Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Splitsing woningen kan volgens BLG Wonen 500.000 huizen opleveren

Splitsing woningen kan volgens BLG Wonen 500.000 huizen opleveren

UTRECHT (ANP) - Het splitsen van bestaande woningen kan in Nederland tot meer dan een half miljoen extra zelfstandige woningen opleveren. Dat meldt hypotheekverstrekker BLG Wonen, een dochter van de Volksbank, op basis van een analyse van de woningmarkt. BLG roept het kabinet en gemeenten op meer aandacht te geven aan woningsplitsing om het woningtekort aan te pakken.

BLG heeft uitgerekend hoeveel koopwoningen in Nederland worden bewoond door maximaal twee personen van tussen de 55 en 75 jaar oud met een gebruiksoppervlak van meer dan 150 vierkante meter of een perceel van 750 vierkante meter. Woningen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn uitgesloten. Hier kwam een potentieel uit van 502.277 koopwoningen die voor splitsing in aanmerking komen. De woningen waarin ze worden gesplitst krijgen dan elk een eigen voordeur, keuken, badkamer en water-, gas- en elektriciteitsaansluiting.

Met woningsplitsing kan het tekort sneller worden teruggedrongen, denkt BLG Wonen. "De doorlooptijd van het splitsen van een woning is immers korter dan het realiseren van nieuwbouw", zegt directeur Frank Soede in een toelichting. "En het vraagt minder opoffering van groene ruimte. Daarnaast wordt de bestaande woning tijdens de verbouwing veelal gelijk verduurzaamd. Een win-win-winsituatie dus."

Jaarlijks worden er volgens BLG zo'n 3000 woningen gesplitst. Dat dit aantal zo laag is komt doordat mensen zich niet realiseren wat de mogelijkheden zijn of ze stuiten op weerstand van hun omgeving. Er verdwijnen jaarlijks ook 1000 woningen door samenvoeging van woningen.

Meer uit Financieel

EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

16 minuten geleden
Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

42 minuten geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

1 uur geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

2 uur geleden
Nederland en andere landen mogen geld steken in 'cloud'

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

3 uur geleden
Vliegverkeer luchthaven München hervat, nog wel grote beperkingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".

3 uur geleden