Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Speciale aanklager voor onderzoeken naar Trump

Speciale aanklager voor onderzoeken naar Trump

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een speciale aanklager aangesteld die zich gaat bezighouden met de lopende onderzoeken naar oud-president Donald Trump. Het betreft Trumps omgang met gevoelige overheidsdocumenten en zijn pogingen om in januari 2021 na zijn verkiezingsnederlaag een vreedzame machtsoverdracht te verstoren, aldus een hoge ambtenaar van het ministerie. De speciale officier van justitie zou uiteindelijk kunnen besluiten Trump te vervolgen.

De functie wordt vervuld door Jack Smith, die eerder in Den Haag werkte voor het internationale Kosovo-tribunaal. Volgens justitieminister Merrick Garland heeft Smith "een reputatie opgebouwd als een onafhankelijk en vastberaden aanklager". Smith belooft snel te werk te gaan, maar ook onafhankelijk en grondig onderzoek te doen.

Volgens CNN komt er schot in de zaak en worden de komende weken getuigen gehoord door een zogeheten grand jury. Aanklagers hebben de afgelopen dagen nieuwe dagvaardingen verzonden met betrekking tot beide onderzoeken, aldus de nieuwszender.

Gevoelige informatie

Trump bewaarde na zijn presidentschap gevoelige informatie op zijn landgoed in Florida en heeft geprobeerd het strafrechtelijk onderzoek daarnaar te dwarsbomen. Hij ging tot het Hooggerechtshof om te voorkomen dat het ministerie van Justitie de in beslag genomen documenten onderzoekt. Het strafrechtelijk onderzoek naar de Capitoolbestorming van 6 januari 2021 komt ook deels onder de speciale aanklager te vallen.

Trump heeft beide onderzoeken, die het lastiger voor hem maken opnieuw president te worden, bestempeld als politiek gemotiveerd. Trump verklaarde dinsdag zich kandidaat te stellen voor de presidentiële race van 2024. Zijn team hield volgens CNN al rekening met de aanstelling van een speciale officier van justitie.

Minister van Justitie Garland verwees bij de aanstelling van Smith ook naar Trumps kandidatuur en het voornemen van de huidige president Joe Biden om zich ook verkiesbaar te stellen. Daarom zou het "in het algemeen belang" zijn om een speciale aanklager aan te wijzen. Dergelijke officieren van justitie hebben doorgaans een hoge mate van onafhankelijkheid en zijn een manier voor het ministerie om verwijten van politieke partijdigheid te pareren.

Meer uit Buitenland

Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

1 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

3 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

5 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

5 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

6 uur geleden
VS stoppen 3 miljard dollar in klimaatfonds na lang geen bijdrage

DUBAI (ANP/AFP) - De Verenigde Staten doneren 3 miljard dollar (circa 2,7 miljard euro) aan het grote klimaatfonds Green Climate Fund. De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris maakte zaterdag het geldbedrag bekend op de klimaattop in Dubai en zei dat het bedoeld was om ontwikkelingslanden te helpen met investeringen in onder meer schone energie en voorbereidingen op de gevolgen van klimaatverandering. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de VS weer geld in dit fonds stoppen.

6 uur geleden
Erdogan: voor nu geen kans meer op vrede in Gazastrook

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat er voor nu geen kans meer is op vrede in de Gazastrook, een dag na het aflopen van een korte wapenstilstand. Israël is hier met zijn "compromisloze aanpak" verantwoordelijk voor, aldus Erdogan volgens omroep NTV en andere Turkse media.

7 uur geleden