Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sportbonden dringen aan op Russen onder neutrale vlag op Spelen

Sportbonden dringen aan op Russen onder neutrale vlag op Spelen

LAUSANNE (ANP/AFP) - Vertegenwoordigers van internationale sportbonden, de nationale olympische comité's en de atletencommissie van het IOC hebben een oproep gedaan om Russische en Belarussische atleten "zo snel mogelijk" onder een neutrale vlag toe te laten tot de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Dat staat in een persbericht dat is uitgegeven na de twaalfde Olympische Top.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft tot dusverre geen duidelijkheid gegeven. Sinds maart klinkt vanuit het hoofdkantoor in Lausanne de boodschap dat dit "op het juiste moment" zal gebeuren.

IOC-voorzitter Thomas Bach benadrukte nogmaals dat atleten uit Rusland en Belarus in het geval van een positief besluit alleen onder strikte voorwaarden mogen deelnemen: het zou enkel gaan om individuele atleten, onder neutrale vlag en aangetoond zonder banden met het leger of veiligheidsorganisaties. Teams zijn niet toegestaan.

10.500 dopingtests

Sporters uit Rusland, dat in februari 2022 Oekraïne binnenviel, en bondgenoot Belarus waren lang niet welkom op international toernooien, maar voor individuele sporters worden er al langer uitzonderingen gemaakt in diverse sporten. Het IOC stimuleerde ook atleten uit beide landen onder voorwaarden toe te laten, zodat zij aan kwalificatie-eisen voor de Spelen kunnen voldoen. Een aantal sportbonden ging daarin mee.

Op de besloten bijeenkomst werd, zo bleek uit een persbericht, ook gemeld dat het lang haperende antidopingbeleid in Rusland inmiddels deelname van sporters niet in de weg staan. Zo hebben Russische atleten dit jaar al 10.500 dopingtests moeten ondergaan. Ook de schorsing van het Russische olympisch comité ROC heeft de aanbeveling sporters uit het land toe te laten niet beïnvloed. Het ROC is geschorst na het eenzijdige besluit om de regionale sportorganisaties die onder het gezag van het NOC van Oekraïne vallen als leden op te nemen. Volgens het IOC schendt het ROC daarmee de territoriale integriteit van het NOC van Oekraïne.

Paralympische Spelen

In september meldde het Internationaal Paralympisch Comité al sporters uit beide landen toe te laten op de Paralympische Spelen van Parijs. Dat werd gezien als een voorbode van eenzelfde beslissing van het IOC.

Meer uit Sport

Tennisser Murray lijkt komende zomer carrière te beëindigen

DUBAI (ANP/AFP) - Andy Murray lijkt bezig aan zijn laatste maanden als tennisser. "Ik speel waarschijnlijk niet meer na de zomer", verklaarde de 36-jarige Schot, die woensdag in de tweede ronde van het ATP-toernooi van Dubai verloor van de Fransman Ugo Humbert (6-2 6-4).

1 uur geleden
Van de Zandschulp lijdt kansloze nederlaag tegen Korda

DUBAI (ANP) - Botic van de Zandschulp heeft bij het ATP-toernooi van Dubai een pijnlijke nederlaag geleden. De Nederlandse nummer 75 van de wereld wist in de tweede ronde slechts één game te pakken tegen de Amerikaan Sebastian Korda: 6-1 6-0. De partij duurde 43 minuten. Van de Zandschulp wist maar 20 punten te winnen.

1 uur geleden
Tennisbond ATP gaat partnership aan met Saudisch investeringsfonds

LONDEN (ANP) - De ATP, de overkoepelende organisatie van het mannentennis, is een partnership aangegaan met het Public Investment Fund (PIF), een Saudisch investeringsfonds. Het gaat om "meerjarige samenwerking op strategisch gebied". De partijen deden geen uitspraken over de hoogte van de investering.

1 uur geleden
Noorse schaatskampioen Lunde Pedersen (31) beëindigt loopbaan

OSLO (ANP) - Sverre Lunde Pedersen stopt na dit seizoen met schaatsen. Dat meldt de 31-jarige Noor op Instagram.

2 uur geleden
Red Bull pleit Formule 1-teambaas Horner vrij van ongepast gedrag

SAKHIR (ANP/RTR) - De leiding van het Formule 1-team van Red Bull heeft teambaas Christian Horner vrijgesproken van vermeend ongepast gedrag. "Het onafhankelijke onderzoek naar de aantijgingen tegen de heer Horner is afgerond en Red Bull kan bevestigen dat de klacht is afgewezen", aldus een woordvoerder van Red Bull in een verklaring.

2 uur geleden
Verstappen heeft geen last van commotie rondom Horner

SAKHIR (ANP/DPA/RTR) - Max Verstappen heeft geen last van de commotie rondom teambaas Christian Horner van Red Bull. "Ik ben gefocust op de prestaties van de auto en op mezelf", zei de drievoudig wereldkampioen drie dagen voor seizoensopening in Bahrein van zaterdag.

3 uur geleden
Probleemputten op Bahreins Formule 1-circuit volgestort met beton

SAKHIR (ANP/RTR) - De losgeraakte putdeksels die vorige week in Bahrein voor problemen zorgden tijdens de Formule 1-testdagen zullen zaterdag tijdens de race geen hinder meer veroorzaken. De organisatie heeft de putten met beton gevuld. Ook zijn er extra laswerkzaamheden uitgevoerd om nieuwe overlast te voorkomen.

4 uur geleden