Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spoedeisende hulpafdelingen druk met valpartijen

Spoedeisende hulpafdelingen druk met valpartijen

ROERMOND/BREDA/ARNHEM (ANP) - Spoedeisende hulpafdelingen van diverse Nederlandse ziekenhuizen krijgen het aardig druk door het winterweer. Artsen helpen vooral mensen met gebroken ledematen, snijwonden en gewrichtsklachten door valpartijen, blijkt uit een rondgang langs ziekenhuizen.

De SEH van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond had het de afgelopen dagen "extreem druk", zegt een woordvoerster. Het ziekenhuis kreeg tussen zondag en woensdag 76 patiënten binnen met verwondingen die het gevolg waren van valpartijen. Een deel van de patiënten kon op de SEH zelf worden geholpen, maar andere patiënten waren er slechter aan toe en moesten worden opgenomen. Het Limburgse ziekenhuis zag zich woensdagavond zelfs genoodzaakt tot een korte opnamestop op de afdeling chirurgie/orthopedie.

Door het winterweer is het op veel plaatsen in het land glad. Ook sneeuw- en ijspret leidt soms tot ongevallen. Het Martini Ziekenhuis in Groningen behandelde zondag meerdere kinderen met verwondingen die ze bij slee-ongelukken hadden opgelopen. "Een gebroken arm, een schouder uit de kom, schaafwonden in het gezicht", somt een woordvoerster het letsel op dat de artsen moesten behandelen. De afgelopen dagen viel het er mee met de drukte.

Botbreuken

Ook het Amphia ziekenhuis in Breda krijgt meer patiënten binnen door glijpartijen of ongelukken tijdens de sneeuw- en ijspret. "Wij zien sinds maandag een toename van patiënten met botbreuken of ander letsel door het winterse weer", aldus een woordvoerster.

In Roosendaal valt het vooralsnog mee. "Maandag was wel een piekdag, maar daarna was het rustig. We kunnen het aan met de normale bezetting", verzekert een woordvoerster van het Brabantse ziekenhuis Bravis.

Extra gipsverbandmeesters

Het ziekenhuis Isala in Zwolle ziet de afgelopen dagen een "lichte toename" van het aantal patiënten dat door gladheid op de spoedeisende hulp belandt. Het ziekenhuis bereidt zich voor op een druk weekend met "echt meer patiënten" en zet dan onder meer extra gipsverbandmeesters in. Die maken gipsverbanden en spalken bij botbreuken. Daarnaast werken zaterdag en zondag extra mensen op de spoedeisende hulp.

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem zegt mensen vorige week al te hebben gevraagd om voorzichtig te zijn met schaatsen. Rijnstate is "klaar voor elke calamiteit", maar heeft het wel al behoorlijk druk met het behandelen van coronapatiënten.

Niet overal drukker

Het Universitair Medisch Centrum Groningen voegt daaraan toe dat mensen ook op het ijs 1,5 meter afstand zouden moeten bewaren. "Het virus schaatst gewoon mee, het kan heel goed tegen kou."

Niet overal is het drukker. Bij Ziekenhuisgroep Twente in Almelo is het de afgelopen dagen rustig. "Afgelopen zondag was het zelfs veel rustiger dan op een gemiddelde zondag. Waarschijnlijk zijn mensen wat voorzichtiger", aldus een woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

DEN HAAG (ANP) - Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden. Het instellen van mobiele grenscontroles en de invoering van het tweestatusstelsel voor asielzoekers staan op de groslijst.

2 uur geleden
UU openbaart fossiele samenwerkingen, maar details blijven geheim

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht (UU) heeft woensdag een lijst gepubliceerd van projecten waarin onderzoekers samenwerken met de fossiele industrie. Daaruit blijkt dat bedrijven uit de fossiele sector in totaal 5,7 miljoen euro bijdragen aan projecten. Het gaat onder meer om Shell, TotalEnergies, BP, chemiebedrijf SABIC en het Chinese oliebedrijf Sinopec. Hoewel de UU naar transparantie zegt te streven, blijven veel details nog geheim. Van diverse samenwerkingen blijft onduidelijk waar ze over gaan. Voor de meeste projecten wordt ook niet precies openbaar gemaakt welk bedrag door welk bedrijf wordt betaald.

6 uur geleden
NiNsee: blij dat koning spreekt bij herdenking slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is blij dat koning Willem-Alexander een toespraak zal houden bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. De organisatie is voorzichtig met het uitspreken van verwachtingen of hij daar excuses zal maken. "We laten ons verrassen", zei directeur Urwin Vyent woensdag op een bijeenkomst in het Stadsarchief in Amsterdam.

6 uur geleden
Onderzoeker Buijs blijft op non-actief, verliest zaak tegen UvA

AMSTERDAM (ANP) - Sociaal wetenschapper Laurens Buijs kan voorlopig niet aan het werk bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De instelling stelde hem op non-actief. Buijs spande daar een kort geding tegen aan. Hij zegt dat hij een klokkenluider is en wil daarom beschermd worden. Die zaak heeft hij woensdag verloren.

6 uur geleden
Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

DEN HAAG (ANP) - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is "niet blij" met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12 blokkeerden niet te vervolgen. Tegelijk wil hij zich niet bemoeien met het werk van het OM. "Ik mag geen oordeel geven over de inhoud. Dat weiger ik ook, dat doe ik ook niet", zei Van Zanen woensdag in een commissie van de Haagse gemeenteraad.

7 uur geleden
Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

HILVERSUM (ANP) - De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank woensdag aan het ANP gemeld. In de brief van de NPO aan Uslu wordt gevraagd om het intrekken van de erkenning van ON!.

7 uur geleden
ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan verbruiken

AMSTERDAM (ANP) - De Johan Cruijff ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan het in totaal verbruikt. En ook op andere vlakken is het de bedoeling om een grote verduurzamingsslag te maken, heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

8 uur geleden