Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

De oersportauto werd in september 1963 voor het eerst aan het publiek getoond op de Autosalon in Frankfurt. Sindsdien zijn de beroemde Duitse 911-bolides, met de motor achterin en de bagageruimte voor, nooit meer uit productie geweest. Inmiddels zijn er meer dan 1,2 miljoen exemplaren gemaakt, waarmee de 911 de succesvolste sportauto ter wereld is.

In Nederland rijden er ruim 21.000 bolides rond van het type 911. Het instapmodel van de ‘Elfer’, het Duitse koosnaampje voor de 911, kost in Nederland 174.000 euro.

Line-up

Autoliefhebbers krijgen komend weekend bij Porsche Centrum Gelderland een "complete line-up van alle leuke en unieke 911's" te zien, zegt directeur Wegh. "Alle bijzondere Porsches die door de fabriek in zestig jaar zijn geproduceerd hebben we staan, van klassieke 911's tot de meest moderne exemplaren", vervolgt hij. Als voorbeelden noemt hij de 911 Sport Classic, een zeldzame 911 Dakar en het sportiefste topmodel 911 GT3 RS. Hij verwacht "enkele duizenden" bezoekers.

Autodeskundige Sjoerd van Bilsen voorziet dat Porsche nog tot zeker 2040 doorgaat met het leveren van 911's met verbrandingsmotoren, hoewel steeds meer auto's volledig elektrisch aangedreven worden. Om dit mogelijk te maken werkt de sportautofabriek aan de ontwikkeling van schonere, alternatieve brandstoffen. "Dat willen ze erdoorheen drukken. De Duitse regering is al overstag en inmiddels doen ook andere auto-industrielanden zoals Tsjechië, België, Frankrijk en Italië mee", zegt Van Bilsen, die conservator is bij het Louwman Museum in Den Haag.

Merendeel rijdt nog

Volgens hem rijdt veel meer dan de helft van alle 911-modellen die ooit zijn gebouwd nog steeds rond. "Dat gebruikt Porsche als argument richting de Europese Commissie om ervoor te zorgen dat er altijd brandstof beschikbaar blijft. Maar ondertussen blijven ze gewoon nieuwe 911-modellen verkopen", stelt Van Bilsen.

Hij verwacht wel dat Porsche spoedig met een 911 komt met hybridetechnologie. "Enerzijds om het performanceniveau te verhogen, anderzijds om het brandstofverbruik iets te verlagen. Er komt ooit wel een volledig elektrische 911, maar ga ervan uit dat die auto een andere afwijkende naam krijgt."

Meer uit Financieel

Moederbedrijf Douglas debuteert op Damrak na uitstel

AMSTERDAM (ANP) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners maakt vrijdag haar langverwachte debuut op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is eigenaar van onder meer cosmetica- en parfumerieketen Douglas, het bekende Zwitserse horlogemerk Breitling en de voormalige theedivisie van Unilever. Ook investeert de investeringsmaatschappij in Franse en Spaanse voetbalcompetities en in het beroemde rugbytoernooi Six Nations.

2 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

6 uur geleden
Campings worden steeds populairder in meivakantie, ziet ABN AMRO

AMSTERDAM (ANP) - Mensen brengen de meivakantie steeds vaker door op een Nederlandse camping, meldt ABN AMRO. Het aantal overnachtingen tijdens de meivakantie is in 2023 gestegen naar ruim 6000, dat is 80 procent meer dan vier jaar eerder. De bank verwacht dit jaar een verdubbeling vergeleken met 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

6 uur geleden
Kwart bestelauto's mag zero-emissiezone volgend jaar niet in

DEN HAAG (ANP) - Bijna een kwart van alle bestelauto's in Nederland mag vanaf volgend jaar een groot aantal binnensteden niet meer in, omdat ze te vervuilend zijn. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek.

6 uur geleden
Microsoft profiteert flink van clouddiensten en AI-toepassingen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de vraag naar zijn clouddiensten. De omzet uit deze tak steeg sterker dan de algehele omzet en was goed voor het grootste deel van alle opbrengsten van het techconcern. Ook toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) leverden meer op.

7 uur geleden
Facebook-moeder Meta Platforms grote verliezer op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, is donderdag flink lager geëindigd op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf publiceerde woensdag zijn kwartaalresultaten, waarbij het onder andere meldde meer kosten te maken voor de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel eindigde 10,6 procent lager waarmee het ruim 100 miljard dollar aan beurswaarde verloor.

8 uur geleden
Wijnconsumptie op laagste niveau sinds 1996, ziet wijnorganisatie

PARIJS (ANP/RTR) - De hoeveelheid wijn die wereldwijd werd gedronken, bereikte vorig jaar het laagste niveau in 27 jaar, meldt de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV). De organisatie wijt dit aan de gestegen wijnprijs, die mensen ontmoedigt om zo nu en dan een flesje te kopen.

9 uur geleden