Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spanning voor WK neemt ook bij volleybalster Plak toe

Spanning voor WK neemt ook bij volleybalster Plak toe

APELDOORN (ANP) - Als Celeste Plak naar buiten kijkt in Apeldoorn ziet ze de banieren die aangeven dat het WK volleybal aanstaande is. Met Oranje speelt de 26-jarige 'diagonaal' vrijdag op de openingsdag in het Gelredome tegen Kenia. "De spanning neemt toe in de groep, we worden gretiger, hongeriger", vertelt de Noord-Hollandse, die sinds mei naar dit toernooi toewerkt.

Het was een zoektocht voor de ploeg van bondscoach Avital Selinger, die in juni in de Nations League (elfde) nog niet al te voorspoedig verliep. "Het was een moment waarop we tegen elkaar zeiden: het is nog niet goed genoeg, mensen." Eind augustus gaven twee oefenduels met topland Servië Plak een beter gevoel. "Goede potjes, waarin we zagen wat er verbeterd was, maar ook wat nog moet worden bijgeschoold. Het was hoe dan ook goed voor het zelfvertrouwen."

Met Elles Dambrink is ze de speelster voor de diagonaalpositie, over het algemeen de topscorer van het team die zich niet met de passing hoeft te bemoeien. Bondscoach Selinger zal telkens een keuze moeten maken tussen de ervaren Plak en de 19-jarige Dambrink, die vorig jaar haar doorbraak beleefde. Het was in de tijd dat Plak terugkeerde na een sabbatical, nodig na intensieve jaren waarin de sport altijd centraal stond.

Grenzen

Ze zocht rust en ontspanning en leerde van een sportpsycholoog meer te genieten van haar sport en minder toe te geven aan de soms onredelijke eisen die in het topvolleybal worden gesteld. In Italië en Turkije, waar ze eerder speelde, ging ze onder druk weleens fysiek over haar grenzen heen. In Japan, waar ze het afgelopen seizoen speelde bij Victorina Himeji, durfde ze aan te geven dat het vele loopwerk tijdens trainingen haar lichaam geen goed deed. "Vroeger was ik doorgegaan tot ik een blessure had."

Het was een mooi jaar, aan de andere kant van de wereld. Niet zozeer vanwege de resultaten, wel vanwege alles eromheen. "De vriendelijkheid van de mensen, je kreeg soms cadeautjes of een brief. Het contact met de medespeelsters, aanvankelijk wat gesloten maar later juist heel hartelijk. Het contact met mijn tolk Eriko, die 24 uur per dag ter beschikking was. Ik appte haar als ik er in de supermarkt niet uitkwam." Dankzij taalapp Duolingo gaat communiceren steeds beter.

Plak, tijdelijk woonachtig in Apeldoorn, gaat na het WK ook terug naar Japan. Maar eerst hoopt ze op het WK ver te komen met Oranje, vier jaar geleden de nummer 4 van de wereld. "Dit team moet hetzelfde niveau kunnen halen, maar er is nog wel een weg te gaan. Ook toen kwam het niet van de ene op de andere dag."

Meer uit Sport

Tennisster Rus strandt in eerste ronde WTA-toernooi Rome

ROME (ANP) - Arantxa Rus is er niet in geslaagd de tweede ronde van het WTA-toernooi van Rome te bereiken. De 33-jarige Zuid-Hollandse was op het gravel in de Italiaanse hoofdstad niet opgewassen tegen Camila Osorio uit Colombia. Ze verloor in drie sets: 6-4 3-6 4-6.

7 uur geleden
Van de Zandschulp via kwalificaties naar hoofdtoernooi in Rome

ROME (ANP) - Botic van de Zandschulp heeft het hoofdschema van het masterstoernooi van Rome bereikt. De 28-jarige tennisser won in de tweede ronde van de kwalificaties in twee sets van de Argentijn Facundo Bagnis: 6-3 6-1.

8 uur geleden
Italiaan Milan sprint naar ritwinst in Giro

ANDORA (ANP) - De Italiaan Jonathan Milan heeft de vierde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Het was een grotendeels vlakke rit van Acqui Terme naar Andora over 152 kilometer. Kort voor de streep lag nog een korte beklimming van de Capo Mele, bekend uit de wielerklassieker Milaan-Sanremo.

9 uur geleden
Girmay stapt na twee valpartijen uit Giro d'Italia

ANDORA (ANP) - De Eritrese wielrenner Biniam Girmay heeft de Giro d'Italia verlaten nadat hij in de vierde etappe tweemaal ten val was gekomen. Eerst ging de renner van het Belgische Intermarché-Wanty met nog vijf andere renners onderuit op de door regen glad geworden wegen.

11 uur geleden
Aankomst olympische vlam moet enthousiasme voor Spelen losmaken

MARSEILLE (ANP/AFP) - Marseille loopt woensdagavond naar verwachting uit voor de olympische vlam, die op een oude zeilboot vanuit Olympia arriveert. Daarna begint een fakkeltocht over 12.000 kilometer door Frankrijk en de overzeese gebieden. In de Zuid-Franse havenstad worden 150.000 toeschouwers verwacht. De tocht eindigt op 26 juli in Parijs, de dag van de openingsceremonie.

11 uur geleden
Vingegaard spreekt na zware val hoop uit op Tourdeelname

GLYNGØRE (ANP) - De Deen Jonas Vingegaard heeft voor het eerst sinds zijn zware ongeval in de Ronde van Baskenland weer buiten op de racefiets getraind. Dat blijkt uit een filmpje dat zijn ploeg Visma - Lease a Bike heeft gepost. De tweevoudig Tourwinnaar liep bij de val begin april een gebroken sleutelbeen, enkele gebroken ribben en een longkneuzing op. Hij lag twee weken in het ziekenhuis. Vingegaard hoopt eind juni te kunnen starten in de Tour de France.

12 uur geleden
Zieke Welten niet meer van start in Giro d'Italia

ACQUI TERME (ANP) - Bram Welten is niet meer van start gegaan in de vierde etappe van de Giro d'Italia. De renner van dsm-firmenich PostNL is ziek, zo meldt zijn ploeg.

14 uur geleden