Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spannende stemming senaat over motie van afkeuring Ollongren

Spannende stemming senaat over motie van afkeuring Ollongren

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer stemt dinsdag over een motie van afkeuring die de SP samen met andere oppositiepartijen heeft ingediend tegen minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Deze motie volgde op twee moties waarin de senaat haar opriep de jaarlijkse huurverhoging van 1 juli tijdelijk te stoppen in verband met de coronacrisis. De minister weigert dat.

Het spant erom of de motie van afkeuring wordt aangenomen. In de senaat zijn de coalitiepartijen in de minderheid, met 32 van de 75 zetels. SGP en de fractie-Otten steunen het beleid van Ollongren, maar die vier zetels extra zijn niet voldoende om de moties weg te stemmen. Op verzoek van de VVD is de stemming dinsdag hoofdelijk.

Anders dan bij de eerdere twee moties, heeft Forum voor Democratie (tien zetels) de motie van afkeuring niet mede-ingediend. Fractievoorzitter Paul Cliteur stelt dat de senatoren zelf kunnen bepalen hoe ze gaan stemmen. Dinsdag vergaderen ze erover.

SP-senator Tiny Kox zei afgelopen week dat hij er niet op uit is om Ollongren weg te sturen. Hij wil dat ze alsnog actie onderneemt en tot een huurstop of een soortgelijke maatregel besluit.

Ollongren wil geen algehele huurbevriezing maar zet in op hulp van verhuurders aan huurders die echt in financiële problemen komen. Daarnaast heeft ze enkele andere maatregelen getroffen en sluit ze meer actie niet uit.

Een motie van afkeuring of van wantrouwen wordt vrijwel nooit ingediend in de Eerste Kamer.

Meer uit Politiek

Hoekstra wil dat EU al in 2040 90 procent minder CO2 uitstoot

STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra wil de lijn van de huidige Europese klimaatdoelen niet simpelweg doortrekken, maar een scherper tussendoel stellen. Hij wil de doelstelling voor 2040 leggen op 90 procent minder CO2-uitstoot, zei hij tijdens een hoorzitting waarin hij het vertrouwen van Europarlementariërs probeert te winnen.

7 uur geleden
Harde opstelling tegen Zuid-Europa in pandemie spijt Hoekstra

STRAATSBURG (ANP) - Kandidaat-Eurocommissaris Wopke Hoekstra heeft spijt van zijn harde opstelling jegens Zuid-Europese landen die aandrongen op Europese coronasteun. Hij had dat anders moeten doen, zegt hij tijdens de Straatsburgse hoorzitting waarin hij het vertrouwen van het Europees Parlement probeert te winnen.

7 uur geleden
Van der Burg herhaalt: gemeenten, regel opvang voor Oekraïeners

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft gemeenten opnieuw opgeroepen snel opvangplekken te regelen voor Oekraïners. Hij deelt de zorgen van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma die vreest dat de Jaarbeurs - de eerste opvanglocatie voor veel gevluchte Oekraïners - binnenkort geen bedden meer heeft, omdat de doorstroom naar opvangplekken elders in het land stokt.

9 uur geleden
Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het "superverdrietig" dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. "Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen."

11 uur geleden
CJIB gaat voortaan langer achter geldboetes aan

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een geldboete vanwege een relatief lichte overtreding niet betalen, kunnen voortaan vier jaar lang het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) achter zich aan krijgen om de boete te incasseren. Tot nu toe werden deze gevallen na twee jaar overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat vervolgens een besluit nam om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen. De nieuwe werkwijze moet ertoe leiden dat bestraften alsnog betalen en dat tegelijk OM en rechters ontlast worden, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.

13 uur geleden
Kabinet stopt 22 miljoen in modernisering ruimtevaartlab ESTEC

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.

13 uur geleden
Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

DEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.

15 uur geleden