Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spies komt met rapport over teleurstellend verkiezingsjaar CDA

Spies komt met rapport over teleurstellend verkiezingsjaar CDA

DEN HAAG (ANP) - Bij het CDA zijn alle ogen zaterdag gericht op partijprominent Liesbeth Spies, die haar rapport presenteert over het teleurstellende en chaotische verkiezingsjaar van de partij. Spies sprak de afgelopen tijd met kopstukken uit het CDA over de rommelige lijsttrekkersverkiezing en de wissel in december. Ook de omgang met Pieter Omtzigt staat centraal. De partij wil lessen trekken na het verkiezingsverlies. Daar moet het rapport van Spies bij helpen.

Partijleider Wopke Hoekstra is zaterdag niet bij de presentatie van het rapport. Hij zit dan in Italië om de G20-top bij te wonen.

Omtzigts eigen input voor de commissie-Spies kwam vorige maand op straat te liggen. In een vernietigend document van tientallen pagina's legt Omtzigt uit hoe hij zich niet serieus genomen voelde door de partij. Ook zou hem het lijsttrekkerschap zijn beloofd als Hugo de Jonge die positie zou neerleggen. Maar het partijleiderschap ging naar Wopke Hoekstra. Uiteindelijk stapte Omtzigt uit de partij.

Specifiek kijkt de commissie-Spies naar "processen rond kandidatenlijst, opstellen verkiezingsprogramma, lijsttrekkersverkiezingen en leiderschapswissel, campagne en de uitslag". Maar voor veel CDA'ers is haar rapport ook om van te leren en vooral vooruit te kijken. De partijtop wil namelijk herbezinnen en kijken hoe het CDA weer veel kiezers aan zich kan binden.

Binnenskamers noemt Hoekstra de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een "testcase" voor de toekomst van de partij. Veel lokale afdelingen zijn juist over die verkiezingen bezorgd, omdat het CDA de afgelopen tijd vaak negatief in het nieuws kwam en de partij nog steeds erg verdeeld is.

De instabiliteit in de partij maakt de al moeizame formatiegesprekken niet makkelijker. In huidige peilingen is de partij gekelderd. Als het CDA nu zou meedoen aan landelijke verkiezingen, zou het volgens de Peilingwijzer zeven tot dertien zetels halen. De huidige vijftien zetels die de partij heeft in de Kamer, waren al een grote teleurstelling.

Op 11 september houdt het CDA een congres. Kritische CDA-leden die de ledenbijeenkomst aanvroegen willen niet dat het een "hosannacongres" gaat worden. De leden van de Stichting Sociale Christendemocratie, de groep kritische CDA'ers, willen dat het partijbestuur verantwoording aflegt over de "gebeurtenissen van het afgelopen jaar" en zegt welke fouten daarin zijn gemaakt. De positieve toon die het bestuur in een brief aansloeg, waarin geschreven werd "met elkaar de schouders eronder te zetten", schoot bij de stichting in het verkeerde keelgat.

Meer uit Politiek

Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

10 uur geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

11 uur geleden
Stieneke van der Graaf niet hoger op lijst ChristenUnie

ZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.

12 uur geleden
Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

DEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

16 uur geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

19 uur geleden
FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

1 dag geleden
Aspirant-Eurocommissaris Hoekstra doet beloften op zoek naar steun

BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra zal zich als klimaatman van de Europese Commissie inzetten voor onder meer de natuurherstelwet en het uitbannen van fossiele subsidies. Ook al hebben zijn eigen partijgenoten over zulke plannen zo hun bedenkingen. "Een ambitieuze klimaataanpak is een absolute noodzaak", zegt de kandidaat-Eurocommissaris in antwoord op kritische vragen van het Europees Parlement. Maar over een van de belangrijkste taken die op hem wachten, het stellen van een EU-klimaatdoel voor 2040, laat hij nog weinig los.

1 dag geleden