Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spannende dag voor nabestaanden MH17

Spannende dag voor nabestaanden MH17

SCHIPHOL (ANP) - Een spannende dag is het voor de nabestaanden van de ramp met het MH17-vliegtuig van Malaysia Airlines. Maandag begint het proces bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Piet Ploeg, voorzitter van de stichting Vliegramp MH17, arriveerde al om 07.00 uur bij de rechtbank. Volgens hem is het een "ontzettend belangrijke" dag. "De nabestaanden hebben hier 5,5 jaar op gewacht. We hopen dat nu de waarheid boven tafel komt."

Ploeg, die zelf zijn broer, schoonzus en neef verloor bij de vliegramp, sprak de hoop uit dat alle details bekend zullen worden. "Wat is er gebeurd, waarom is het gebeurd, wie zijn er verantwoordelijk geweest. We hopen dat het OM zijn bewijsvoering zodanig op orde heeft dat het tot een veroordeling komt." Ploeg heeft daar naar eigen zeggen vertrouwen in.

Dat de vier verdachten er hoogstwaarschijnlijk niet bij zijn, is volgens Ploeg "een feit waar we mee moeten dealen". "Dit weten we allang. Rusland mag zijn verdachten niet uitleveren, zoals zoveel landen in de wereld. Dit was te verwachten, we doen het er maar mee."

In de rechtbank is slechts plek voor zo'n twintig nabestaanden van de slachtoffers, zegt Ploeg. Volgens hem volgen nog eens een paar honderd mensen het proces vanuit Nieuwegein.

Alle 298 inzittenden kwamen om het leven bij de crash op 17 juli 2014. In het vliegtuig zaten bijna 200 Nederlanders.

Meer uit Binnenland

Duizenden boeren zaterdag langs Vueltaroute in Woudenberg

UTRECHT (ANP) - Tussen de 2000 en 4000 boeren komen naar verwachting zaterdag naar een protestbijeenkomst in Woudenberg (provincie Utrecht). Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Op meerdere plekken langs de route proberen de boeren aandacht te vragen voor hun strijd tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen van het kabinet. Er komen geen blokkades, verzekert voorzitter Bart Kemp van organisator Agractie.

8 minuten geleden
LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

1 uur geleden
Milieuclub MOB mogelijk naar Europa bij uitstel stikstofdeadline

NIJMEGEN (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) gaat mogelijk een klacht indienen bij de Europese Commissie als de deadline voor de vermindering van de stikstofuitstoot verschoven wordt. Voorzitter van de milieuclub Johan Vollenbroek reageert daarmee op uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra in het AD.

1 uur geleden
Bij aanmeldcentrum Ter Apel hebben 300 mensen buiten geslapen

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van donderdag op vrijdag rond de driehonderd mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.

3 uur geleden
Lowlands na twee jaar terug van weggeweest

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Nadat het festival twee keer was geannuleerd vanwege de coronapandemie is ook Lowlands weer terug. De 28e editie van het festival in Biddinghuizen gaat vrijdag van start en duurt tot en met zondag.

8 uur geleden
Rutte: goed gesprek, maar geen knopen doorgehakt

DEN HAAG (ANP) - De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitie hebben donderdag in het Catshuis zo'n drie uur met elkaar gesproken over de koopkrachtproblematiek, het stikstofdossier en de vluchtelingencrisis. Het was volgens premier Mark Rutte een goed gesprek dat in prettige sfeer is verlopen, maar over de inhoud ervan wil hij niets zeggen. Er zijn geen knopen doorgehakt.

12 uur geleden
Mensen moeten weer buiten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is voor "behoorlijk wat mensen" komende nacht geen onderdak en zij zullen de nacht buiten moeten doorbrengen, aldus een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Om hoeveel mensen het gaat is nog lastig in te schatten, maar volgens de woordvoerster "zullen het er waarschijnlijk meer zijn dan afgelopen nacht". Hoewel toen de verwachting was dat er genoeg plek zou zijn in Ter Apel, moesten er toch 70 mensen buiten slapen.

15 uur geleden