Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sportsector loopt 1,5 miljard mis door coronacrisis

Sportsector loopt 1,5 miljard mis door coronacrisis

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse sportsector loopt tot 1 augustus zo'n 1,5 miljard euro aan inkomsten mis als gevolg van de coronacrisis. Door kostenbesparingen en financiële steunmaatregelen van de overheid kan de sector een aanzienlijk deel daarvan opvangen. Het Mulier Instituut, dat onderzoek doet naar de gevolgen van de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus te bestrijden, denkt dat de totale schade voor de sport in Nederland tot nu toe 400 tot 600 miljoen euro bedraagt.

"De daadwerkelijke schade voor de sport als gevolg van de coronacrisis over heel 2020 zal hoger zijn, omdat sommige maatregelen nog gelden na 1 juli en vanwege gevolgschade. Een goed en definitief beeld van de schade in 2020 wordt pas midden 2021 zichtbaar", staat in de eerste rapportage van de Sport & Corona-monitor, waarvoor het Mulier Instituut samenwerkt met het Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Ze doen dit in opdracht van het ministerie van VWS, sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten. Het rapport van bijna 150 pagina's werd donderdag aangeboden aan de Tweede Kamer. Het onderzoek gaat door en het is bedoeling dat er in september en december nieuwe rapportages van komen.

Sportondernemers

Sportkoepel NOC*NSF berekende half maart, toen Nederland als gevolg van de coronamaatregelen vrijwel stil kwam te liggen, dat de totale schade voor de sport zo'n 950 miljoen euro zou gaan bedragen. Sportaanbieders, clubs en verenigingen moesten hun deuren sluiten, competities werden afgebroken en tal van evenementen afgelast. Sinds deze week mogen de sportclubs weer open en kan er vrijwel overal in Nederland weer gesport worden.

De grootste financiële klappen zijn voor de sportondernemers, zoals fitnesscentra, dansscholen, golfbanen en zwembaden. Zij lopen volgens de onderzoekers ruim 800 miljoen euro aan inkomsten mis. Voor sportverenigingen bedraagt de inkomstenderving zo'n 340 miljoen, de 34 clubs uit het betaalde voetbal missen bijna 100 miljoen euro aan inkomsten omdat de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie voortijdig zijn beëindigd.

De onderzoekers benadrukken dat er ook sprake is van schade die niet of nauwelijks in geld is uit te drukken, zoals het plezier dat mensen missen omdat ze niet kunnen sporten, stagnatie of terugval van sporttechnische vaardigheden en gezondheidsschade. Vooral basisschoolkinderen deden tijdens de eerste weken van de coronacrisis aanzienlijk minder aan sporten en bewegen dan normaal.

Meer uit Sport

Van der Poel neemt komende week beslissing over Spelen

LUIK (ANP) - Wereldkampioen Mathieu van der Poel neemt komende week een beslissing over de rest van zijn wielerjaar. De 29-jarige Nederlander wil zijn goede voorjaar, dat hij afsloot met de derde plek in Luik-Bastenaken-Luik, even laten bezinken en zei voor de camera van de NOS volgende week bekend te maken wat zijn plannen zijn voor onder meer de Olympische Spelen.

9 uur geleden
Ruud neemt revanche op Tsitsipas en wint eerste titel in 2024

BARCELONA (ANP) - Tennisser Casper Ruud heeft zijn eerste titel van het jaar veroverd. De 25-jarige Noor versloeg in de finale van het ATP-toernooi van Barcelona de Griek Stefanos Tsitsipas met 7-5 6-3.

9 uur geleden
Vollering derde in Luik-Bastenaken-Luik, Brown verrast

LUIK (ANP) - Demi Vollering heeft ook in Luik-Bastenaken-Luik, de laatste wielerklassieker van het voorjaar, geen zege kunnen boeken. De 27-jarige winnares van vorig jaar deed wel tot in de finale mee, maar zag daarin de Australische Grace Brown van FDJ - SUEZ verrassend naar de overwinning sprinten. Elisa Longo Borghini uit Italië werd tweede, vlak voor Vollering.

9 uur geleden
Blije Van der Poel had in Luik niet meer op podiumplek gerekend

LUIK (ANP) - Wereldkampioen Mathieu van der Poel was verrast en "heel blij" met zijn derde plek in Luik-Bastenaken-Luik. De 29-jarige Nederlander "had geen moment het gevoel dat hij in de koers zat", maar won in de achtervolgende groep toch nog de sprint om de laatste podiumplek. "Dat is echt het hoogst haalbare. Hier had ik geen euro meer voor gegeven", zei de renner van Alpecin-Deceuninck voor de camera van de NOS na de voor hem moeizame koers.

11 uur geleden
Tennisser Struff wint in München als 33-jarige eerste toernooi

MÜNCHEN (ANP) - Jan-Lennard Struff heeft op 33-jarige leeftijd zijn eerste tennistoernooi op de ATP-tour gewonnen. De Duitser deed dat ook nog eens in eigen land, want hij schreef het BMW Open in München op zijn naam. Struff rekende in de finale af met de Amerikaan Taylor Fritz: 7-5 6-3.

11 uur geleden
Pogacar wint Luik-Bastenaken-Luik na lange solo voor tweede keer

LUIK (ANP) - Tadej Pogacar heeft dankzij een overtuigende solo van 35 kilometer voor de tweede keer in zijn wielercarrière Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. Ook Mathieu van der Poel had op La Redoute geen antwoord op de versnelling van de 25-jarige topfavoriet van UAE Team Emirates, die al snel een voorsprong van ruim een minuut te pakken had. Die bouwde hij vervolgens alleen nog maar uit.

11 uur geleden
Tennisster Rybakina pakt in Stuttgart derde titel van het jaar

STUTTGART (ANP/RTR) - De Kazachse tennisster Elena Rybakina heeft in Stuttgart haar derde toernooizege van het jaar geboekt, iets wat haar nog niet eerder lukte. Na het verslaan van titelverdedigster Iga Swiatek in de halve finale, was de 24-jarige Rybakina in de finale veel te sterk voor de Oekraïense Marta Kostjoek: 6-2 6-2.

13 uur geleden