Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sporre adviseert KNVB: houd net als KLM de vloot aan de grond

Sporre adviseert KNVB: houd net als KLM de vloot aan de grond

ZWOLLE (ANP) - Ooit mocht Gaston Sporre optreden als informateur van een nieuw bestuur betaald voetbal toen de eensgezindheid in Zeist ver te zoeken was. Wat de voormalig topman van Achmea de KNVB zou adviseren nu als gevolg van de coronacrisis de verdeeldheid in de eredivisie opnieuw groot is? "Dat is heel simpel", zegt hij. "De wereld is totaal ontwricht. Doe als de KLM en houd de vloot aan de grond."

Sporre vervolgt: "Je hebt het normale bedrijfsleven en je hebt het abnormale bedrijfsleven. Het profvoetbal behoort tot de laatste categorie. De KLM - en het kabinet - denkt in scenario's, maakt plannen waar denkwerk achter zit. Reële plannen. Het voetbal zegt: the show must go on. De redenering loopt via het kasboek. Men denkt in opties en dat is heel wat anders dan in scenario's. Van een moreel kompas is in het geheel geen sprake. De enige vraag die wordt gesteld is: wat kost het ons."

Wat het voetbal doet is ethisch niet verantwoord, vervolgt Sporre. "In deze situatie moet je eerst nadenken over wat in de huidige omstandigheden betamelijk is en wat niet. Terwijl er overal doden vallen en mensen bang zijn wil men de competitie zo snel mogelijk hervatten. Nog afgezien van het feit dat de plannen volkomen onrealistisch zijn, zoiets doe je niet."

Verdeeldheid

Dat er verdeeldheid komt is logisch. Sporre: "Gelukkig zijn er ook clubs die wel hardop durven te zeggen dat het mooi is geweest voor dit seizoen. Bijvoorbeeld Ajaxdirecteur Marc Overmars. Hij dacht niet aan het clubbelang, hij toonde leiderschap. Gelukkig hebben een aantal clubs hem gevolgd. We praten over een publiekssport, over veiligheid, over een nieuw beeld van de openbare orde. En dan willen wij de bal laten rollen. Houd toch op!"

De UEFA speelt een rol als het International Olympisch Comité, dat lang volhield dat de beslissing over Tokio 2020 pas in mei kon worden genomen. Sporre: "Niet van deze wereld! Laat het voetbalbedrijf zich erbij neerleggen dat het voorlopig voorbij is. Dat de UEFA dreigt ons uit de Europese competities te zetten als we stoppen neem ik niet serieus. Laten wij als Nederland aantonen dat we op een maatschappelijk verantwoorde manier in de wedstrijd zitten. Dan moet ik nog zien of die 'grote jongens' daar in Lausanne of waar ze ook zitten ons durven aan te pakken. Er staat echt geen enkele straf op nadenken."

Regeerperiode

Destijds, zo blikt de oud-voorzitter van PEC Zwolle en voormalig directeur van Heerenveen terug op zijn 'regeerperiode' in Zeist, was er sprake van 'bestuurlijke dwaling' over de verdeling van tv-gelden. "Een beetje herenleed. Dit is een totaal andere orde van grootte. Ik denk dat alle supporters de bovenkamer goed op orde hebben en zich realiseren: dit gaat veel te ver, we moeten stoppen. Deze plannen doorzetten is een totale miskenning van de opinie van de fans."

Maar zal het voetbal na de crisis anders zijn? Sporre hoeft er niet over na te denken. "Kortstondig misschien. Maar kijk naar de financiële crisis van 2008, die ook de wereld in zijn greep hield. Zijn de banken sinds die tijd veranderd? Nee, dus. De voetbalwereld is 'greedy'. Zo gauw het kan gaat men weer op jacht naar het grote geld. Neem van mij aan dat straks iedereen weer op dezelfde voet verdergaat."

Meer uit Voetbal

Groenen ontbreekt bij Oranjevrouwen in cruciaal duel met België

TILBURG (ANP) - Middenveldster Jackie Groenen is niet fit genoeg om te spelen voor Oranje in het cruciale Nations League-duel met België in Tilburg (20.45 uur). Sherida Spitse, Dominique Janssen, Victoria Pelova en Daniëlle van de Donk vielen vrijdag in het verloren uitduel met Engeland (3-2) ook geblesseerd uit, maar zij staan wel aan de aftrap.

12 minuten geleden
Barcelona-doelman Ter Stegen laat zich opereren aan rug

BARCELONA (ANP/AFP) - FC Barcelona-doelman Marc-André ter Stegen laat zich opereren aan zijn rug. Dat heeft zijn club bevestigd, zonder een termijn te plakken op zijn herstel. Spaanse media houden het erop dat de Duitser zo'n twee maanden nodig heeft om te herstellen.

15 minuten geleden
Pochettino waarschuwt Chelsea voor reactie 'gewond' Man United

LONDEN (ANP) - Chelsea-trainer Mauricio Pochettino heeft zijn elftal gewaarschuwd voor een reactie van een 'gewond' Manchester United. "Ik denk niet dat het een goed moment is om bij ze op bezoek te moeten. We zullen een team treffen dat er alles aan wil doen om te winnen", aldus de Argentijn over het Premier League-duel van woensdag.

1 uur geleden
Matip voegt zich bij lange lijst geblesseerden Liverpool

LIVERPOOL (ANP) - Joel Matip is bij Liverpool de volgende speler die voorlopig niet in actie kan komen door een blessure. De verdediger heeft last van zijn knie. "Er moet nog een scan worden gemaakt, maar het ziet er niet goed uit", zei trainer Jürgen Klopp in zijn vooruitblik op de ontmoeting van woensdag met Sheffield United.

2 uur geleden
United verbant journalisten na publicaties over Ten Hag

MANCHESTER (ANP/AFP) - Manchester United heeft vier journalisten verbannen van de persconferentie van trainer Erik ten Hag voor het competitieduel met Chelsea van woensdag. De club is van mening dat de journalisten om commentaar hadden moeten vragen, voordat ze artikelen publiceerden waarin ze aangaven dat Ten Hag het vertrouwen van een aantal spelers was kwijtgeraakt.

3 uur geleden
Guardiola gelooft ondanks puntenverlies in vierde landstitel

MANCHESTER (ANP) - Pep Guardiola denkt dat Manchester City de Engelse landstitel voor het vierde seizoen op rij wint. De trainer zegt zich na het derde gelijkspel op rij geen zorgen te maken. Manchester City staat voorlopig derde, kort achter koploper Arsenal en Liverpool.

3 uur geleden
Ajax-aanvaller Godts maanden aan de kant met bovenbeenblessure

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft de komende maanden niet de beschikking over aanvaller Mika Godts. De 18-jarige Belg kampt met een bovenbeenblessure.

5 uur geleden