Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spanningen tussen Turken en Syriërs na aardbevingen opgelopen

Spanningen tussen Turken en Syriërs na aardbevingen opgelopen

ANKARA (ANP/RTR) - De spanningen tussen Turken en Syrische vluchtelingen in Turkije zijn opgelopen na de aardbevingen van vorige week. In sommige getroffen Turkse plaatsen worden Syriërs beschuldigd van het plunderen van winkels en woningen. Daarnaast zeggen meerdere Syriërs dat zij uit Turkse noodopvangcentra zijn gezet.

Een Syrische man heeft in de Turkse plaats Mersin een opvang speciaal voor Syriërs geopend nadat hij te maken had gekregen met racistische opmerkingen. Syrische aardbevingsslachtoffers in Turkije worden soms ook specifiek uitgesloten van hulp die Turkse burgers op sociale media aanbieden. Op Twitter gaan teksten rond, zoals "we willen geen Syriërs", "immigranten moeten worden gedeporteerd" en "niet langer welkom".

Wrok jegens Syrische vluchtelingen in Turkije is niet nieuw. Er wonen bijna 4 miljoen Syriërs die sinds 2011 zijn gevlucht voor de burgeroorlog in hun land. Turkije heeft tientallen miljarden euro's uitgegeven aan de opvang van deze vluchtelingen, terwijl het zelf worstelt met financiële tegenspoed. Sommige Turken zien Syriërs als goedkope arbeidskrachten die banen inpikken. Bij de presidents- en parlementsverkiezingen later dit jaar zullen Syrische vluchtelingen naar verwachting een groot onderwerp zijn.

Meer uit Buitenland

Fraude-onderzoek naar topambtenaar EU om Qatar-reisjes

BRUSSEL (ANP) - De fraudebestrijdingsdienst van de Europese Unie heeft een onderzoek ingesteld naar de topambtenaar die meermaals op kosten van Qatar naar het oliestaatje reisde. Hij deed dat terwijl de EU onderhandelde over een voor Qatar lucratieve deal over vliegrechten.

22 minuten geleden
President Loekasjenko van Belarus vreest kernoorlog, eist bestand

MINSK (ANP/AFP) - De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko heeft in een toespraak tot het parlement en de natie gezegd dat door de steeds verder opgevoerde westerse steun aan Oekraïne een kernoorlog dreigt te worden geprovoceerd. Er moet onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf een wapenstilstand komen in Oekraïne en er moet worden gesproken over een vredesregeling voor de lange termijn, zei Loekasjenko.

23 minuten geleden
Paus Franciscus aan de beterende hand, maar nog in het ziekenhuis

ROME (ANP/RTR/AFP) - Paus Franciscus heeft opnieuw een goede en rustige nacht doorgebracht in het ziekenhuis, melden bronnen in het Vaticaan vrijdag. Volgens zijn artsen lijkt hij goed te herstellen van de bronchitisinfectie.

1 uur geleden
Antwerpse burgemeester mogelijk doelwit terreurverdachten België

ANTWERPEN (ANP) - De terreurverdachten die eerder deze week in België werden opgepakt, beraamden een moordaanslag op de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, meldt het Belgische Openbaar Ministerie. Ze maakten zich onder meer boos over het Antwerpse hoofddoekverbod voor baliemedewerkers, schrijven Belgische kranten.

2 uur geleden
Drie tegenstanders voor Erdogan bij Turkse presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/DPA) - Recep Tayyip Erdogan (69) krijgt bij de aankomende presidentsverkiezingen te maken met drie tegenstanders volgens de officiële kandidatenlijst. De belangrijkste uitdager van de zittende president is de leider van de grootste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij CHP, Kemal Kilicdaroglu (74). Hij voert campagne namens zes partijen.

2 uur geleden
Griekse spoorweginspecteur opgepakt vanwege treinramp

ATHENE (ANP/AFP) - Een Griekse spoorweginspecteur is vrijdag aangehouden in verband met de treinramp van vorige maand waarbij 57 mensen om het leven kwamen. Hij wordt beschuldigd van "verstoring van de verkeersveiligheid", met de dood van veel mensen tot gevolg, volgens een gerechtsfunctionaris.

3 uur geleden
Jaar cel geëist tegen plunderende politieagente in Paramaribo

PARAMARIBO (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Suriname heeft donderdag een jaar celstraf geëist tegen politieagente Edith R., tijdens een speciale zitting voor de plunderaars van 17 februari. Tegen haar partner Guillermo B. werd een straf van 8 maanden waarvan drie voorwaardelijk geëist, zo schrijft de Surinaamse nieuwssite Waterkant.

6 uur geleden