Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spoedwet stikstof overtuigt oppositie niet

Spoedwet stikstof overtuigt oppositie niet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet veel meer doen om de natuur te beschermen tegen stikstof, anders hoeft het niet te rekenen op steun van de linkse oppositie voor een spoedwet die met name de woningbouw vlot moet trekken. GroenLinks, SP en PvdA wijzen daarbij naar een advies van de Raad van State, die de voorgestelde aanpak ook te vrijblijvend vindt.

Het kabinet wil de woningbouw weer op gang brengen, onder meer door projecten met een relatief kleine stikstofuitstoot vrij te stellen van een vergunningsplicht. Maar dat kan volgens de Raad van State alleen standhouden als ook concrete maatregelen worden genomen om de natuur te beschermen.

Die maatregelen ontbreken nog en dat maakt "de juridische ijsvloer niet al te dik", vindt PvdA-Kamerlid William Moorlag. "De kans is groot dat vergunningsaanvragen door het ijs gaan zakken." Ook SP'er Frank Futselaar en Laura Bromet van GroenLinks willen dat verantwoordelijk minister Carola Schouten (Natuur) haar huiswerk opnieuw maakt.

Zware prijs

Futselaar merkt daarbij op dat al sinds eind mei duidelijk is dat de natuur beter moet worden beschermd. De Raad van State zette toen als hoogste bestuursrechter een streep door de manier waarop tot dan toe vergunningen werden verleend voor activiteiten waar stikstof bij vrijkomt. "Het land betaalt sindsdien een zware prijs voor besluiteloosheid."

Ook Bromet vindt dat er allang een plan had moeten liggen voor meer natuur in Nederland. Zij wil daarnaast meer maatregelen om de neerslag van schadelijke stikstofverbindingen in de natuur bij de bron aan te pakken. De landbouw moet wat GroenLinks betreft de uitstoot in de komende vijftien jaar stapsgewijs halveren.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 1 jaar geleden
"het land betaald sindsdien een zware prijs" o ja?lamenielache. waar de bevolking een zware prijs voor gaat betalen is het idiote klimaat gedram van jette en klaver. ja: het klimaat veranderd. dat staat vast en is bewezen uit ijs-monsters van 3 km diep uit groenland. en die verandering gebeurt elke 12--13.000 jaar. en daar is niets tegen te doen. al die maatregelen zoals warmte pomp--isolering--electrische auto's enz helpen niets. voor "den haag" is het WEER een manier een belasting te heffen. we worden voor de zoveelste keer belazerd door dat stelletje in den haag. graaien kunnen ze--maar regeren? ho maar.

Meer uit Politiek

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

VEENENDAAL (ANP) - Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de "ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid" die in zijn ogen zijn ontstaan in politiek Den Haag. Om die reden zal de partij niet opnieuw met VVD-leider Mark Rutte in een nieuwe coalitie stappen, zei Segers zaterdag tijdens een extra onlinepartijcongres. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

4 uur geleden
ChristenUnie blikt terug op verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie blikt zaterdag op een digitaal partijcongres terug op de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de peilingen stond de partij lang op een kleine winst, maar die werd uiteindelijk bij de verkiezingen niet verzilverd. Het leek er zelfs even op dat ze een van haar vijf Kamerzetels zou verliezen.

11 uur geleden
Jongerenorganisaties willen plek aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Coalitie-Y wil een plek voor jongeren aan de formatietafel. Het samenwerkingsverband van landelijke jongerenorganisaties stuurt vrijdag een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

1 dag geleden
Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

1 dag geleden
Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

1 dag geleden
Anja Schouten nieuwe burgemeester van Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - Anja Schouten wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar.

1 dag geleden
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

2 dagen geleden