
Spoedwet GroenLinks moet stijging zorgpremie voorkomen
DEN HAAG (ANP) - De oplopende zorgkosten door de uitbraak van het coronavirus moeten niet worden gedekt door een hogere zorgpremie, vindt GroenLinks. De partij wil dat deze kosten worden betaald uit winstbelastinginkomsten. De geplande verlaging van deze vennootschapsbelasting moet dan ook van de baan, stelt GroenLinks-leider Jesse Klaver.
In de aanloop naar haar partijcongres dat zaterdag online wordt gehouden, komt de partij met een initiatiefvoorstel voor een spoedwet om een hogere zorgpremie te voorkomen. In die wet wil GroenLinks regelen dat zorgverzekeraars alle extra kosten die zijn ontstaan door het coronavirus vergoed krijgen als ze aantonen dat ze deze niet kunnen opvangen met hun eigen reserves.
"De eerste rekening die we krijgen is die van de medische coronakosten", zegt Klaver. Zorgeconomen verwachten dat de zorgpremie volgend jaar flink omhoog gaat. Schattingen lopen van tientallen euro's tot 250 euro per jaar per Nederlander.
Maar die zorgkosten moeten niet "bij gewone mensen op de mat" belanden, vindt GroenLinks. In plaats daarvan moet de belasting die bedrijven over winst boven de 200.000 euro betalen, op het bestaande tarief van 25 procent blijven. Dat tarief zou naar 21,7 procent gaan in 2021. "Er gaat iets goed mis in het huidige kapitalisme, nu grote bedrijven in goede tijden alle voordelen krijgen, en in crisistijd gewone mensen de rekening moeten betalen", vindt Klaver. Zo'n belastingverlaging is volgens hem "niet uit te leggen".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat nog eens kijken naar het veel bekritiseerde besluit om aardbevingsschades in Groningen tot 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder te onderzoeken of ze wel veroorzaakt zijn door de gaswinning. Mogelijk wordt de grens opgetrokken naar 60.000 euro. Ook wordt gedacht aan speciale teams om mensen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen omdat zij meer schade hebben.
35 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte baalt ervan dat Nederland nog steeds dividendbelasting heft. Het vorige kabinet trok de geplande afschaffing van de veelbesproken taks in 2018 in. "Ik beschouw het nog steeds als een van mijn grootste fouten dat het niet gelukt is", zegt de minister-president in debat over het Groningse gasdossier.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht dat de gaswinning in Groningen dit jaar kan worden gestopt. Eind deze maand valt een definitief besluit. "Maar zoals het er nu naar uitziet gaat het goed", zei premier Mark Rutte in het debat over het eindverslag van de parlementaire enquêtecommissie over gaswinning in Groningen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte voelt "boosheid en schaamte" omdat het toenmalige kabinet in 2012 op basis van verkeerde informatie besloot de gaswinning niet drastisch te verminderen, ondanks een dringend advies van toezichthouder SodM om dat wel te doen. Hij erkent dat deze beslissing "tot op de dag van vandaag" gevolgen heeft voor veel Groningers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder coalitiepartijen D66 en ChristenUnie, wil niet dat gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv'ers) bij hun asielaanvraag in detentie worden gezet. Dat is een van de voorstellen waar de Europese ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken donderdag en vrijdag over spreken als onderdeel van een Europees asielpact. Het kabinet staat, tot afgrijzen van veel Kamerfracties, achter dat voorstel.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De schade van Groningers in het aardbevingsgebied moet hoe dan ook worden hersteld, en huizen waarvan het nodig is moeten worden versterkt. "Whatever it takes", zegt premier Mark Rutte daarover in debat met de Tweede Kamer. "Daar mogen financiën niet de beperking zijn."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De omgang met Groningers in het aardbevingsgebied en gedupeerden van het toeslagenschandaal zijn "onmogelijk" met elkaar te vergelijken als het gaat om politieke conclusies, vindt premier Mark Rutte. Na een rapport over het toeslagenschandaal bood het vorige kabinet zijn ontslag aan, nu willen Rutte en zijn kabinetsploeg door. Het gaat bij Rutte om een "weging van veel factoren".
2 uur geleden