Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

De oersportauto werd in september 1963 voor het eerst aan het publiek getoond op de Autosalon in Frankfurt. Sindsdien zijn de beroemde Duitse 911-bolides, met de motor achterin en de bagageruimte voor, nooit meer uit productie geweest. Inmiddels zijn er meer dan 1,2 miljoen exemplaren gemaakt, waarmee de 911 de succesvolste sportauto ter wereld is.

In Nederland rijden er ruim 21.000 bolides rond van het type 911. Het instapmodel van de ‘Elfer’, het Duitse koosnaampje voor de 911, kost in Nederland 174.000 euro.

Line-up

Autoliefhebbers krijgen komend weekend bij Porsche Centrum Gelderland een "complete line-up van alle leuke en unieke 911's" te zien, zegt directeur Wegh. "Alle bijzondere Porsches die door de fabriek in zestig jaar zijn geproduceerd hebben we staan, van klassieke 911's tot de meest moderne exemplaren", vervolgt hij. Als voorbeelden noemt hij de 911 Sport Classic, een zeldzame 911 Dakar en het sportiefste topmodel 911 GT3 RS. Hij verwacht "enkele duizenden" bezoekers.

Autodeskundige Sjoerd van Bilsen voorziet dat Porsche nog tot zeker 2040 doorgaat met het leveren van 911's met verbrandingsmotoren, hoewel steeds meer auto's volledig elektrisch aangedreven worden. Om dit mogelijk te maken werkt de sportautofabriek aan de ontwikkeling van schonere, alternatieve brandstoffen. "Dat willen ze erdoorheen drukken. De Duitse regering is al overstag en inmiddels doen ook andere auto-industrielanden zoals Tsjechië, België, Frankrijk en Italië mee", zegt Van Bilsen, die conservator is bij het Louwman Museum in Den Haag.

Merendeel rijdt nog

Volgens hem rijdt veel meer dan de helft van alle 911-modellen die ooit zijn gebouwd nog steeds rond. "Dat gebruikt Porsche als argument richting de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat er altijd brandstof beschikbaar blijft. Maar ondertussen blijven ze gewoon nieuwe 911-modellen verkopen", stelt Van Bilsen.

Hij verwacht wel dat Porsche spoedig met een 911 komt met hybridetechnologie. "Enerzijds om het performanceniveau te verhogen, anderzijds om het brandstofverbruik iets te verlagen. Er komt ooit wel een volledig elektrische 911, maar ga ervan uit dat die auto een andere afwijkende naam krijgt."

Meer uit Financieel

Unilever stijgt in hogere AEX na afsplitsen ijsjesdivisie

AMSTERDAM (ANP) - Unilever ging dinsdag omhoog op de Amsterdamse beurs. Het levensmiddelenconcern kondigde aan zijn groeiplan te versnellen door zijn ijsjesdivisie op eigen benen te zetten. Die divisie, met ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's, was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro. Unilever stelt daarbij alle opties voor het onderdeel te bekijken, waaronder een verkoop of eigen beursnotering. Het aandeel klom 5 procent.

3 minuten geleden
Aandacht voor Unilever op Damrak na afstoten ijsjesdivisie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Unilever. Het levensmiddelenconcern kondigde aan zijn groeiplan te versnellen door zijn ijsjesdivisie op eigen benen te zetten. Die divisie, met ijsmerken als Magnum en Ben & Jerry's, was in 2023 goed voor een omzet van 7,9 miljard euro.

47 minuten geleden
Unilever wil ijsjesdivisie met onder meer Magnum afsplitsen

LONDEN (ANP) - Voedingsmiddelenconcern Unilever gaat zijn ijsjestak, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, afsplitsen. Ook wil het bedrijf bij zijn resterende onderdelen kosten gaan besparen. "De voorgestelde veranderingen zullen naar verwachting gevolgen hebben voor ongeveer 7500 functies, voornamelijk op kantoor, wereldwijd", meldt Unilever.

50 minuten geleden
Financial Times: EU wil invoerheffing graan uit Rusland en Belarus

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie werkt aan een invoerheffing voor graan uit Rusland en Belarus. De EU wil graan uit deze landen duurder maken om Europese boeren en sommige lidstaten tegemoet te komen, melden ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times.

1 uur geleden
Japanse centrale bank verhoogt rente voor het eerst sinds 2007

TOKIO (ANP/AFP) - De Bank of Japan heeft het belangrijkste rentetarief in het land voor het eerst sinds 2007 verhoogd. De centrale bank maakte daarmee een einde aan een decennialange periode waarin Japan met lage rentes en het opkopen van obligaties de inflatie juist wilde aanjagen. De rente bedraagt nu tussen nul en 0,1 procent, tegen een eerdere negatieve rente van 0,1 procent. Een verhoging van de rente zal leningen duurder maken voor consumenten en bedrijven.

2 uur geleden
Energiecoöperaties lopen tegen tekort wind- en zonlocaties aan

UTRECHT (ANP) - Het is voor energiecoöperaties de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden om een geschikte locatie voor een zonnepark of windproject te vinden. Dat maakt klimaatstichting Hier bekend in de jaarlijkse Lokale Energie Monitor. Energiecoöperaties zijn burgercollectieven die zich inzetten om lokaal duurzame energie op te wekken.

3 uur geleden
Vooral vakanties en uitjes stuwen omzet webwinkels

EDE (ANP) - Webwinkels in Nederland moesten het vorig jaar voor hun groei vooral hebben van online geboekte vakanties en uitjes. Het aantal verkochte spullen bleef rond hetzelfde niveau van 2022, meldt brancheorganisatie Thuiswinkel.org op basis van eigen cijfers.

3 uur geleden