Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sportmarketeers: omstreden Super League zal succes worden

Sportmarketeers: omstreden Super League zal succes worden

DEN HAAG (ANP) - Sportmarketeers Chris Woerts en Frank van den Wall Bake zijn het erover eens dat de omstreden Super League een succes zal worden, als die er komt. Volgens deze deskundigen zullen zelfs de clubs die nu de grootste tegenstanders zijn, overstag gaan door het geld dat ermee gemoeid is. "Anders ben je een dief van je eigen portemonnee", zegt Woerts.

De twee experts zien echter ook dat de UEFA zich niet zomaar zal neerleggen bij de komst van de nieuwe competitie, ook al stelde het Europees Hof van Justitie donderdag dat het eerder door de bond aangekondigde verbod onwettig is. Van den Wall Bake: "De UEFA zal nu alles in het werk stellen om hun competities, zoals de Champions League, te handhaven. Als zij clubs een voorstel doen dat niet te weigeren is, dan zou het kunnen dat de Super League door een gebrek aan deelnemers niet doorgaat. Clubs gaan altijd voor het geld."

Volgens A22 Sports Management, het bedrijf achter de Super League, zal het nieuw op te zetten toernooi gratis te zien zijn via een streamingplatform. Woerts gelooft dit niet. "Niks is gratis. Livestreaming kan de verkoop van uitzendrechten nog niet financieel opvangen. Dat zal waarschijnlijk naast elkaar gaan bestaan, zoals al bij andere sporten gebeurde", denkt hij.

Saudi-Arabië

Van den Wall Bake is op dat punt minder stellig en vermoedt dat de inkomsten worden gegarandeerd door oliegeld uit bijvoorbeeld Saudi-Arabië. "Dat land heeft een staatsinvesteringsfonds met daarin 650 miljard dollar. Daarmee willen ze zich met name via sport, en dan zeker via voetbal, verkopen als een westers georiënteerd land. Ik ben ervan overtuigd dat er al lijntjes lopen tussen de initiatiefnemers en Saudi-Arabië."

De Super League zou eerst een exclusief toernooi worden voor alleen de rijkste clubs, maar volgens het huidige idee zouden er drie divisies komen met in totaal 64 deelnemers. Daarmee zouden de veranderingen voor Nederland meevallen, denken Woerts en Van den Wall Bake. Woerts: "De invloed op Nederlandse clubs zal nul zijn. De kwalificatie gebeurt nog steeds op basis van de ranglijst in eigen land, al moet het plan op dat punt nog wel verder worden uitgewerkt."

'Doorbraak'

De impact van het vonnis van donderdag staat volgens beide mannen echter buiten kijf. "Dit is een doorbraak, ik denk dat veel andere met name grote sporten zullen volgen. Het IOC heeft nu bijvoorbeeld ook niet meer het alleenrecht om de Olympische Spelen te organiseren", aldus Van den Wall Bake.

Meer uit Voetbal

Koeman passeerde Zirkzee en Timber omdat ze niet fit zijn

HILVERSUM (ANP) - Ronald Koeman heeft spelers als Joshua Zirkzee, Jurriën Timber, Mats Wieffer en Steven Berghuis niet geselecteerd omdat ze niet helemaal fit zijn. Voor vaste waarden als Memphis Depay en Frenkie de Jong maakt de bondscoach een uitzondering, vertelde hij bij Veronica Offside.

9 uur geleden
Messi en Ajax-doelman Rulli in voorselectie Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Argentinië gaat met Lionel Messi en Ajax-doelman Gerónimo Rulli de laatste oefeninterlands spelen in de aanloop naar de Copa América. De wereldkampioen oefent op 9 juni in Chicago tegen Ecuador en vijf dagen later in Washington tegen Guatemala.

9 uur geleden
Bologna geeft ruime voorsprong weg tegen Juventus

BOLOGNA (ANP) - Bologna heeft de thuiswedstrijd tegen Juventus ondanks een ruime voorsprong niet kunnen winnen. Het duel tussen de nummer 3 en 4 van de Serie A eindigde in 3-3.

10 uur geleden
Van Bommel verliest met Antwerp en grijpt naast Europees voetbal

GENK (ANP) - Antwerp heeft ook de voorlaatste wedstrijd in de play-offs om het landskampioenschap niet kunnen winnen. De ploeg van coach Mark van Bommel verloor met 1-0 bij Racing Genk en grijpt naast Europees voetbal.

12 uur geleden
Van Aanholt heeft laatste wedstrijd voor PSV gespeeld

EINDHOVEN (ANP) - Patrick van Aanholt neemt afscheid van landskampioen PSV. De 33-jarige verdediger maakte zijn vertrek op Instagram bekend. "Nu mijn contract afloopt, heb ik gisteravond mijn laatste wedstrijd gespeeld voor PSV", schreef hij een dag na de gewonnen wedstrijd tegen RKC Waalwijk (3-1).

13 uur geleden
Bondscoach Advocaat neemt Brenet op in selectie Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Bondscoach Dick Advocaat van Curaçao heeft Joshua Brenet opgenomen in de selectie voor de eerste twee kwalificatiewedstrijden voor het WK 2026. Curaçao speelt op 5 juni thuis tegen Barbados en op 8 juni uit tegen Aruba.

13 uur geleden
Aanstaande Liverpool-coach Slot kon kans 'moeilijk negeren'

ROTTERDAM (ANP) - Arne Slot noemt zijn beslissing om Feyenoord te verlaten "bepaald geen eenvoudig besluit". Dat verklaarde de trainer nadat Liverpool en Feyenoord zijn overgang naar Engeland officieel bekendmaakten. "Maar een kans om hoofdtrainer te worden in de Premier League, bij een van de grootste clubs ter wereld, kun je als sportman moeilijk negeren. Ik ben Feyenoord dankbaar dat ze hebben willen meewerken aan deze overstap", zei Slot.

13 uur geleden