Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spoeddebat in Stadskanaal over noodopvang asielzoekers

Spoeddebat in Stadskanaal over noodopvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal houdt maandagavond een spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. De raad wil in het debat andere gemeenten oproepen om mee te helpen het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

Donderdag opende in Stadskanaal een tijdelijke nachtopvang voor mensen voor wie in Ter Apel geen plek is. De gemeenteraad wil dat nu ook andere gemeenten in Nederland hun verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een "humane opvang van asielzoekenden", schrijft burgemeester Klaas Sloots in de aankondiging van de extra vergadering. Het spoeddebat, dat de steun heeft van alle raadspartijen in de Groningse gemeente, begint om 19.30 uur.

De afgelopen tijd sliepen veel asielzoekers in Ter Apel noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. De Inspectie Justitie en Veiligheid en de GGD in Groningen concludeerden dat die ruimten onhygiënisch zijn en niet brandveilig. Het is de bedoeling dat ze niet meer worden gebruikt om de nacht door te brengen.

Asielzoekers die 's avonds of 's nachts nog bij het aanmeldcentrum in Ter Apel arriveren, worden sinds donderdag naar Stadskanaal gebracht, zei een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers eerder. Daar zijn verwarmde tenten neergezet die plek bieden aan tweehonderd mensen. In een studentencomplex in de stad Groningen zijn sinds vrijdag nog eens honderd opvangplekken beschikbaar.

Meer uit Binnenland

Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

6 minuten geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

11 minuten geleden
Ook in buitenland veel aandacht voor veroordeling 'kingpin' Taghi

AMSTERDAM (ANP) - De veroordeling van Ridouan Taghi en zijn medeverdachten in liquidatieproces Marengo krijgt ook buiten Nederland veel aandacht. Media in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk berichten over de levenslange gevangenisstraf die de 'drug kingpin' uit Nederland krijgt opgelegd.

14 minuten geleden
Arriva denkt dat treinreis in Nederland goedkoper kan

HEERENVEEN (ANP) - Als de NS de prijzen van treinkaartjes volgend jaar flink zou verhogen, betekent dit niet automatisch dat treinen met Arriva dan eveneens flink duurder wordt. De op een na grootste spoorvervoerder in Nederland ziet daarnaast kansen om treinreizen op termijn goedkoper te maken.

29 minuten geleden
Advocaat kroongetuige: op lagere straf gehoopt

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat van kroongetuige Nabil B. had de door de rechtbank opgelegde straf van tien jaar cel verwacht, maar had gehoopt op een lagere straf. Tegen B. was in ruil voor de belastende verklaringen die hij had afgelegd over zijn medeverdachten in het Marengo-proces een fors lagere straf geëist.

46 minuten geleden
OM tevreden dat alle 17 Marengo-verdachten veroordeeld zijn

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie is tevreden dat alle zeventien verdachten in het Marengo-proces zijn veroordeeld. "De nabestaanden van de slachtoffers weten nu wie verantwoordelijk zijn voor de dood van hun naasten", zei een woordvoerder van het OM.

54 minuten geleden
Schietpartij waarbij Bigidagoe omkwam in Opsporing Verzocht

AMSTERDAM (ANP) - Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de schietpartij waarbij de 26-jarige Danzel Silos, ook wel bekend als rapper Bigidagoe van rapformatie Zone6, om het leven kwam. Dat meldt de politie. De schietpartij vond afgelopen zondag plaats in Amsterdam.

55 minuten geleden