Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spanningen lopen op door gepland bezoek van Pelosi aan Taiwan

Spanningen lopen op door gepland bezoek van Pelosi aan Taiwan

HONGKONG (ANP/AFP/RTR) - In aanloop naar het geplande bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, aan Taiwan lopen de spanningen op. Verschillende Chinese gevechtsvliegtuigen vliegen dinsdagochtend dicht langs de middenlijn van de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en Taiwan, zeggen goed ingevoerde bronnen tegen persbureau Reuters.

Ook zouden volgens een bron meerdere Chinese oorlogsschepen dicht bij het midden van die 180 kilometer brede zeestraat varen. De middenlijn dient als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van China en Taiwan. Het Taiwanese ministerie van Defensie zou op zijn beurt het alertheidsniveau voor het leger vanaf dinsdagochtend tot donderdagmiddag iets hebben "verhoogd", meldt het staatspersbureau van het eiland op basis van anonieme bronnen.

De Amerikanen houden rekening met een Chinese militaire "demonstratie van macht" rond het omstreden bezoek van de Amerikaanse toppolitica. Volgens de Taiwanese krant Liberty Times landt Pelosi dinsdag om 22.20 uur (lokale tijd) in Taiwan. Andere bronnen stellen echter dat zij wellicht pas woensdagochtend aankomt. Wanneer Pelosi arriveert zal zij de hoogstgeplaatste Amerikaanse politicus in 25 jaar tijd zijn die het eiland bezoekt.

Provocatie

Het communistische regime van China heeft herhaaldelijk gewaarschuwd "niet met vuur te spelen" rond Taiwan. Beijing ziet het eiland als een afvallige provincie en vindt dergelijk hooggeplaatst bezoek een provocatie. Pelosi zegt met haar bezoek haar "onwankelbare" steun te willen uiten voor de naar volledige onafhankelijkheid strevende Taiwanezen.

De oplopende spanningen leidden dinsdagochtend ook tot zenuwachtigheid op de aandelenbeurs. De aandelenindex in Hongkong daalde met meer dan 3 procent. Die in Taiwan ging met 2,1 procent omlaag.

Meer uit Buitenland

Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

20 minuten geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

3 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

5 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

8 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

8 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

9 uur geleden
Gezondheidsautoriteit VS wil geen afstand en quarantaine meer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft het in zijn jongste aanbevelingen over het algemeen gehad met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC.

13 uur geleden