Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spannende dag voor nabestaanden MH17

Spannende dag voor nabestaanden MH17

SCHIPHOL (ANP) - Een spannende dag is het voor de nabestaanden van de ramp met het MH17-vliegtuig van Malaysia Airlines. Maandag begint het proces bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Piet Ploeg, voorzitter van de stichting Vliegramp MH17, arriveerde al om 07.00 uur bij de rechtbank. Volgens hem is het een "ontzettend belangrijke" dag. "De nabestaanden hebben hier 5,5 jaar op gewacht. We hopen dat nu de waarheid boven tafel komt."

Ploeg, die zelf zijn broer, schoonzus en neef verloor bij de vliegramp, sprak de hoop uit dat alle details bekend zullen worden. "Wat is er gebeurd, waarom is het gebeurd, wie zijn er verantwoordelijk geweest. We hopen dat het OM zijn bewijsvoering zodanig op orde heeft dat het tot een veroordeling komt." Ploeg heeft daar naar eigen zeggen vertrouwen in.

Dat de vier verdachten er hoogstwaarschijnlijk niet bij zijn, is volgens Ploeg "een feit waar we mee moeten dealen". "Dit weten we allang. Rusland mag zijn verdachten niet uitleveren, zoals zoveel landen in de wereld. Dit was te verwachten, we doen het er maar mee."

In de rechtbank is slechts plek voor zo'n twintig nabestaanden van de slachtoffers, zegt Ploeg. Volgens hem volgen nog eens een paar honderd mensen het proces vanuit Nieuwegein.

Alle 298 inzittenden kwamen om het leven bij de crash op 17 juli 2014. In het vliegtuig zaten bijna 200 Nederlanders.

Meer uit Binnenland

Lezen en Schrijven: afname leesvaardigheden heftiger dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Dat scholieren steeds meer moeite hebben met lezen, was al wel bekend, maar het tempo waarin de vaardigheden van de kinderen achteruitgaan is "heftiger dan verwacht". Dat zegt de Stichting Lezen en Schrijven. Die wil dat het onderwijs meer doet om de basisvaardigheden van kinderen te verbeteren. "Alleen dan worden jongeren voorbereid om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving."

38 minuten geleden
Vermiste 94-jarige man dood gevonden in Wijhe

WIJHE (ANP) - In Wijhe is dinsdagmiddag het lichaam gevonden van een 94-jarige man die sinds dinsdagochtend vermist was. De man was volgens de politie "in verwarde toestand" en schaars gekleed vertrokken vanaf de Emmalaan in de Overijsselse plaats.

43 minuten geleden
IJmondgemeenten: toekomst voor Tata mits gezondheid vooropstaat 

HEEMSKERK (ANP) - Er is toekomst voor Tata Steel in IJmuiden, maar alleen als dat gepaard gaat met een gezondere, duurzame en veilige IJmond. Dat schrijven de IJmondgemeenten Velsen, Heemskerk en Beverwijk aan de nieuwe Tweede Kamer. Zij vragen de leden daarvan en het Rijk door te pakken met de overgang naar een groene staalfabriek in IJmuiden, zodat inwoners van de IJmond uiterlijk in 2030 in een substantieel schonere en gezondere leefomgeving wonen waar ook voldoende werk is.

52 minuten geleden
Hoge Veluwe maakt ruimte voor bijna uitgestorven zadelsprinkhaan

OTTERLO (ANP) - Het Nationale Park De Hoge Veluwe neemt maatregelen om nieuw leefgebied voor de zadelsprinkhaan in te richten. De zadelsprinkhaan is in Nederland bijna uitgestorven en behoort tot de vier sprinkhanensoorten die ernstig bedreigd zijn. Het beestje komt volgens het park met name in Gelderland voor.

54 minuten geleden
OM eist 7 jaar cel en tbs tegen verdachte fataal ongeval A59

BREDA (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag zeven jaar cel en tbs met dwang geëist tegen de 33-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij op vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle. Door het ongeluk kwamen vier gezinsleden uit Raamsdonksveer om het leven. Het OM beschuldigt Thomas de G. uit Zevenbergschen Hoek van doodslag.

1 uur geleden
Tweede verdachte vast voor fatale dubbele schietpartij Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft maandag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de schietpartijen aan het Heiman Dullaertplein en bij het Erasmus MC in Rotterdam op 28 september. Daarbij kwamen een 39-jarige vrouw, haar 14-jarige dochter en een 43-jarige huisarts om het leven.

1 uur geleden
Soest opent tijdelijke balie burgerzaken na brand in gemeentehuis

SOEST (ANP) - De gemeente Soest heeft een tijdelijke balie voor burgerzaken geopend na de brand van 28 november, meldt een woordvoerder van de gemeente dinsdag. De balie blijft open tot de herstelwerkzaamheden zijn afgerond.

1 uur geleden