Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Speciale aanklager benoemd voor onderzoek naar Hunter Biden

Speciale aanklager benoemd voor onderzoek naar Hunter Biden

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland heeft een speciale aanklager aangesteld om onderzoek te doen naar Hunter, de zoon van president Joe Biden. Garland heeft daarvoor David Weiss uitgekozen. Weiss was eerder als federale aanklager belast was met het strafrechtelijk onderzoek naar Hunter Biden, die onder meer wordt verdacht van belastingontduiking.

Als speciale aanklager of speciale raadsman kan Weiss onafhankelijker opereren dan als federale aanklager. Hij kan buiten de gebruikelijke hiërarchie werken. Garland zei vrijdag dat Weiss is aangesteld als speciaal aanklager vanwege de "buitengewone omstandigheden" bij het lopende onderzoek naar Hunter.

Justitie meent dat de zoon van de president over de jaren 2017 en 2018 niet al zijn inkomstenbelasting heeft betaald. Ook zou Hunter de wapenwet hebben overtreden. Hij kocht een vuurwapen in 2018 zonder toen te zeggen dat hij verslaafd was aan cocaïne. Daardoor is de koop een misdrijf.

Persoonlijk gewin

Republikeinen beschuldigen Hunter er al jaren van de politieke macht van zijn vader te gebruiken voor persoonlijk gewin bij zijn zakelijke activiteiten in Oekraïne en China.

Garland stelde al eerder twee andere speciale aanklagers aan. Jack Smith doet onderzoek naar de pogingen van oud-president Donald Trump om de verkiezingswinst van Biden ongedaan te maken. Robert Hur doet onderzoek naar het omgaan van Biden met geheime documenten.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden