Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sportbonden zien kansen met coronatestbewijs

Sportbonden zien kansen met coronatestbewijs

ARNHEM (ANP) - Sportkoepel NOC*NSF ziet de invoering van een coronatestbewijs best zitten als daardoor de mogelijkheden om te sporten verruimd worden. "We staan in zijn algemeenheid achter alle maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat meer mensen mogen sporten", zegt een woordvoerder van NOC*NSF. "We wachten nu vooral de resultaten af van de Fieldlab-onderzoeken, zowel in als buiten de sport."

Het kabinet onderzoekt de komst van een app met een testbewijs. Eventuele versoepelingen zouden daarmee sneller doorgevoerd kunnen worden zonder dat het aantal besmettingen weer snel groeit. Voor festivals en (sport-)evenementen zou zo'n app uitkomst bieden.

"Wij hebben daar al ervaring mee", zegt de sportkoepel. "Alle topsporters worden voortdurend getest voordat ze ergens in actie komen." Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF bezoekt zondag de voetbalwedstrijd NEC - De Graafschap, waarbij voor het eerst in maanden weer fans welkom zijn. Ze worden zowel voor als na de wedstrijd getest.

KNVB

Voetbalbond KNVB zegt de ontwikkelingen in de gaten te houden. "We volgen alle mogelijkheden op dit vlak waarmee de overheid bezig is", zegt een woordvoerder van de KNVB. "Wij willen zo snel mogelijk terug naar een situatie met publiek in de stadions. De overheid bepaalt. Ze hebben daar een routekaart voor uitgestippeld." Directeur betaald voetbal Eric Gudde en secretaris-generaal Gijs de Jong, tevens toernooidirecteur van het EK in Amsterdam, zijn zondag in Nijmegen bij het Fieldlab-experiment met publiek bij een wedstrijd.

NOC*NSF weet ook dat er principiële bezwaren zijn in de samenleving tegen zo'n coronatestbewijs. "Als het gaat om testen aan de deur, dan zie ik geen probleem", zegt de woordvoerder. "Maar als het over andere vormen van testen gaat, dan krijg je een heel andere discussie over de voorwaarden. Het moet een systeem zijn dat voor iedereen makkelijk 'bereikbaar' is."

Meer uit Sport

Nederland mist podium bij gemengde ploegentijdrit op EK wielrennen

EMMEN (ANP) - De Nederlandse wielrenners zijn er net niet in geslaagd een medaille te veroveren op de gemengde ploegentijdrit bij de EK wielrennen in Drenthe. Daan Hoole, Sjoerd Bax, Jos van Emden, Riejanne Markus, Loes Adegeest en Shirin van Anrooij kwamen in de strijd om het brons net tekort tegenover Duitsland, dat anderhalve seconde sneller was over 38,6 kilometer.

3 uur geleden
Belg Biermans sprint naar ritzege Ronde van Luxemburg

MAMER (ANP) - De Belg Jenthe Biermans heeft de tweede etappe van de Ronde van Luxemburg gewonnen. Het was een rit van Mondorf-les-Bains naar Mamer die eindigde in een massasprint. De 27-jarige renner van Arkéa-Samsic hield de Deen Søren Kragh Andersen en de Nederlander Tim van Dijke (Jumbo-Visma) achter zich.

4 uur geleden
Turnster Wevers op WK alleen op balk

ROTTERDAM (ANP) - Sanne Wevers zal over anderhalve week op de wereldkampioenschappen turnen in Antwerpen alleen uitkomen op het toestel balk. Dat heeft bondscoach Jeroen Jacobs besloten, zo vertelde hij donderdag in Rotterdam bij het begin van een driedaagse stage van de ploeg.

5 uur geleden
Hersenschudding en breuk voor Küng na val bij EK wielrennen

EMMEN (ANP) - De Zwitserse renner Stefan Küng heeft een hersenschudding, een breuk in zijn kaakbeen en een aantal breukjes in zijn hand overgehouden aan zijn zware val bij de EK wielrennen in Emmen. Hij ging woensdag in de slotfase van de tijdrit onderuit en raakte daarbij een aantal dranghekken langs het parcours. Met een bebloed gezicht en een kapotte helm kwam hij over de finish.

7 uur geleden
Van Vliet stopt in 2026 als koersdirecteur Amstel Gold Race

MAASTRICHT (ANP) - Leo van Vliet stopt in 2026 als koersdirecteur van de Amstel Gold Race. De organisatie van de Nederlandse klassieker komt in handen van Flanders Classics. Van Vliet blijft de komende edities nog actief en draagt dan de organisatie volledig over.

9 uur geleden
Herstelde Stroll kan starten in Grote Prijs van Japan

SUZUKA (ANP) - De Canadees Lance Stroll voelt zich goed genoeg om dit weekeinde van start te gaan in de Grote Prijs van Japan. De Formule 1-coureur van Aston Martin sloeg afgelopen zondag de race in Singapore over nadat hij een zware crash maakte in de kwalificaties.

10 uur geleden
Lawson vervangt opnieuw Ricciardo en dingt mee naar vaste F1-plek

SUZUKA (ANP) - Liam Lawson vervangt ook komend weekeinde in de Grote Prijs van Japan de geblesseerde Daniel Ricciardo bij het Formule 1-team AlphaTauri. De Australiër is nog altijd niet voldoende hersteld van zijn gebroken middenhandsbeentje, een kwetsuur die hij opliep tijdens een training bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort.

11 uur geleden