Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Spelers Vitesse door de club betaald en niet door een Rus'

'Spelers Vitesse door de club betaald en niet door een Rus'

ARNHEM (ANP) - De spelers van Vitesse houden zich niet bezig met het feit dat hun salarissen door een Russische miljardair worden betaald. De Arnhemse club is eigendom van de Russische oligarch Valeriy Oyf. Waar veel clubs, sporters en bonden de afgelopen week nadrukkelijk afstand namen van de gebeurtenissen in Oekraïne, is het al enige dagen stil vanuit Arnhem.

"Als Vitesse volgen wij, net als iedereen, de huidige ontwikkelingen. De club functioneert normaal en richt zich op de sportieve prestaties in de competities waar het deel van uitmaakt", bracht Vitesse precies een week geleden naar buiten. Sindsdien is er veel gebeurd en heeft de oorlog in Oekraïne ook in de sportwereld voor veel reuring gezorgd. Een greep: grote evenementen in Rusland werden geschrapt, de Russische voetbalploeg kan niet deelnemen aan het WK en Russische para-atleten worden geweigerd op de Paralympische Spelen.

Ondanks de grote nieuwsfeiten bleef Vitesse zwijgen. "Nog steeds geen statement van Valeriy Oyf/Vitesse. Ze zwijgen en besmeuren zo onze club", twitterde columnist Marcel van Roosmalen, fan van de club, dinsdag al.

Onderwerp van gesprek

Desgevraagd wilde trainer Thomas Letsch er donderdag wel iets over zeggen. "Ze worden niet door een Rus maar door de club betaald, maar natuurlijk wordt er hier over de situatie in Oekraïne gesproken", zei hij donderdag in aanloop naar het thuisduel met Sparta, langs de kant van het zonnige trainingsveld op Papendal.

Waar Vitesse er vooral op aandrong het over de wedstrijd tegen de Rotterdammers (vrijdag 20.00 uur) te hebben, wilde Letsch nog wel het een en ander kwijt over de spagaat waarin de club zit. Over de eigenaar van de club liet hij weinig los. "Daarvoor moet je bij het bestuur zijn." Een woordvoerder van de club wilde alleen bevestigen dat het "onderwerp van gesprek is". Vragen over de kwestie kon hij niet beantwoorden.

Bezig

Niet de Russische eigenaar, maar de situatie in Oekraïne houdt de spelers bezig. "We hebben het over voetbal maar in de wereld gebeuren grotere dingen. Op de ochtend dat de oorlog uitbrak, kreeg die middag een van de spelers een kind en die avond moesten we spelen. Dat geeft aan dat er meer is." Een van de Slowaakse voetballers heeft familie op enkele tientallen kilometers van de Oekraïense grens. "Het houdt hem meer bezig dan bijvoorbeeld een speler uit Frankrijk."

Drie jaar geleden nam Oyf de aandelen over van zijn landgenoot Aleksandr Tsjigirinski en hij dekt jaarlijks de financiële gaten in de begroting van de nummer 6 van de Eredivisie.

Meer uit Voetbal

Van Bommel met Antwerp toegezongen op Grote Markt

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Coach Mark van Bommel is maandag met de spelers van landskampioen Antwerp door een uitzinnige menigte toegezongen op de Grote Markt van Antwerpen. De supporters van de club onthaalden de spelersbus en zongen de winnaars van de titel én de beker toe toen die op het balkon van het stadhuis de toegestroomde massa kwamen groeten.

4 uur geleden
Stuttgart blijft in Bundesliga, HSV opnieuw op tweede niveau

HAMBURG (ANP) - VfB Stuttgart speelt ook komend seizoen in de Bundesliga. De club uit het zuiden van Duitsland won in de play-offs om promotie/degradatie met 3-1 bij Hamburger SV. Stuttgart had de eerste wedstrijd al met 3-0 gewonnen.

6 uur geleden
Nederlands elftal zonder Blind en Reijnders in Nations League

ZEIST (ANP) - Ronald Koeman heeft Daley Blind en Tijjani Reijnders niet opgenomen in zijn officiële selectie voor de Nations League Finals. De bondscoach maakte maandagavond zijn spelerslijst van 23 man bekend. Van Memphis Depay werd eerder op de dag bekend dat hij niet inzetbaar is.

7 uur geleden
Boetes en straffen voor 7 personen wegens racisme tegen Vinícius

MADRID (ANP) - In Spanje hebben zeven mensen een boete en straf opgelegd gekregen voor racistische uitingen richting de Braziliaanse voetballer Vinícius Júnior van Real Madrid.

9 uur geleden
Spanje en Brazilië spelen volgend jaar oefenduel tegen racisme

MADRID (ANP) - Spanje en Brazilië spelen volgend jaar maart een oefenwedstrijd die in het teken staat van de strijd tegen racisme. De Spaanse voetbalbond (RFEF) liet dat maandag weten.

10 uur geleden
De Boer vervolgt trainersloopbaan in Verenigde Arabische Emiraten

ABU DHABI (ANP) - Frank de Boer vervolgt zijn trainersloopbaan in de Verenigde Arabische Emiraten. De 53-jarige Nederlander bereikte maandag een akkoord met Al Jazira, waar hij zijn landgenoot Marcel Keizer opvolgt. Vorige week maakte Alfred Schreuder, een andere voormalige trainer van Ajax, al bekend naar de Verenigde Arabische Emiraten te gaan. Hij wordt coach van Al Ain.

11 uur geleden
Japanse spelmaker Saito speelt ook komend seizoen bij Sparta

ROTTERDAM (ANP) - Koki Saito speelt ook komend seizoen bij Sparta. De Rotterdammers huren de 21-jarige Japanse buitenspeler opnieuw van de Belgische club Lommel SK, dat in handen is van de City Football Group.

12 uur geleden