Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Speelgoed richting feestdagen in trek, consument koopt zorgvuldig

Speelgoed richting feestdagen in trek, consument koopt zorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Verkopers van speelgoed zagen de vraag naar hun producten de afgelopen tijd toenemen nu de feestdagen weer in aantocht zijn. Ondanks de inflatie lijken consumenten de nodige cadeaus in te slaan, zowel nieuw als tweedehands. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

Topman van Intertoys Eddy Assies merkt dat klanten het afgelopen jaar voorzichtiger waren met hun aankopen. "Maar de cadeaus voor de feestdagen worden zeker gekocht", aldus Assies. Hij wijst erop dat Nederland vorig jaar bijna een nieuwe coronalockdown in ging. "Dit jaar kunnen Sinterklaas en Kerstmis sowieso zonder beperkingen worden gevierd. Mogelijk dat mensen daarom nu juist uitpakken."

De huidige trends bij de speelgoedwinkel lijken vooralsnog door te zetten, zegt Assies. Zo is LEGO populair, onder meer omdat kinderen niet snel verveeld raken van het spelen met de bekende bouwsteentjes. Ook Pokémon-kaarten zijn populair. Die "hype" zet zich volgens Assies door in de verkoop van de games met de bekende naam van gamebedrijf Nintendo. Ook speelgoed gebaseerd op tv-series voor kinderen is geliefd.

Inflatie goed voelbaar

Bol.com verwacht dat de impact van de inflatie goed voelbaar zal zijn voor gezinnen. Om die daarin tegemoet te komen, heeft de website in zijn ‘Grote Speelgoedboek’ verschillende prijscategorieën opgenomen. Ook pakt Bol.com uit met kortingen op speelgoed en geeft de site haar klanten een "voordeelseintje" als de prijs van artikelen lager is.

In aanloop naar de intocht van Sinterklaas merkte Bol.com al dat klanten schoencadeaus gingen inslaan, meldt een woordvoerster. Populair dit jaar zijn volgens haar "functionele schoencadeaus", zoals pyjama’s, sportartikelen en lunchtrommels. Voor wat betreft kerstverlichting valt de verkoop nog wat tegen in vergelijking met vorig jaar. Volgens de zegsvrouw kan dat enerzijds komen door de hoge energieprijzen, anderzijds kan het ook zijn dat mensen nog niet echt het kerstgevoel hebben door de zachte buitentemperatuur.

Marktplaats

Ook Marktplaats speelde in op de inflatie, door begin november een campagne te lanceren die ouders moest inspireren om hun kroost tweedehands speelgoed cadeau te doen. Volgens de onlineverhandelplek zouden veel (groot)ouders namelijk in de veronderstelling zijn dat ze kinderen enkel blij kunnen maken met cadeaus die nieuw zijn. "Kijk eens naar tweedehands speelgoed door de ogen van een kind", was de boodschap. Voor kinderen zou het namelijk niet uitmaken of speelgoed nieuw of gebruikt is.

Die campagne lijkt aan te slaan. In de eerste twee weken van november zag Marktplaats dat speelgoedadvertenties 17 procent vaker werden bekeken dan in dezelfde periode vorig jaar. Vervolgens werd 340.000 keer gereageerd op de advertenties, tegen 293.000 keer in de eerste twee weken van november 2021. De website kan de exacte cijfers rond het aantal daadwerkelijk verkochte producten niet inzien, laat een woordvoerster weten.

Meer uit Financieel

Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

4 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

5 uur geleden
Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties. De actie in Lomm is zondagochtend beëindigd, die in Steenderen duurt tot zondag 23.00 uur, zegt een woordvoerder van Aviko.

12 uur geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

13 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

14 uur geleden
Britse premier pleit voor afpakken bevroren Russische tegoeden

LONDEN (ANP/RTR/DPA) - Westerse landen moeten meer durf tonen in de economische strijd tegen Rusland en bijvoorbeeld bevroren tegoeden afpakken. Dat stelt de Britse premier Rishi Sunak in een opiniestuk in de Sunday Times.

15 uur geleden
Vakbond pleit voor dialoog over uitbreiding Duitse Tesla-fabriek

BERLIJN (ANP) - Tesla en inwoners van het Duitse plaatsje Grünheide moeten met elkaar in gesprek over de uitbreiding van een fabriek van de elektrische-autoproducent. Dat zegt de machtige vakbond voor metaalwerkers IG Metall nadat inwoners van de gemeente bij Berlijn tegen de uitbouw van de fabriek hadden gestemd. De vakbond zelf is voorstander van uitbreiding en hoopt dat Tesla zorgen van omwonenden weg kan nemen.

18 uur geleden