
Speciale gezant sprak met nieuwe machthebbers in Syrië
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse speciale gezant voor Syrië, Gijs Gerlag, heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Damascus. Hij heeft daar onder meer gesproken met het interim-bestuur dat de macht heeft overgenomen van de gevallen president Bashar al-Assad. Dat meldt minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.
De tijdelijke regering in Damascus staat onder leiding van de streng islamitische groep Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Gerlag heeft bij de nieuwe machthebbers onder meer gehamerd op het belang van "een inclusieve transitie" waarbij ook de rechten van minderheden, zoals christenen en Koerden, worden beschermd. Zijn bezoek was daarnaast bedoeld om inzicht te krijgen in de huidige veiligheidssituatie in het land.
"Met dit bezoek van Gijs Gerlag wordt verkend hoe een politieke transitie door Nederland en in EU-verband gesteund kan worden", aldus Veldkamp. "Het bevorderen van stabiliteit in Syrië is namelijk ook in het Nederlands belang, bijvoorbeeld op het gebied van terrorismebestrijding en de terugkeer van vluchtelingen."
Eerste contact
Het bezoek van de speciale gezant was het eerste contact tussen Nederland en de nieuwe machthebbers in Syrië. Het openen van een Nederlandse ambassade in Damascus is volgens Veldkamp nu niet aan de orde. Onder anderen de Franse en Duitse minister van Buitenlandse Zaken brachten de afgelopen dagen al zelf een bezoek aan Damascus.
"Het kabinet blijft - in lijn met de positie van de EU - terughoudendheid betrachten ten aanzien van HTS", schrijft Veldkamp. "De komende tijd moet uitwijzen hoe HTS en andere groeperingen zich gaan opstellen."
Gerlag sprak eveneens met het kantoor van de VN-gezant voor Syrië en dat van de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR). Daarnaast had hij ontmoetingen met het coördinatieplatform voor hulporganisaties in Damascus en met christelijke religieuze leiders.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse kinderen staan wat welzijn betreft op de eerste plaats van een ranglijst die UNICEF heeft opgesteld. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties vergeleek 43 landen met elkaar. Hoewel geen enkel land beter scoorde dan Nederland, plaatst UNICEF wel kritische kanttekeningen. Onder meer door de coronapandemie was op diverse punten een verslechtering te zien.
52 minuten geledenBASEL (ANP) - Claude is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zwitserse Basel. De Nederlandse inzending wist met het lied C'est La Vie genoeg punten te krijgen van het internationale publiek om in de halve finale een plek bij de beste tien landen te bemachtigen. De finale van het songfestival is zaterdagavond.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Holiday Inn hotel in Voorburg zou tijdens de NAVO-top 125 kamers beschikbaar hebben voor medewerkers van veiligheidsdiensten. Maar toen het pand waarin het hotel zit een andere eigenaar kreeg, veranderde de zaak. Dat komt het hotel op een boete te staan, oordeelde de rechter dinsdag.
4 uur geledenBASEL (ANP) - Claude is dinsdag tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Basel getrakteerd op een luid applaus van het publiek. Fans in de zaal reageerden enthousiast nadat de Nederlander was uitgezongen. Ook in het perscentrum kon Claude rekenen op applaus.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "twijfelachtig" of het kabinet zijn eigen doelen om drinkwater te besparen haalt. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar de plannen op dit gebied. Maatregelen om minder drinkwater te gebruiken, komen traag op gang.
5 uur geledenALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Alphen aan den Rijn is uitgesteld. Dat heeft de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Wouter Kolff dinsdag besloten vanwege "de opgelopen politiek-bestuurlijke spanningen in de gemeente en het delen van vertrouwelijke informatie met de media". Hij gaat na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar opnieuw in gesprek met de gemeenteraad om te kijken of de procedure kan worden opgestart.
5 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Een oud-medewerker van het ministerie van Defensie is maandag opgepakt op Schiphol omdat hij verdacht wordt van ambtelijke corruptie, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. De 58-jarige Rotterdammer zou zich in 2023 mogelijk hebben laten omkopen rond de gunning van aankoopcontracten, toen hij nog werkte voor het ministerie.
6 uur geleden