De productie daarvan staat gepland voor eind 2024 of begin 2025. Er zijn geen financiële details over de samenwerking naar buiten gebracht.

Duurzaamheid

Ook Christian von Koenigsegg, de oprichter van Koenigsegg, denkt dat het partnerschap nuttig is. "De auto-industrie maakt een enorme overgang naar duurzame brandstof en dito technologie", legt hij uit. "Lex en zijn team hebben transformatieve technologieën ontwikkeld en deze samenwerking met Lightyear zal ervoor zorgen dat onze producten innovatief blijven."

Koenigsegg bestaat sinds 1994 en is bekend om zijn zogenoemde megacars. Dat zijn hele exclusieve sportwagens. De onderneming is gevestigd in Ängelholm in het zuiden van Zweden en telt zo'n 500 werknemers.

Meer uit Financieel

KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

2 uur geleden
Dow op Wall Street sluit voor het eerst boven de 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op Wall Street is vrijdag voor het eerst ooit boven de 40.000 punten gesloten. De graadmeter brak donderdag al voor het eerst in de geschiedenis door de 40.000 punten, maar sloot die dag nog onder dat niveau. Vrijdag ging de index vervolgens licht omhoog, waardoor aan het eind van de sessie een score van 40.003,59 punten op de borden stond.

2 uur geleden
Economen ING: nog te bezien of akkoord economie vooruit helpt

AMSTERDAM (ANP) - Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een vrijdag verschenen rapport spreken experts van de bank van een "een duidelijke verandering in de richting van het economisch beleid". Maar "al met al valt het nog te bezien of de economische groei hierdoor hoger of lager zal uitvallen".

2 uur geleden
Aandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

ARLINGTON (ANP/AFP) - De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) voor topman David Calhoun. Daardoor strijkt de vertrekkende Boeing-baas 45 procent meer op dan een jaar terug. Het gaat om de hoogste jaarbeloning ooit voor een Boeing-topman.

4 uur geleden
Brussel dreigt Microsoft te beboeten om niet leveren informatie

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie dreigt Microsoft te beboeten als het techconcern niet snel bepaalde documenten overhandigt voor een onderzoek naar de AI-gerelateerde risico's van zoekmachine Bing. In aanloop naar de Europese verkiezingen van juni is Brussel extra scherp op mogelijke beïnvloeding door kunstmatige intelligentie (AI).

5 uur geleden
Vakbond dreigt met nieuwe staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen opnieuw te staken op de Londense luchthaven Heathrow. Vakbond PCS kondigt een werkonderbreking van drie dagen aan vanaf 31 mei. De medewerkers zijn niet blij met veranderingen in hun roosters, waardoor veel werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

6 uur geleden
Adyen en ASML bij verliezers Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Techaandelen waaronder Adyen en ASML waren vrijdag de grootste verliezers op de Amsterdamse beurs. Deze fondsen leverden in heel Europa aan beurswaarde in na eerdere koersdalingen op Wall Street. Verder was er weinig richtinggevend nieuws, waardoor de belangrijkste beursgraadmeters zonder grote koersuitslagen het weekend ingingen.

7 uur geleden