Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sportraad: Nederland moet wereldkampioen bewegen worden

Sportraad: Nederland moet wereldkampioen bewegen worden

AMSTERDAM (ANP) - Om serieus te kunnen bijdragen aan een 'vitale en veerkrachtige' samenleving moet sport een publieke voorziening worden. Dat zegt de Nederlandse Sportraad in een donderdag uitgebracht advies aan de regering. Volgens de instantie is door de coronacrisis de noodzaak van sporten en bewegen nog groter geworden. "We zijn Europees kampioen zitten, maar we moeten wereldkampioen bewegen worden", zegt Michael van Praag, voorzitter van de raad.

"De pandemie van de bewegingsarmoede was al een probleem, maar nu blijkt beweging cruciaal om voldoende weerbaar te blijven", aldus de voormalig voorzitter van de KNVB en Ajax. Vandaar het dringende advies. "Sport is belangrijk als vrijetijdsbesteding, maar draagt daarnaast ook bij aan de volksgezondheid en aan het welzijn van de bevolking."

Volgens NLsportraad is de organisatie en financiering van de sport nu niet toekomstbestendig. Daarom moet de overheid sport en bewegen voor iedereen toegankelijk maken. Daarvoor dient de sportbranche te worden versterkt. De raad adviseert de branche om te vormen naar een sport- én beweegbranche met een volwassen arbeidsmarkt.

Bereikbaar en betaalbaar

Van Praag: "Ongeveer de helft van de bevolking sport wekelijks, de andere helft niet of nauwelijks. Juist de mensen die het meest van sport én bewegen kunnen profiteren nemen niet deel. Als de overheid er nu niet voor kiest om te investeren in sport, wordt het verschil tussen die groepen alleen maar groter."

De NLsportraad adviseert de verantwoordelijkheden en taken van overheden en van de sportbranche vast te leggen in een stelsel met een wettelijke basis. Die zorgt vervolgens voor voldoende sportvoorzieningen en goede kwaliteitseisen, zoals die bijvoorbeeld ook gelden in het onderwijs en de kinderopvang. De sport moet bovendien bereikbaar en betaalbaar worden voor iedereen.

Koepelorganisatie

Ook moet worden geïnvesteerd in voldoende sportvoorzieningen en inkomensmaatregelen voor mensen voor wie het beoefenen van een sport niet is weggelegd om financiële redenen. Daarnaast adviseert de NLsportraad de sportbranche om een gezamenlijke branchevisie te maken en om een koepelorganisatie op te richten zodat de branche met één stem spreekt. Ook wordt het geld voor de sport niet meer door NOC*NSF verdeeld, maar door een daartoe op te richten zelfstandig bestuursorgaan.

Als de sportbranche toekomstbestendig is georganiseerd en gefinancierd, is volgens de raad samenwerking met andere beleidsterreinen zoals kinderopvang, onderwijs, bedrijfsleven en zorg eenvoudiger. Sport en bewegen vindt dan niet alleen plaats op het sportveld, maar ook op scholen, kantoren en in zorginstellingen.

Het advies met als titel "De opstelling op het speelveld" is aangeboden aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) en de partners van het Nationaal Sportakkoord Anneke van Zanen (NOC*NSF) en Lucas Bolsius (Vereniging Sport en Gemeenten).

Meer uit Sport

Hockeysters winnen in Pro League ook van Australië

EINDHOVEN (ANP) - De hockeysters van Oranje hebben hun ongeslagen status in de Pro League behouden. De ploeg van bondscoach Paul van Ass versloeg Australië in Eindhoven met 7-2. Halverwege stond het 4-1.

16 uur geleden
Swiatek voor derde keer naar eindstrijd Roland Garros

PARIJS (ANP) - Iga Swiatek heeft zich voor de derde keer in haar loopbaan geplaatst voor de finale van Roland Garros. De Poolse nummer 1 van de wereld was met 6-2 7-6 (7) te sterk voor de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia, die in de tiebreak een setpunt onbenut liet.

16 uur geleden
Zwemster Schouten scherpt eigen Nederlandse record weer aan

AMERSFOORT (ANP) - Zwemster Tes Schouten heeft voor de derde keer dit jaar het Nederlands record op de 200 meter schoolslag aangescherpt. De 22-jarige zwemster uit Bodegraven kwam bij de NK langebaan in Amersfoort tot een tijd van 2.21,71.

17 uur geleden
Britse justitie houdt vast aan sancties coureur Mazepin

LONDEN (ANP) - Nikita Mazepin kan een terugkeer op korte termijn in de Formule 1 vergeten. De Britse justitie weigert de sancties tegen de Russische coureur, die werden opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne, op te heffen.

18 uur geleden
Williams gearriveerd in Rosmalen, waarschijnlijk geen Svitolina

ROSMALEN (ANP) - Venus Williams heeft haar eerste training afgewerkt op het Autotron in Rosmalen. De Amerikaanse tennisster doet volgende week voor het eerst mee aan het enige WTA-toernooi op Nederlandse bodem.

19 uur geleden
Volleyballers behalen tegen Cuba eerste zege in Nations League

OTTAWA (ANP) - De Nederlandse volleybalmannen hebben hun eerste overwinning van dit jaar in de Nations League binnen. Het team van bondscoach Roberto Piazza was overtuigend te sterk voor Cuba. In Ottawa in Canada werd het 3-0 (28-26 25-23 25-18). Nederland staat twaalfde op de wereldranglijst, Cuba dertiende.

19 uur geleden
Muchova overleeft wedstrijdpunt en verrast Sabalenka in Parijs

PARIJS (ANP) - De Tsjechische tennisster Karolina Muchova heeft zich voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor de finale van een grandslamtoernooi. De nummer 43 van de wereld verraste op Roland Garros de Belarussische Aryna Sabalenka met 7-6 (5) 6-7 (5) 7-5. Muchova overleefde in de derde set bij een 5-2-achterstand een wedstrijdpunt en won de laatste vijf games van de wedstrijd.

19 uur geleden