Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Speciaalchemiebedrijf DSM centraal op Damrak na cijfers

Speciaalchemiebedrijf DSM centraal op Damrak na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - Op het Damrak gaat de aandacht van beleggers dinsdag onder meer uit naar de resultaten van DSM. Het speciaalchemiebedrijf schroefde zijn verwachtingen voor het gehele jaar op na een sterke eerste jaarhelft. Buiten het Damrak kwamen de Britse olieproducent BP, de Duitse autofabrikant BMW, de Franse bank Société Générale en de Britse bank Standard Chartered met kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht lager begin van de nieuwe handelsdag. Ook elders in Europa lijken de beurzen met kleine minnen te openen. In de Aziatische regio lieten de belangrijkste aandelenmarkten dinsdag overwegend verliezen zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,5 procent lager.

DSM bleef profiteren van de sterke vraag naar vezels en andere producten die door zijn materialentak worden gemaakt. Ook de voedingsmiddelentak groeide gestaag door. De omzet van het concern groeide in de eerste zes maanden van het jaar tot bijna 4,9 miljard euro en het bedrijf sloot het halfjaar af met een winst van 1 miljard euro. DSM scherpte ook zijn ambities aan op het gebied van duurzaamheid. Als onderdeel van internationale afspraken wil het speciaalchemiebedrijf tegen 2050 klimaatneutraal zijn.

Prosus

Het aandeel van techinvesteerder Prosus zal waarschijnlijk onder druk komen te staan. Het Chinese technologiebedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, kelderde in Hongkong ruim 7 procent. De koersval volgde op kritiek in Chinese staatsmedia op online gaming. Tencent is een grote speler in de gamesector en beleggers vrezen dat Peking strengere maatregelen zal nemen om te zorgen dat de Chinese jeugd minder tijd zal besteden aan games, om verslaving tegen te gaan.

SBM Offshore kondigde aan een intentieverklaring te hebben getekend met het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras voor het gebruik van het productie- en opslagschip (FPSO) Alexandre de Gusmão. Het contract heeft een looptijd van 22,5 jaar. Volgens topman Bruna Chabas van de maritiem dienstverlener is dit het tweede grote contract dat SBM dit jaar heeft gesloten met Petrobras.

Europese beurzen

De Europese beurzen wonnen maandag terrein. De AEX-index klom 0,5 procent tot 758,22 punten en de MidKap won 0,4 procent tot 1057,92 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1 procent. Wall Street begon augustus met kleine koersuitslagen. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 34.838,16 punten. De brede S&P 500 daalde 0,2 procent en techbeurs Nasdaq won 0,1 procent.

De euro was 1,1876 dollar waard, tegen 1,1875 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen licht omlaag na de forse daling op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 71,15 dollar. Brentolie kostte ook 0,2 procent minder, op 72,77 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

10 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

13 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

14 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

16 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

17 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden