Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SPD wint verkiezingen in deelstaat Saarland ruim

SPD wint verkiezingen in deelstaat Saarland ruim

SAARBRÜCKEN (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten van bondskanselier Olaf Scholz hebben de parlementsverkiezing in de Duitse deelstaat Saarland gewonnen. Volgens voorlopige officiële eindresultaten behaalde de SPD zondag 43,5 procent. De conservatieve Christen-Democratische Unie (CDU) van de huidige premier Tobias Hans, vele jaren met afstand de grootste, behaalde 28,5%. Het rechts-populistische Alternatief voor Duitsland (AfD) kwam met 5,7 procent het regionale parlement binnen

Daardoor tekent zich een wisseling van de wacht af. De 45-jarige SPD-lijsttrekker Anke Rehlinger, tot dusver minister van Economische Zaken in Saarland, zal vermoedelijk minister-president worden. De afgelopen periode was haar SPD nog de kleine coalitiepartner van de christendemocraten.

De stembusgang in Saarland, dat bijna een miljoen inwoners heeft, was de eerste sinds de landelijke verkiezingen vorig jaar september en werd beschouwd als een belangrijke test voor Scholz. Deze regeert sinds december met de Groenen en de liberalen van de FDP, ofwel de 'stoplicht'-coalitie naar de partijkleuren rood, geel, groen.

De liberale Vrije Democraten (FDP) en de Groenen haalden de kiesdrempel van 5 procent niet. Zij zijn daarom niet vertegenwoordigd in het nieuwe parlement. Ook de linkse partij Die Linke haalde de kiesdrempel niet.

Meer uit Buitenland

Poetin prijst 'ware helden die in Oekraïne vechten'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak "de ware helden van het volk" geprezen die in Oekraïne vechten. Het zijn de verdedigers van het vaderland. Hij zei verder dat de Russische wapenindustrie de productie heeft verveelvoudigd en de hoogstnodige bewapening voor de troepen kan leveren.

59 minuten geleden
Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

2 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

3 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

3 uur geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

5 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

5 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

7 uur geleden