
SPD-congres tegen breuk coalitie met Merkel
BERLIJN (ANP/DPA) - Het partijcongres van de Duitse sociaaldemocraten (SPD) heeft in grote meerderheid gestemd tegen het opzeggen van de 'GroKo', de grote coalitie met de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel. Het nieuw gekozen partijbestuur moet echter wel in gesprek gaan met Merkels CDU om andere accenten in het gezamenlijke beleid te leggen.
Merkels regering werd ondermijnd door de strijd binnen de regeringspartner SPD over de vraag of verder regeren met de CDU wel nut heeft. De nieuwe partijvoorzitters Saskia Esken en Norbert Walter-Borjans staan erg kritisch tegenover de coalitie.
De voorzitter van de CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, eiste vijdag dat de SPD zich onomwonden uitspreekt vóór de coalitie. Kramp-Karrenbaurer zei dit kort nadat het partijcongres de parlementariër Esken en deelstaatminister Walter-Borjans tot voorzitters had gekozen. De SPD regeert, op vier jaar (2009-2013) na, al sinds 2005 samen met de CDU en onder leiding van de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel. De aanhang van de SPD krimpt zowel in verkiezingen als peilingen.
De SPD koos voor het eerst een duo als voorzitters. De verkiezing op het partijcongres volgde nadat de twee door een stemming onder de leden al waren uitverkoren. De sociaaldemocratische partij is de oudste partij van het land, maar verkeert in een crisis. De SPD had aan het begin van de vorige eeuw vaak meer dan 30 procent van de kiezers. Tijdens de regering van de man naar wie het SPD-hoofdkwartier in Berlijn is genoemd, Willy Brandt (1913-1992), behaalde de SPD zelfs bijna 46 procent van de stemmen in de parlementsverkiezingen van 1972. Daar was in 2017 nog maar 20 procent van over en in recente peilingen staat de SPD op circa 14 procent.
Meer uit Politiek
HILVERSUM (ANP) - Minister Reinette Klever van Ontwikkelingssamenwerking heeft toen zij zakelijk directeur was bij Ongehoord Nederland meer vergoeding ontvangen dan de omroep volgens zijn eigen statuten toestaat. Dat meldt Ongehoord Nederland (ON!) woensdag in zijn jaarverslag 2024.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De plannen van minister Barry Madlener (Infrastructuur) om snelwegen rond Utrecht te verbreden kunnen voorlopig niet worden uitgevoerd. Hij moet eerst onderzoeken of het stikstofrekenwerk wel in orde is, oordeelt de Raad van State.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
5 dagen geleden