Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Speech Fed-baas zorgt voor dieprode koersborden op Wall Street

Speech Fed-baas zorgt voor dieprode koersborden op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met stevige verliezen de handel uitgegaan. Beleggers reageerden onder andere op de speech van Jerome Powell, de baas van de centralebankenkoepel Federal Reserve. Volgens Powell zullen de rentes nog wel enige tijd omhoog moeten om de inflatie te beteugelen. Ook als dat betekent dat bedrijven en gezinnen daarvan de pijn zullen voelen.

De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 3 procent op 32.283,40 punten. De S&P 500 verloor 3,4 procent tot 4057,66 punten. Techgraadmeter Nasdaq kreeg de grootste tik en verloor krap 4 procent tot 12.141,71 punten.

De laatste tijd heeft de Fed meermaals de rente verhoogd. Dat gebeurde de laatste twee keer met reuzensprongen van 0,75 procentpunt. Ook op de arbeidsmarkt zal de agressieve houding van de centralebankenkoepel worden gevoeld. Deze gevolgen noemde Powell "ongelukkige kosten" bij het terugdringen van de inflatie die tot boven de 9 procent is opgelopen. Beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank sorteren voor september ook voor op een stevige rentestap met 75 basispunten.

3M

Bij de bedrijfsfondsen verloor industrieel conglomeraat 3M bijna een tiende van zijn beurswaarde. Het bedrijf leed een juridische nederlaag in de kwestie over ondeugdelijke oordopjes van het failliete dochterbedrijf Aearo Technologies. Tegen het bedrijf lopen duizenden rechtszaken van gedupeerde veteranen die kampen met gehoorbeschadiging omdat ze de doppen gebruikten.

Electronics Arts klom 3,6 procent na geruchten in de media dat webwinkelconcern Amazon een bod gaat uitbrengen op de ontwikkelaar van videogames. Amazon verloor bijna 5 procent. Verder stond Apple (min 3,8 procent) in de belangstelling. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou een antitrustklacht tegen Apple voorbereiden.

Pfizer

Farmaceut Pfizer verloor 2,2 procent en ook partner BioNtech (min 4 procent) leverde aan beurswaarde in. Biotechbedrijf Moderna beschuldigt BioNtech van het schenden van patenten rondom de mRNA-techniek. Die beschermde techniek zouden BioNTech en Pfizer bij het ontwikkelen van hun coronavaccin Comirnaty zonder toestemming hebben gebruikt. Eerder klaagde een andere vaccinontwikkelaar, CureVac, BioNTech ook al aan. Ook CureVac claimt dat BioNTech zijn patenten heeft geschonden.

De euro zakte qua waarde weer onder de dollar en noteerde op 0,9966 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 92,88 dollar. Brentolie werd 1,3 procent duurder op 110,69 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Microsoft gaat miljarden investeren in Britse AI-infrastructuur

REDMOND (ANP) - Microsoft gaat de komende drie jaar 2,5 miljard pond (bijna 3 miljard euro) investeren in de infrastructuur rondom kunstmatige intelligentie (AI) binnen het Verenigd Koninkrijk. Daarmee wil het softwareconcern de omvang van de datacenters in Engeland verdubbelen, meer dan een miljoen mensen trainen om aan het werk te gaan in de AI-economie en de veiligheid van en het onderzoek naar AI ondersteunen.

11 minuten geleden
Sportwinkel Sprinter, voorheen Perry Sport, doelwit cyberaanval

DEN HAAG (ANP) - Sprinter Sports, voorheen bekend onder de naam Perry Sport, is het doelwit geworden van een aanval met gijzelsoftware. Klanten van de winkelketen zijn hierover deze week ingelicht. Ze kregen het advies verdachte activiteiten op hun bankrekening in de gaten te houden.

49 minuten geleden
Ford waarschuwt voor lagere winst door hogere loonkosten

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse autoproducent Ford Motor waarschuwt dat de winst dit jaar lager uitpakt dan verwacht, als gevolg van stijgende loonkosten door nieuwe afspraken met de vakbond United Auto Workers.

53 minuten geleden
Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor de consument zien de vooruitzichten er volgens hen wel weer wat gunstiger uit: aan de hoge inflatie zal geleidelijk een einde komen en de koopkracht lijkt "substantieel" te verbeteren.

1 uur geleden
Noodlijdende vliegmaatschappij SAS dieper in de rode cijfers

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies kwam uit op 1,9 miljard Zweedse kroon, omgerekend 175 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 1,2 miljard kroon.

1 uur geleden
Franse minister: EU moet massaal gaan investeren in AI

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Europese landen moeten volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire massaal investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Ze dreigen anders te afhankelijk te worden van Amerikaanse techbedrijven.

1 uur geleden
Novo Nordisk sleept Amerikaanse navolgers voor de rechter

BAGSVAERD (ANP/RTR) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk sleept twee Amerikaanse farmaceutische bedrijven voor de rechter. De bedrijven maken producten die hetzelfde bestanddeel bevat als het razend populaire afslankmedicijn Wegovy van Novo Nordisk.

2 uur geleden