Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spanningen lopen op door gepland bezoek van Pelosi aan Taiwan

Spanningen lopen op door gepland bezoek van Pelosi aan Taiwan

HONGKONG (ANP/AFP/RTR) - In aanloop naar het geplande bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan lopen de spanningen op. Verschillende Chinese gevechtsvliegtuigen vliegen dinsdagochtend dicht langs de middenlijn van de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en Taiwan, zeggen goed ingevoerde bronnen tegen persbureau Reuters.

Ook zouden volgens een bron meerdere Chinese oorlogsschepen dicht bij het midden van die 180 kilometer brede zeestraat varen. De middenlijn dient als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van China en Taiwan. Het Taiwanese ministerie van Defensie zou op zijn beurt het alertheidsniveau voor het leger vanaf dinsdagochtend tot donderdagmiddag iets hebben "verhoogd", meldt het staatspersbureau van het eiland op basis van anonieme bronnen.

De Amerikanen houden rekening met een Chinese militaire "demonstratie van macht" rond het omstreden bezoek van de Amerikaanse toppolitica. Volgens de Taiwanese krant Liberty Times landt Pelosi dinsdag om 22.20 uur (lokale tijd) in Taiwan. Andere bronnen stellen echter dat zij wellicht pas woensdagochtend aankomt. Wanneer Pelosi arriveert zal zij de hoogstgeplaatste Amerikaanse politicus in 25 jaar tijd zijn die het eiland bezoekt.

Provocatie

Het communistische regime van China heeft herhaaldelijk gewaarschuwd "niet met vuur te spelen" rond Taiwan. Beijing ziet het eiland als een afvallige provincie en vindt dergelijk hooggeplaatst bezoek een provocatie. Pelosi zegt met haar bezoek haar "onwankelbare" steun te willen uiten voor de naar volledige onafhankelijkheid strevende Taiwanezen.

De oplopende spanningen leidden dinsdagochtend ook tot zenuwachtigheid op de aandelenbeurs. De aandelenindex in Hongkong daalde met meer dan 3 procent. Die in Taiwan ging met 2,1 procent omlaag.

Meer uit Buitenland

ICC vervolgt Russische hoge officieren over aanval burgerdoelen

DEN HAAG (ANP/AFP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee hoge Russische officieren. Die worden ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor aanvallen op burgerdoelen in de oorlog tegen Oekraïne in de periode oktober 2022 tot op zijn minst 9 maart 2023. Het ICC heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen luitenant-generaal Sergej Ivanovitsj Kobilasj en admiraal Viktor Nikolajevitsj Sokolov.

59 minuten geleden
IAEA-chef op bezoek bij Poetin over kerncentrale Zaporizja

MOSKOU (ANP/AFP) - De baas van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) Rafael Grossi reist naar Moskou voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Ze zullen het volgens Grossi hebben over de toekomst van de kerncentrale Zaporizja, die al zo'n twee jaar bij de frontlinie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ligt.

1 uur geleden
Jordanië meldt grootste hulpdropping boven Gaza tot nu toe

AMMAN (ANP/DPA/AFP/RTR) - Jordanië heeft naar eigen zeggen zijn grootste dropping van hulpgoederen in Gaza tot nu toe uitgevoerd. Daarbij is samengewerkt met de Verenigde Staten, Frankrijk en Egypte, die ook vliegtuigen stuurden. De hulpgoederen werden met parachutes afgeworpen boven het noorden van Gaza.

2 uur geleden
Macron roept bondgenoten Oekraïne op geen 'lafaards' te zijn

PRAAG (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft de bondgenoten van Oekraïne opgeroepen om dat land onverschrokken te blijven steunen in de strijd tegen Rusland. "We naderen een moment waarop het voor Europa nodig zal zijn om geen lafaards te zijn", zei hij op bezoek in Praag. "De oorlog is teruggekeerd naar ons land."

3 uur geleden
Vier nieuwe bemanningsleden aangekomen bij ruimtestation ISS

CAPE CANAVERAL (ANP) - Bij het internationale ruimtestation ISS zijn vier nieuwe bemanningsleden gearriveerd. Drie Amerikanen en een Rus vertrokken zondagavond vanuit de Amerikaanse staat Florida met een raket en zijn volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagochtend aangekomen.

4 uur geleden
Duitse minister wijt lek uit overleg Oekraïne aan individuele fout

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - Het lek uit een overleg tussen vier hoge Duitse luchtmachtofficieren kwam door een individuele fout, zegt de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. Er zaten geen gaten in de beveiliging, al wordt die volgens hem wel aangescherpt. Ook heeft het lek volgens hem laten zien dat meer voorzichtigheid is geboden.

5 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

11 uur geleden