Sportregelingen gemeenten overal anders en vaak ingewikkeld
UTRECHT (ANP) - Gemeenten kennen onderling grote verschillen als het gaat om financiële ondersteuning voor sport. Dat concludeert het Mulier Instituut, dat onderzoek deed naar sport- en zwemlesregelingen van 114 Nederlandse gemeenten. Informatie over die regelingen is volgens het instituut vaak complex en niet makkelijk te vinden.
Vrijwel alle gemeenten kennen een regeling voor sportdeelname, maar er zijn grote verschillen in inkomenscriteria en vooral de hoogte van de vergoedingen. De ene gemeente geeft bijvoorbeeld een bepaald bedrag om mee te kunnen doen in de samenleving en waarvan ook sportactiviteiten gedaan kunnen worden, de andere gemeente vergoedt de volledige sportcontributie of zwemlessen. Het beleid wordt lokaal gemaakt, en de gemeenteraad gaat er dus zelf over hoe inkomensondersteuning eruitziet.
Per gemeente verschilt ook het bedrag dat gemiddeld beschikbaar is voor sportdeelname. Voor de jeugd gaat het gemiddeld om 284 euro, maar er zijn ook gemeenten die minder of juist veel meer betalen. Bij volwassenen is het bedrag met gemiddeld 227 euro iets lager. Volgens het Mulier Instituut is het maar de vraag of inwoners "de weg vinden in het doolhof van regelingen, voorwaarden en betrokken organisaties".
Veel voor verbetering vatbaar
"We kwamen echt in heel veel gemeenten dingen tegen die beter kunnen", zegt onderzoekster Mirjam Stuij. "Er zijn bijvoorbeeld overzichtspagina's voor mensen met geldzorgen, waarop heel veel regelingen en organisaties staan. Daar moet je als inwoner wel je weg in kunnen vinden." Bovendien is de informatie geregeld ingewikkeld, heel streng of zelfs tegenstrijdig, zegt Stuij. "Het gaat bijvoorbeeld om heel juridische teksten, of teksten die heel streng waren van toon. Of om heel lange aanvraagformulieren, waarbij om heel veel gegevens werd gevraagd. Dat maakt het allemaal niet makkelijk te vinden."
Volgens Stuij valt er "enorm veel te winnen" als mensen die deze ondersteuning nodig hebben, actief betrokken worden bij de informatievoorziening. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat financiële steun voor sport van groot belang is. Een kwart van de kinderen uit gezinnen met de laagste inkomens heeft geen zwemdiploma. Bij gezinnen met de hoogste inkomens is dat 2 procent, bleek vorig jaar uit onderzoek.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM houdt rekening met honderden hepatitis A-besmettingen door de met het virus besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Dat bevestigt een woordvoerder van het gezondheidsinstituut na berichtgeving van de NOS.
13 uur geledenBRUSSEL (ANP) - China trekt fabrikanten van medische apparatuur uit eigen land voor, ten nadele van branchegenoten uit de Europese Unie. Dat stelt de Europese Commissie in een nieuw rapport. Het dagelijks bestuur van de EU beraadt zich nu op maatregelen tegen die vermeende oneerlijke behandeling.
14 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk verbiedt de import van runderen, varkens en schapen uit Duitsland in verband met de recente uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) bij waterbuffels in de oostelijke deelstaat Brandenburg. Volgens de Britse regering moet daarmee worden voorkomen dat ook in het Verenigd Koninkrijk besmettingen met MKZ ontstaan.
15 uur geledenARNHEM (ANP) - Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate heeft last van een grote computerstoring, bevestigde een woordvoerster dinsdagochtend na berichtgeving van Omroep Gelderland. Daarom worden alle afspraken die deze ochtend op de agenda staan, met bijvoorbeeld specialisten of voor een ingreep of onderzoek, afgezegd. Dat is nodig omdat er zonder de computers niet goed met de patiëntendossiers kan worden gewerkt. Spoedeisende hulp en spoedoperaties gaan wel door. Daarvoor kunnen een paar losstaande computers worden gebruikt.
18 uur geledenLOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, wil dat de staat 2,5 miljard dollar (2,44 miljard euro) uittrekt voor de aanpak van de bosbranden in Los Angeles. De financiële hulp, die Newsom vergelijkt met de steun die Europa na de Tweede Wereldoorlog kreeg met het Marshallplan, moet ook toekomstige bosbranden beter beheersbaar maken.
23 uur geledenUTRECHT (ANP) - De inspectie verscherpt het toezicht op zes instellingen voor gesloten jeugdzorg. Het gaat om Levvel in Amsterdam, Elker in Groningen, Almata in Ossendrecht, Via Jeugd in Cadier en Keer, Schakenbosch in Leidschendam en Pactum in Deurne en Zetten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Sinds 1 december zijn zeker 3600 kalveren naar Nederland gekomen uit Brandenburg, de Duitse deelstaat waar recent mond-en-klauwzeer (MKZ) is aangetroffen bij waterbuffels. Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma aan de Kamer. De bewindsvrouw kondigt uit voorzorg onder meer een afvoerverbod voor vleeskalveren af, met een uitzondering voor de slacht.
3 dagen geleden