Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Speciaal plan voor dood Elizabeth in Schotland: Operatie Eenhoorn

Speciaal plan voor dood Elizabeth in Schotland: Operatie Eenhoorn

BALMORAL (ANP) - Er bestaat een speciaal plan voor het geval de Britse koningin Elizabeth in haar Schotse kasteel Balmoral komt te overlijden. Onder de titel Operatie Eenhoorn is daarin geregeld wat er in dat geval moet gebeuren.

De koningin verblijft jaarlijks drie maanden in het kasteel en daarom zijn voor de eventualiteit van haar overlijden daar speciale voorbereidingen getroffen. Die lekten drie jaar geleden uit via de Schotse krant The Herald.

De plannen behelzen onder meer dat Elizabeth wordt opgebaard in Holyroodhouse, een paleis in Edinburgh dat als haar officiële Schotse residentie geldt. Daarna zou haar kist naar de kathedraal op de Royal Mile worden vervoerd, om tenslotte vanaf het centrale station Waverley per koninklijke trein langs de oostelijke kustlijn naar Londen te worden gebracht.

De koninklijke begrafenis zou tien dagen na het overlijden van de koningin plaatsvinden.

Afscheid

De Schotse autoriteiten houden er rekening mee dat honderdduizenden mensen naar Holyroodhouse zouden komen om afscheid te nemen van Elizabeth, de enige vorst die veel Britten hun hele leven gekend hebben. Ook langs de treinroute verzamelen zich naar verwachting talrijke mensen om bloemen naar de passerende trein te gooien.

Een ander protocol voor wat er na het overlijden van de koningin gaat gebeuren werd in 2017 nauwgezet gereconstrueerd door het dagblad The Guardian. Onder de codenaam London Bridge is Down zou minutieus zijn voorbereid wat er allemaal gebeurt vanaf dat moment.

Vanaf het moment dat Elizabeth de ogen voorgoed heeft gesloten is Charles koning. Zijn broers en zus kussen dan zijn hand. Daarop komt een keten op gang waarin mensen in volgorde van belangrijkheid op de hoogte worden gebracht via beveiligde telefoonlijnen met de code "London Bridge is down".

Nieuwsflash

Het publiek wordt op de hoogte gebracht met een nieuwsflash naar alle media simultaan. Gelijktijdig hangt een in rouwkleding gestoken lakei een mededeling met zwarte rand aan het hek van Buckingham Palace. De website van het paleis gaat op zwart met alleen nog diezelfde mededeling. Het Hoger- en Lagerhuis worden teruggeroepen voor een speciale zitting.

Op de dag na het overlijden wordt Charles formeel uitgeroepen tot koning. Dat gebeurt eerst in St. James's Palace, dan vanaf het balkon van Buckingham Palace, op Trafalgar Square en vervolgens in andere steden in het land. Charles moet in de dagen tot de begrafenis de vier landsdelen van het Verenigd Koninkrijk bezoeken.

Buckingham Palace

De koningin wordt in Londen eerst opgebaard in de troonzaal van Buckingham Palace, waar haar medewerkers afscheid kunnen nemen. Op de vierde dag na haar overlijden zou de kist worden verplaatst naar het parlementsgebouw Westminster Hall, waar die op een in paars gehulde verhoging wordt geplaatst en het publiek vier dagen lang 23 uur per dag kan langslopen. Naar verwachting maken een half miljoen mensen van die gelegenheid gebruik.

Na tien dagen vindt de begrafenis plaats. Voor het eerst sinds 1760 is de uitvaartdienst van een Britse monarch in Westminster Abbey. Elizabeth wordt daarna bijgezet in St. George's Chapel bij haar woonkasteel Windsor, waar ruim een jaar geleden ook haar man Philip zijn laatste rustplaats vond.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

3 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

4 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

5 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

5 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

6 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

6 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

8 uur geleden