Speciale gezant sprak met nieuwe machthebbers in Syrië
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse speciale gezant voor Syrië, Gijs Gerlag, heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Damascus. Hij heeft daar onder meer gesproken met het interim-bestuur dat de macht heeft overgenomen van de gevallen president Bashar al-Assad. Dat meldt minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.
De tijdelijke regering in Damascus staat onder leiding van de streng islamitische groep Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Gerlag heeft bij de nieuwe machthebbers onder meer gehamerd op het belang van "een inclusieve transitie" waarbij ook de rechten van minderheden, zoals christenen en Koerden, worden beschermd. Zijn bezoek was daarnaast bedoeld om inzicht te krijgen in de huidige veiligheidssituatie in het land.
"Met dit bezoek van Gijs Gerlag wordt verkend hoe een politieke transitie door Nederland en in EU-verband gesteund kan worden", aldus Veldkamp. "Het bevorderen van stabiliteit in Syrië is namelijk ook in het Nederlands belang, bijvoorbeeld op het gebied van terrorismebestrijding en de terugkeer van vluchtelingen."
Eerste contact
Het bezoek van de speciale gezant was het eerste contact tussen Nederland en de nieuwe machthebbers in Syrië. Het openen van een Nederlandse ambassade in Damascus is volgens Veldkamp nu niet aan de orde. Onder anderen de Franse en Duitse minister van Buitenlandse Zaken brachten de afgelopen dagen al zelf een bezoek aan Damascus.
"Het kabinet blijft - in lijn met de positie van de EU - terughoudendheid betrachten ten aanzien van HTS", schrijft Veldkamp. "De komende tijd moet uitwijzen hoe HTS en andere groeperingen zich gaan opstellen."
Gerlag sprak eveneens met het kantoor van de VN-gezant voor Syrië en dat van de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (OHCHR). Daarnaast had hij ontmoetingen met het coördinatieplatform voor hulporganisaties in Damascus en met christelijke religieuze leiders.
Meer uit Binnenland
DE BILT (ANP) - In een groot deel van Nederland geldt code geel voor dichte mist. Het KNMI heeft de mistwaarschuwing afgegeven voor alle provincies behalve Zeeland, Groningen, Drenthe en Flevoland. Ook in het Waddengebied geldt code geel niet.
23 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Voor het eerst én voorlopig voor het laatst zitten woensdag twee Nederlanders aan het hoofd van de tafel met de legerchefs van de NAVO-landen. De leiding van het overleg met NAVO-topman Mark Rutte is in handen van diens vertrekkende militaire rechterhand, de Nederlandse admiraal Rob Bauer.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De zaakgelastigde van Venezuela wordt op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ontboden. Minister Caspar Veldkamp wil opheldering over het besluit van het Zuid-Amerikaanse land om het aantal Nederlandse diplomaten daar te beperken tot drie.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De woning van een Rotterdamse ambtenaar is de afgelopen maanden vijf keer het doelwit geweest van explosies. Dat schrijft burgemeester Carola Schouten dinsdag in een brief aan de gemeenteraad. De woning aan de Meidoornstraat in het Oude Noorden is sinds 2 januari op last van de burgemeester gesloten.
10 uur geledenDEN DOLDER (ANP) - Een patiënt van de psychiatrische kliniek Fivoor heeft per brief de inwoners van Den Dolder laten weten dat hij meeleeft met de buurt. Een woordvoerder van de kliniek bevestigt berichtgeving van RTV Utrecht over de brief. Begin januari werd een 76-jarige vrouw op straat neergestoken in het Utrechtse dorp. Een patiënt van Fivoor is opgepakt, hij wordt verdacht van moord of doodslag.
12 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De TU Eindhoven stelt tentamens die volgende week op de agenda stonden een week uit na de cyberaanval van afgelopen weekend. De universiteit stelt verder dat een oplossing voor de netwerkproblemen "in zicht" is. "De komende dagen worden naar verwachting stapsgewijs delen van het netwerk weer in de lucht gebracht, waarmee systemen weer beschikbaar komen."
13 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Verkeersborden langs provinciale wegen in Friesland worden in 2026 vervangen door tweetalige verkeersborden, met Nederlands en Fries erop. Het gaat om borden met tekst erop, zoals uitrit of fietspad. Het vervangen van de verkeersborden is onderdeel van afspraken over het Fries tussen de regering en de provincie.
14 uur geleden