Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sporters roepen in open brief op niet te bezuinigen op sport

Sporters roepen in open brief op niet te bezuinigen op sport

ROTTERDAM (ANP) - Sporters en oud-sporters hebben het nieuwe kabinet in een open brief in het AD opgeroepen niet te bezuinigen op sport. Onder anderen oud-schaatsster Ireen Wüst en voormalig topturner Epke Zonderland ondertekenden de brief.

"Als de plannen van het nieuwe kabinet doorgaan, verliest de Nederlandse sport straks minstens 45 miljoen euro per jaar. Dat zou rampzalig zijn voor onze sportclubs en verenigingen, de kraamkamer voor de topsport. Sporthelden worden immers geboren op de club", valt te lezen in de open brief.

Nederland behoort tot de top 10 van best presterende landen in de topsport. Volgens de iconen uit de Nederlandse sport zijn we het "grootste kleine land" in de top van de mondiale sport. Maar die status dreigt verloren te gaan.

Maatschappelijke waarde

"Het is voor iedereen duidelijk wat de maatschappelijke waarde is van sport. Voor gezondheid, ook mentaal, voor verbinding tussen mensen, voor jongeren, voor eenzame ouderen, voor leefbaarheid in wijken en dorpen", schrijven ze. "Gun ook nieuwe generaties wekelijks sportplezier op de club en droom om groot te worden in de sport. Draai de bezuinigingen op sport terug! Anders betalen we straks als samenleving een hoge prijs. In euro's, in sportplezier én in nationale trots."

Sportkoepel NOC*NSF is de initiatiefnemer van de brief, die door 67 namen werd ondertekend.

Meer uit Sport

Na Franse sportminister duikt ook burgemeester Parijs Seine in

PARIJS (ANP) - In navolging van de Franse minister van Sport Amélie Oudéa-Castéra duikt ook de burgemeester van Parijs de Seine in. Anne Hidalgo doet dat woensdag om aan te tonen dat de rivier schoon genoeg is om tijdens de Olympische Spelen in te zwemmen.

1 dag geleden
Ook Groenewegen verliest met Harper ploegmaat in Tour door corona

GRUISSAN (ANP) - Ook Dylan Groenewegen moet in de Tour de France verder met een ploeggenoot minder door coronagerelateerde klachten. Team Jayco AlUla stuurt de Australiër Chris Harper na medisch advies naar huis. "Hij zal rust nemen en goed herstellen voor de volgende doelen", meldt de ploeg op X.

1 dag geleden
Wimbledon-winnaar Alcaraz volgend jaar naar ABN AMRO Open

ROTTERDAM (ANP) - Carlos Alcaraz doet volgend jaar mee aan het ABN AMRO Open in Rotterdam. Dat meldt de toernooiorganisatie. De 21-jarige Alcaraz, die zondag Novak Djokovic versloeg in de finale van Wimbledon, was nog niet eerder van de partij in Ahoy.

1 dag geleden
Nadal doet met zege in dubbelspel vertrouwen op voor Spelen

BASTAD (ANP/RTR) - Rafael Nadal heeft in Bastad met een zege in het dubbelspel vertrouwen opgedaan voor de Olympische Spelen. De 38-jarige Spanjaard won samen met de Noor Casper Ruud van het als tweede geplaatste duo Guido Andreozzi uit Argentinië en Miguel Reyes-Varela uit Mexico: 6-1 6-4.

2 dagen geleden
Wellicht laatste kans voor sprinters in Tour de France

GRUISSAN (ANP) - Een dag na de tweede rustdag krijgen de renners in de Tour de France een relatief eenvoudige rit voorgeschoteld. Tussen startplaats Gruissan en finishplaats Nîmes ligt één klimmetje van de vierde categorie. Verder is het, met name als het peloton in de buurt van Nîmes komt, volledig vlak. Het is vermoedelijk - nu de Tour niet eindigt op de Champs-Élysées in Parijs maar met een tijdrit in Nice - de laatste kans op een massasprint.

2 dagen geleden
Amnesty hekelt Frans verbod hijab voor eigen atleten op Spelen

LONDEN (ANP) - Het verbod van Frankrijk voor zijn olympische atleten om tijdens de aankomende Spelen in eigen land de islamitische hijab te dragen "druist in tegen internationale mensenrechtenverdragen". Dat zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

2 dagen geleden
Van Gerwen naar tweede ronde World Matchplay na zege op Littler

BLACKPOOL (ANP) - Darter Michael van Gerwen heeft de tweede ronde bereikt van het World Matchplay in Blackpool. De 35-jarige Brabander won de kraker in de eerste ronde van de Engelse tiener Luke Littler met 10-6.

2 dagen geleden